Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Vägledningsdokument för Vuxna Psykiatri Missbruk

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Vägledningsdokument för Vuxna Psykiatri Missbruk"— Presentationens avskrift:

1 Vägledningsdokument för Vuxna Psykiatri Missbruk
Många som varit delaktiga i detta arbete med att ta fram vägledningarna, varit personer från alla parter. Ett arbete som skulle tydliggöra både vad som styr vårt arbete (lagar avtal ök) men också hur vi ska arbeta tillsammans, hur allt hänger ihop och vad varje part ska göra utifrån det. De ger en överblick av vård och omsorgsprocessen, patientens/klientens/brukarens väg genom processen och huvudmännens uppdrag och ansvar. Började med ett uppdrag kring missbruk, att ta fram en tillämpning (Projektuppdrag 2012 av Vårdsamverkans styrgrupp, framtagande av delregional tillämpning för Missbruk). Var färdig och reviderad Den andra runt psykiatri var färdig (då var det ny organisation för Vårdsamverkan (okt 2013), Vuxna Psykiatri Missbruk. Koordinator tillsätts under 2014 till Vuxna Psykiatri Missbruk med uppdrag att ta fram tillämpning för Psykiatri och revidering av tidigare tillämpning Missbruk). Nu finns det två uppdaterade vägledningar som kan börja användas som stöd i arbetet..av alla parter

2 Huvudmännens uppdrag och ansvar
En fungerande samverkan som bygger på kunskap om det egna uppdraget, men också en kännedom om andra huvudmäns uppdrag och ansvar. Det krävs ett gemensamt ansvarstagande för angelägna insatser som kan uppstå i gråzonen mellan huvudmännens lagstadgade ansvarsområden. Samverkan är en pågående process som kräver prioriteringar, styrning, samsyn och struktur. *varit en del av detta arbete runt psykiatrin och revideringen av missbruk. När vi fick uppdraget var det just att börja bringa klarhet i vad är det som styr oss (varje part för sig) avtal lagar, vad har vi för uppdrag i vår organisation och hur får vi ihop helheten så den blir begriplig för oss som redan jobbar i organisationen, nya medarbetare men även för dem som använder sig av våra tjänster. Vi har många avtal, överenskommelser, som styr vårt arbete. Svårt att ha den övergripande bilden för alla delar. Dessa dokument togs fram just utifrån den tanken att det ska vara lätt att göra rätt.. Ska finnas en tydlighet, vi ska pratat samma språk, ha samma bild av det vi ska utföra, ett stöd i det praktiska arbetet. Vi måste ha kunskap kring vårt uppdrag men också kännedom om andra huvudmäns uppdrag och ansvar för att kunna samverka på ett bra sätt. ”Det är komplicerat att vet hur jag ska förhålla mig i mitt uppdrag i förhållande till andra. Vi har ofta koll på oss själva och vårt uppdrag men det är också viktigt att veta vad den andra parten gör för att inte individen ska ramla mellan stolarna”. …….- *Att ta ansvar för insatser som hamnar i gråzonen… det är då och där samverkan prövas på riktigt!....då vi alla jobbar med en del, blir detta helheten….att skapa en god samverkan! Att tydliggöra vårt gemensamma ansvar för insatser som kan uppstå i gråzonen runt komplexa ärenden, som vi måste ta ett gemensam ansvar för. Här blir återigen kunskap och kännedom om varandras uppdrag viktig för att inte individer ska falla emellan. Tryggheten i vart gränserna går men också vart vi kan överlappa varann för att skapa något bra för den enskilde. Här är tanken att vägledningen ska kunna vara ett stöd. Samverkan kräver engagemang på alla nivåer i våra organisationer, allt från prioriteringar, styrning strukturer men också att vi jobbar med samsyn….och detta är en bra början … Att vi är tydliga mot varann vad uppdraget för varje part innehåller. Samverkan ska bygga på en ömsesidig respekt för varandras uppdrag, profession, kompetens och erfarenhet. Brukarens och närståendes erfarenheter är en viktigt kunskapskälla för att utveckla vården. Detta kan också vara ett stöd till de avtal, lokala överenskommelser som finns men också till att ta fram lokala ök och för att mötas för att hitta gemensamma former och hur vi driver utvecklingen framåt.

3 Syftet med vägledningen
Att tydliggöra huvudmännens uppdrag och det gemensamma ansvaret för samverkan och samordning för individer som har behov av insatser från både socialtjänsten och hälso- och sjukvården för att få sina behov tillgodosedda. Att får en förbättrad samordning mellan huvudmännen för att tillgodose enskildas samlade behov av Hälso- och sjukvård och socialtjänst. Ge förutsättningar för samsyn och god samverkan.

4 Vägledningen Vägledningen bygger på en gemensam vård- och omsorgsprocess utifrån fyra perspektiv Den ska tydliggöra huvudmännens uppdrag och ansvar Klargöra patientens/klientens/brukarens väg genom processen Vägledningen ska vara ett stöd i samverkan Vägledningen ska vara ett stöd vid upprättandet av lokala överenskommelser *Individen, kommunen , primärvård och specialistpsykiatri. . *även att vara ett stöd så att vård och behandling ska ske utifrån bästa tillgängliga kunskap…vet vi kan vi ställa frågor till varann… blir en strukturerad bild utifrån 5 steg där vi ska kunna följa individens resa genom vården och som ger en förenklad och sammanfattad blir av varje parts arbete. Att klargöra men också stärka patientens/klientens/brukaren väg genom processen. Brukarens medverkan och delaktighet vid planering, genomförande och uppföljning av insatser. *Detta kan också vara ett stöd i samverkan, och till att ta fram lokala ök och för att mötas för att hitta gemensamma former och hur vi driver utvecklingen framåt.

5 Det gula fältet är den styrande delen där lagar, avtal, ök står…
Processen består av 5 steg…. 4 spår…den enskilde, utreda, ta ställning, genomföra, följa upp… Huvudpersonen är brukaren/den enskilde. Utan individen behövs inte vi andra. Det är där allt startar, genom personens berättelse om sina behov. Här startar vårt uppdrag. Här finns av förklarligt skäl inte så mycket text då det är avtal och lagar som styr våra organisationer inte hur individen tar kontakt med oss. Det viktiga är medverkan och delaktighet, inte bara delta eller ett passivt deltagande. Sedan beskrivs varje parts uppdrag under resans gång, som ett stöd i arbetet.

6 Vad händer i en arbetsgrupp, där alla kommer från olika delar av treparten, när man får uppdraget att ta fram en vägledning? Har det varit roligt, enkelt? Vad stötte vi på för svårigheter? Har vi dragit några slutsatser, hur kan man jobba vidare med materialet…

7 Hur hittar jag vägledningen?
Finns under vårdsamverkans hemsida, vuxna psykiatri missbruk. Klicka där…

8 Så hittar ni vägledningen under fliken vägledning.


Ladda ner ppt "Vägledningsdokument för Vuxna Psykiatri Missbruk"

Liknande presentationer


Google-annonser