Länsgemensam ledning i samverkan

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Region Värmland Kunskapsutveckling i Socialtjänsten REGIONALA STÖDSTRUKTURER i ett större sammanhang.
Advertisements

Regional digital agenda för Östergötland
Framtida överenskommelse om långsiktigt, hållbara strukturer som stödjer en evidensbaserad praktik inom socialtjänst och därtill hörande hälso- och sjukvård.
Överenskommelse om psykisk ohälsa 2013
Leg sjukgymnast, medicine doktor
Vad är eHälsa? Nationell strategi för tillgänglig och säker information inom vård och omsorg sedan Sedan 2010 är socialtjänsten med fullt ut. Vision:
Statliga stimulansmedel för Östergötlands län genom överenskommelser mellan SKL och regeringen år 2014 område ” Funktionsnedsättning”
Kommunikation som påverkar Göteborg 4 oktober 2012 Välkommen!
Psykisk ohälsa – överenskommelse 2014 mellan staten och SKL
Brukarinflytande Skövde 16 april. Innehållet idag  Vad är brukarinflytande?  Hur kan vi göra? Skövde 16 april.
Planerad Kommunikation - att skapa och använda en kommunikationsplan
Regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting har kommit överens om samordnade och långsiktiga insatser som ska stödja en evidensbaserad praktik i socialtjänsten.
Serviceprogram (RSP) Välkomna Jämtlands län - att längta till och växa i.
Samordnad individuell plan
Närvårdssamverkan Csadadas Asdas Ksaldjaksld Saldöksaldö Närvårdssamverkan Södra Älvsborg.
Regional digital agenda för Östergötland
Nationell strategi för eHälsa och Socialstyrelsens roll
Vårdsamverkan Fyrbodal Gränsöverskridande samverkan.
Vårdsamverkan Fyrbodal
Funktionshinderspolitiken
(1) Landstinget Kronoberg 2009 – 2015.
1 Version Version Dialogseminarium - grundläggande eHälsa Välkommen!
Genomförandeplan för Dalarnas län inom området barn och vuxna med funktionsnedsättning (LSS) 2013 – april 2014.
1 Vad sägs i Socialstyrelsens tillsynsutredningar om missbruks- och beroendevården och vad visar Kunskap till praktiks uppföljning? Remisskonferens 2011.
Kunskap till praktik – utveckling av missbruks- och beroendevården - lägesbeskrivning Regionförbunden
Exempel på analys och handlingsplan
Samordning för Psykisk (o)hälsa
Nätverk för plattformsledare 17/ Anna Lilja Qvarlander
Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Resultat för Karlskrona Hemtjänst.
Ramverk för patientmedverkan
Offensiv orientering »Vi ska erbjuda en idrott där alla kan vara med på sina egna villkor »Vi ska utveckla vår idrott i en offensiv anda som tar hänsyn.
+ Aktiviteter inom projektet: Evidensbaserad praktik inom funktionshinderområdet Hanna Egard, följeforskare
Välkommen till årets Ordförandeseminarium 4 – 5 oktober 2014 Här möts vi som vill göra skillnad! 1.
1 Läns- regionförbunden 16 mars 2010 Plattform för evidensbaserad praktik inom socialtjänsten.
SIKTA Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård- ett samverkansprojekt mellan Region Skåne och Kommunförbundet.
PRIO- dialog Psykisk ohälsa Ur primärvårdens perspektiv i VGR
Barns delaktighet _____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Systematisk uppföljning UIV
Elizabeth Englundh Socionom, Fil. Dr I PEDAGOGIK
Psykiatri Vård- och stödsamordningsprojektet Psykiatrin i Dalarna
Handledarutbildning Delkurs 4 Barn- och fritidsprogrammet BF
Uppföljning av implementering av Handlingsplan ökad patient-/brukarmedverkan
Information om pågående överenskommelser 2013 mellan staten och SKL.
Barn som anhöriga Barn känner på sig allvaret, fantasier kan vara otäckare än sanningen Barn behöver information och stöd Ofta handlar det om att stödja.
VÄLKOMNA! WorkShop 28 januari 2014 Samverkan i regionen och möjligheter med digitalisering inom patologi/cytologi.
Ledamot i en beredning - vad innebär det? Anders Öberg.
Konstens Open Space 17 februari 2011 Ett strategiskt samtal om konstområdet i Kronobergs län En del av arbetet med Kulturplan Kronoberg
SIKTA Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård- ett samverkansprojekt mellan Region Skåne och Kommunförbundet.
Utveckla samverkan och kunskap om psykisk ohälsa
Regeringsuppdraget Länsstyrelsernas tillsyn: Granskning av handläggning och dokumentation Granskning av anmälningar Särskild tillsyn av alla HVB Tillsyn.
Överenskommelser 2014 Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten - Regional stödstruktur för kunskapsutveckling - Regionalt.
Överenskommelse mellan Regeringen och SKL Prioriterade grupper Barn och unga år som har, eller riskerar att utveckla, psykisk ohälsa Personer.
1 v ersion Dialogseminarium – Psykisk ohälsa Välkommen!
EBP-cirkel 4: Delaktighet BESÖKSADRESS: RÅDHUSGATAN 72, ÖSTERSUND
Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling inom socialtjänsten.
 Inledning Arbete inför den strategiska planen  Lunch  Ögonmottagningen - Gunilla Nordlander  Läkemedel.
Ramverk för patientmedverkan
Välkommen till Baskurs ”Riskbruk, missbruk och beroende”
Strategi för patient- och brukarmedverkan
Arbetsgrupper och VIP Februari 2018.
Dagens tema Samverkan i arbetet med att förebygga och bekämpa användandet av Alkohol, Narkotika, Droger och Tobak – och kopplingen till folkhälsa och hållbar.
Delat beslutsfattande och SIP
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en.
Vägledningsdokument för Vuxna Psykiatri Missbruk
Överenskommelse Missbruks- och beroendevård - Bakgrund
Länsgemensam ledning i samverkan
Det goda livet i Västra Götaland Handlingsplan för psykisk hälsa
Effektiv, trygg och säker utskrivning
Regionalt utvecklingsarbete EBP inom verksamhetsområdet stöd till individer med funktionsnedsättning
Länsgemensam ledning i samverkan
Presentationens avskrift:

Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län

Program Delaktighet o inflytande 11 juni 2014 09.30-10.00 Samling och fika 10.00-10.30 Inledning, Shiermodellen 10.30-11.00 Regionala utvecklingsområden 11.00-11.45 Grupparbete - Vad kan delaktighet och inflytande innebära och vilka förutsättningar behöver finnas för medverkan? 11.45-12.45 Lunch 12.45-13.00 Underhållning 13.00-14.30 Fortsatt grupparbete 14.30-15.00 Fika 15.00-16.00 Summering och avslutning

Inledning Presentationsrunda Uppdrag från länsgemensam ledning att öka delaktighet o inflytande Vi ska tillsammans utveckla brukares och anhörigas/närståendes delaktighet och medverkan. Basförutsättningar gällande delaktighet och inflytande Specifika skillnader mellan de olika områdena. Området psykisk ohälsa är mest eftersatt och har därför de skarpaste kraven på förbättrad delaktighet och inflytande. Vi kommer därför arbeta på lite mer fokuserad inom det området och resultatet av det arbetet kommer ligga till grund för övriga områden.

Vad är evidensbaserad praktik? Evidensbaserad praktik innebär en medveten och systematisk användning av flera kunskapskällor för beslut om insatser: den bästa tillgängliga kunskapen den professionelles expertis berörda personens situation erfarenhet och önskemål. Hur informationen från de olika kunskapskällorna vägs samman bestäms av det nationella och lokala sammanhanget, till exempel vilken tillgång som finns vad gäller lagstiftning på området, riktlinjer och sammanställning av lokal kunskap. (Kunskapsguiden, www.kunskapsguiden.se)

Vad är evidensbaserad praktik? Den evidensbaserade modellen (Kunskapsguiden,www.kunskapsguiden.se) Den professionelle väger samman sin expertis med bästa tillgängliga kunskap, den enskildes situation, erfarenheter och önskemål vid beslut om insatser. I verksamheten följer man hela tiden upp insatserna för hela gruppen. Man kan följa upp insatsen och se resultatet av den. Det gör att praktiken blir evidensbaserad. Evidens är att om man gör en sak så ska man veta vad resultatet blir. Det är ju lättare inom sjukvården. Blodtrycksmedicin ger detta resultat. Så kan vi inte jobba inom socialjänsten. När handläggare beslutar om insatser så ska man titta på alla dessa tre områden och väga samman det. En förutsättning för att kunna bedöma om en insats är bra eller inte utifrån hur det ser ut just nu. Exempel bruten fot, SoS rekommenderar gips men man måste se till den enskildes situation och förmåga. Enkät om hur resultatet blev.

SKL efter Ernstein SKL efter Arnstein Information – för att kunna vara delaktig behöver man vara väl informerad och ha möjlighet att ta till sig kunskaper om den fråga som ska behandlas. Vissa beslut är inte lämpade för medborgardialoger men medborgarna har rätt att bli informerade om vilket besluts som fattats. En transparent kommun/ landsting skapar tillit och förtroende. Konsultation- innebär att ge medborgarna möjlighet till att ta ställning till vilket alternativ de tycker är mest lämpligt för en aktuell fråga. Här utgår man från färdiga alternativ som är beredda av professionen och godkända av de förtroendevalda och där medborgarna får ta ställning till om de föredrar alternativ 1 eller 2 eller A eller B. Dialog – här ger man människor möjlighet att möta andra för att föra dialog om en aktuell fråga. Utgångspunkten är att alla ska få föra fram sin åsikt och argumentera för sin syn på frågan. Grunden är att man behöver inte nå konsensus. Delaktighet – innebär att medborgarna deltar under en längre tid och är med i en utvecklingsprocess från det vita pappret till färdigt förslag som underlag till politiska beslut. Deltagandet blir på en djupare nivå. Medbeslutande – här har den representativa valda församlingen valt att delegera ansvar till nämnd eller styrelse där delegaterna inte är valda utifrån partitillhörighet utan valda som person.

Shiermodellen (reviderad 11/6) (individ = brukare / Patient / anhörig / närstående) Individnivå Verksamhetsnivå Organisationsnivå 5. Individer delar makt och ansvar över beslutsfattande Är du som anställd beredd att dela inflytande och ansvar med individer? Finns det ett förfarande som möjliggör för individer och anställda att dela inflytande och ansvar över beslut? Är det ett policykrav att individer och anställda delar inflytande och ansvar över beslut? 4. Individer involveras i beslutfattande processer Är du beredd att låta individer delta i dina beslutsfattande processer? Är det ett policykrav att individer ska vara involverade i beslutsfattande processer? 3. Individers synpunkter och åsikter beaktas Är du beredd att beakta individens åsikter och synpunkter? Möjliggör den beslut fattande processen att individers åsikter och synpunkter beaktas? Är det ett policykrav att individers åsikter och synpunkter ska vägas in vid beslut? 2. Individen får stöd i att uttrycka sina åsikter och synpunkter Är du beredd att stödja individen att uttrycka sina åsikter och synpunkter? Har du tillgång till olika aktiviteter och metoder som stödjer individer att uttrycka åsikter och synpunkter? Är det ett policykrav att individer ska ges stöd i att uttrycka sina åsikter och synpunkter? 1. Individen blir lyssnad till Är du beredd att lyssna på individen? Arbetar du på ett sätt som möjliggör att individer blir lyssnade till? Är det ett policy/krav att individer ska bli lyssnade till?

Länsgemensam ledning och styrning Struktur för samverkan politik och tjänstemän | årsplanering Januari/februari Fastställa handlingsplan Presidiekonferens med politiken - fastställa handlingsplan December Presidiemöten PKN/Lt Länsgemensam ledningsgrupp sammanträder Länsgemensam ledningsgrupp sammanträder September- December Uppföljning och rapportering av årets aktiviteter. Planering av kommande års samverkansområden. Länsgemensam ledning och styrning Länsgemensam ledningsgrupp sammanträder September Presidiekonferens med politiken rapport och uppföljning kring samverkansområden Länsgemensam ledningsgrupp sammanträder Maj Delårsbokslut och avstämningar Länsgemensam Ledningsgrupp sammanträder Juni Presidiemöten PKN/Lt

Grupparbete Indelning Psykisk ohälsa Missbruk och beroende Funktionsnedsättning Äldre Frågeställningar Vad kan delaktighet och inflytande innebära? Vilka förutsättningar krävs för delaktighet? Vilka förutsättningar krävs för inflytande? Vilka förutsättningar krävs för medverkan?

Tidslinje delaktighet och inflytande 2014 Godkänna åtgärdsförslag Lämna synpunkter samverkan Workshop PRIO brukararbetsgrupp Formulera åtgärdsförslag PRIO brukararbetsgrupp Planera workshop Länsgemensam ledning Godkänna åtgärdsförslag 18 juni 8? augusti 13 augusti 5 sept PRIO handlingsplan 2015-2016 PRIO Delaktighet och inflytande Workshop Inspiration och resultat 11 juni Inspirationsdag Presidiekonferens 11 juni 24 sept 17 okt Fortsatt arbete handlingsplan Kalmar län ALLA

Sammanfattning av dagen Vad kom vi fram till i grupparbetena? Reflektioner från dagen Så går vi vidare Avslut - Vi ses igen!!! Inspirationsdag för beslutsfattare och brukarorganisationer 24 sept