Barn i Riskmiljö Nätverk Närvård CFL Söderhamn 22 februari 2013 Karin Gisselman Processledare Kunskap till praktik.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Region Värmland Kunskapsutveckling i Socialtjänsten REGIONALA STÖDSTRUKTURER i ett större sammanhang.
Advertisements

Prioriterad fråga 2010 Bättre stöd till utsatta barn.
Kunskap till praktik – vad har åstadkommits och vad kommer att ske Linnéuniversitetet Sveriges Kommuner och Landsting
Framtida överenskommelse om långsiktigt, hållbara strukturer som stödjer en evidensbaserad praktik inom socialtjänst och därtill hörande hälso- och sjukvård.
Vad är eHälsa? Nationell strategi för tillgänglig och säker information inom vård och omsorg sedan Sedan 2010 är socialtjänsten med fullt ut. Vision:
Vad säger lagen? – om projekt När barn är anhöriga
Granskning av utredningar av vuxna från 18 år med missbruksproblem
Kunskap till praktik – vad är det, vad har åstadkommits och vad kommer att ske Katrineholm Sveriges Kommuner och Landsting
Psykisk ohälsa – överenskommelse 2014 mellan staten och SKL
Programområde Personer med funktionsnedsättning
Länsledning den 11april 2014 Utveckling av tillnyktringsvården
Drogsituationen i Sverige
Utveckling av familjecentraler i ett nationellt perspektiv
Erfarenhetsdagen 21 oktober 2013 Länsstyrelsens ANDT-uppdrag ANDT-strategin Lägesrapport Aktuellt i Värmland.
Samordnare Digital agenda Västra Götalands län
SKL:s återrapportering 6 december 2012 Överenskommelsen inom det sociala området Anna-Karin Berglund Avd. för ekonomi och styrning.
Samhällsråd T. Innehåll Vi ansluter till den nationella ANDT-strategin De 7 länsmålen bygger på länets folkhälsoplan, regionalt program för social välfärd.
Regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting har kommit överens om samordnade och långsiktiga insatser som ska stödja en evidensbaserad praktik i socialtjänsten.
Lägesrapport Evidensbaserad praktik och ledning i samverkan 30 november 2011 Christer Neleryd November 2011.
Centrum mot våld Förstudie Bakgrund Länsstyrelsen har ett regeringsuppdrag att stödja samordningen i länet av insatser mot våld i nära relation.
Vägar till fortsatt framgång mot ANDT i Västernorrland Anna Karlsson
EBP Barn o unga Kunskap till praktik Psykiatri Funktions hinder Bättre liv E-hälsa Regional stödstruktur Våld i nära relationer Koh I Noor Barn och unga.
Kunskap till praktik Utveckling av missbruks- och beroendevården Sveriges Kommuner och Landsting
Genomförandeplan för Dalarnas län inom området barn och vuxna med funktionsnedsättning (LSS) 2013 – april 2014.
1 Vad sägs i Socialstyrelsens tillsynsutredningar om missbruks- och beroendevården och vad visar Kunskap till praktiks uppföljning? Remisskonferens 2011.
Kunskap till praktik – utveckling av missbruks- och beroendevården - lägesbeskrivning Regionförbunden
Samordning för Psykisk (o)hälsa
Att samtala om barn med patienter med psykisk ohälsa
Socialdepartementet Konferens om drogsituationen i länet och framtidens förebyggande arbete Maria Renström Gruppledare för regeringskansliets samordningssekretariat.
Nätverk för plattformsledare 17/ Anna Lilja Qvarlander
Karin Swensån Retzman, processledare Värmlands läns vårdförbund
+ Aktiviteter inom projektet: Evidensbaserad praktik inom funktionshinderområdet Hanna Egard, följeforskare
1 Läns- regionförbunden 16 mars 2010 Plattform för evidensbaserad praktik inom socialtjänsten.
SIKTA Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård- ett samverkansprojekt mellan Region Skåne och Kommunförbundet.
Information om pågående överenskommelser 2013
Barn som anhöriga till föräldrar med missbruk m.m.
Nätverk Närvård CFL Söderhamn 31 maj 2013
Barnperspektivet inom vuxenpsykiatrin i Göteborg
Kunskapscentrum för barnhälsovård Barn som anhöriga
Psykiatri Vård- och stödsamordningsprojektet Psykiatrin i Dalarna
Loke Projekt Karlstad 2011 Värmland
Samtal om eventuell förhandling om överenskommelse för 2015
OECD Territorial Review of Sweden
Information om pågående överenskommelser 2013 mellan staten och SKL.
Barn som anhöriga Barn känner på sig allvaret, fantasier kan vara otäckare än sanningen Barn behöver information och stöd Ofta handlar det om att stödja.
SIKTA- Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård- ett samverkansprojekt mellan Region Skåne och Kommunförbundet.
Uppdrag Samordningsförbund Gävleborg
Modellområde psykisk hälsa barn och unga
Samordnare vid Länsstyrelsen Sigun Lilja
BARN SOM ANHÖRIGA I VÄSTRA GÖTALANDS REGIONEN
PRODIS – PReventiOn av Dopning I Sverige. STAD:s uppdrag från FHI 1. STAD fått ett uppdrag av FHI att samordna det nationella nätverket PRODIS 2. Aktörerna.
Nationellt råd Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Socialstyrelsen samt Sveriges Kommuner och Landsting utgör Nationellt råd för finansiell samordning.
SIKTA Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård- ett samverkansprojekt mellan Region Skåne och Kommunförbundet.
Ett led i regeringens psykiatrisatsning
Värmland Missbruks- och beroendevård för Värmlänningen!
SOLLEFTEÅ - en kraftfull kommun …där människan står för kraften tillsammans med skogen, vinden och vattnet.
Utvecklingsledare Kunskap till praktik
Värdighet Delaktighet Möjlighet BARN SOM ANHÖRIGA RHK Emma Broberg.
Projektet Bättre psykosvård Sammanfattning. Projektet bättre psykosvård Projektstart november 2011 Uppdrag: stötta enheter i landet som jobbar med psykosvård.
Presentation och sammanfattning SAMBA ”Barn i risk! Samt förslag till fortsättning.
Forskning och Utveckling i Sörmland Forskning och Utveckling i Sörmland Kommuner och landsting i samverkan länsgemensam resurs olika.
Läkarundersökning inför placering av barn och unga
Aktuellt inom missbruks- och beroendevården De viktigaste händelserna, utmaningarna och behovet av kraftsamling under ! Sektionen för.
Socialdepartementet En samlad strategi för ANDT- politiken Maria Renström Ämnesråd och gruppledare ANDT och Socialtjänst Socialdepartementet.
Förebyggande och behandling av spelmissbruk Promemoria Ds 2015:48.
Barn som anhöriga – Landstinget i Värmland livlinan.liv.se/barnanhoriga.
Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016
Välkommen till Baskurs ”Riskbruk, missbruk och beroende”
Barn och föräldraperspektiv vid missbruk och beroende
BoU-överenskommelsen i sitt sammanhang
Presentationens avskrift:

Barn i Riskmiljö Nätverk Närvård CFL Söderhamn 22 februari 2013 Karin Gisselman Processledare Kunskap till praktik

Bred nationell satsning på utvecklingsarbete Socialstyrelsen Statens folkhälsoinstitut Sveriges kommuner och Landsting Stöd till barn och unga i familjer med missbruk, psykisk sjukdom eller skada, en förälder oväntad avlider eller där det förekommer våld.

Sveriges kommuner och landsting ( SKL) Kartläggning av behov och omfattning av stöd till föräldrar inom missbruks- och beroendevården och deras barn. Vecka Verka för en ökad kunskap om hur vården kan stödja föräldrarollen samt stimulera till utvecklingen på länsnivå. Utbildningssatsning föräldrastöd

Föräldrastöd – Nytt SKL uppdrag Ett samarbete mellan SKL, Socialstyrelsen och FHI Nationell kartläggning v Rapport klar april-maj Webbaserad fördjupningsutbildning ( 13 föeläsningar) med studiematerial. Erbjudande till alla kommuner Samarbete föräldrastöd - barn/unga ”placerade barn”

Statens folkhälsoinstitut (FHI) En satsning på uppdrag av regeringen som en del av den av den nationella strategin för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken. ( ANDT) FHI ger stöd till barn i riskmiljöer genom medel till lokala utvecklingsprojekt av nationellt intresse som sker i samarbete med forskare FoU projekt ”Barn i risk”

Socialstyrelsen Enligt hälso- och sjukvårdslagen ska barns behov av information, råd och stöd beaktas i dessa i lan. Satsning på stöd till fem kommuner i landet. Sandviken deltar

Samordning och samverkan I samarbete med kommuner bedriver Socialstyrelsen och SKL ett utvecklingsarbete mellan missbruks/beroendevård och socialtjänstens barn- och ungdomsvård.

Projekt - Barn i risk FoU Välfärd har fått medel av FHI under 2012 Forskarcirkel (barnstödsverksamheter) Intervju (avslutad 2012) Referensgrupp ( fortsätter 2013)

Styrgrupp Projektledare FoU Välfärd Enhetschef FoU Välfärd ANDT samordnare, Länsstyrelsen Folkhälsostrateg Samhällsmedicin Referensgrupp Mödravård Barnhälsovård Elevhälsan Grinden Psykiatrin Kommunpolitiker Qvinnqulan Beroendeenheten Expertgrupp Barnahus Familjeenheten Placerade barn Våld i nära relationer Föräldrastöd

Mål med referensgruppen Att inom ramen för den nationella ANDT- strategin bygga en regional strategi med inriktning på barn och deras föräldrar genom att: -bibehålla och utveckla stödgrupperna för barn -utveckla samverkan mellan de myndigheter och organisationer som kommer kontakt med målgruppens föräldrar. -utveckla kunskap om målgruppens behov.

Syfte ’ med referensgruppen Genom samverkan och ökad kännedom och förståelse för varandras kompetensområden kan brister och möjligheter identifieras och verksamheten utvecklas till barnens bästa.

År 2012 Steg 1 Uppbyggnad av referensgrupp Utbyte av erfarenheter Tematräffar Konferens” Barn i risk”

År 2013 Steg 2 Kartläggning av verksamheter och goda exempel Identifiera och synliggöra målgruppen Inventera personalens behov av utbildning och stöd Utforma samverkansmodell i länet Tematräffar och konferens

År 2014 Steg 3 Implementering av modell för barn och föräldrastöd i befintliga nätverk Fortsatt utvecklingsstöd av referensgruppen Uppföljning och utvärdering Rapport

För mer information om varje enskilt delprojekt se: Nationellt kompetenscentrum om barn som anhöriga:

Tack för visat intresse