Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Dagens tema Samverkan i arbetet med att förebygga och bekämpa användandet av Alkohol, Narkotika, Droger och Tobak – och kopplingen till folkhälsa och hållbar.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Dagens tema Samverkan i arbetet med att förebygga och bekämpa användandet av Alkohol, Narkotika, Droger och Tobak – och kopplingen till folkhälsa och hållbar."— Presentationens avskrift:

1 Dagens tema Samverkan i arbetet med att förebygga och bekämpa användandet av Alkohol, Narkotika, Droger och Tobak – och kopplingen till folkhälsa och hållbar utveckling. - med ett särskilt fokus på unga.

2 Program

3 ANDT strategi och nuläge – Gymnasieskolorna och Kaggpiloten,
Olof Emilsson, Länsstyrelsen

4 Arbetet i länsgemensam ledning i samverkan inom socialtjänsten och angränsande hälso- och sjukvård.
Victoria Häggerud, utvecklingsledare ”Missbruk och beroende / Psykisk hälsa”, Regionförbundet

5 Lokalt strategiskt arbete kring ANDT i Vimmerby och Kalmar,
Anders Eriksson och Anders Degerman, Vimmerby och Kjell Lindberg, Kalmar

6 Diskussion (med hjälp av mentimeter)
Diskussionsfråga 1: Vad kan vi göra tillsammans för att förebygga och bekämpa användandet av alkohol, narkotika och droger hos unga? Kod:

7 Hur kan arbetet med ANDT, jämställdhets-, jämlikhets-, folkhälsofrågor och handlingsplan för Agenda 2030 hänga ihop bättre här hemma hos oss? Hur kan samverkan se ut regionalt och lokalt? Inledning; Henrik Yngvesson, vice ordf PKN

8 Att förändra vår värld: Agenda 2030 för hållbar utveckling

9 Sverige och Agenda 2030 — rapport till FN:s politiska högnivåforum 2017 om hållbar utveckling
/…/ ”Sveriges genomförande av Agenda 2030 sker, och ska ske, genom beslut och åtgärder i den dagliga verksamheten och genom befintliga styrprocesser. Den ordinarie verksamheten i den offentliga sektorn, och i samhället som helhet, ska genomsyras av det integrerade tanke- och synsätt på hållbar utveckling som Agenda 2030 utgör.” /…/ ” Rapporten Sverige och Agenda 2030 — rapport till FN:s politiska högnivåforum 2017 om hållbar utveckling”.(juni 2017 s.4)

10 /…/ ”Den offentliga sektorn har ett ansvar att visa ledarskap lokalt, regionalt, nationellt och internationellt. Det är avgörande att alla kommuner och landsting deltar i arbetet./…/ ” Rapporten Sverige och Agenda 2030 — rapport till FN:s politiska högnivåforum 2017 om hållbar utveckling”.(juni 2017 s.81)

11 /…/ Kommuner och landsting
Kommunerna och landstingen ansvarar för flera vitala samhällsfunktioner på lokal och regional nivå vilka påverkar befolkningens livsvillkor, levnadsförhållanden, hälsa och möjligheten att leva jämställda liv. /…/ De politiska besluten i kommuner och landsting har i hög utsträckning bäring på viktiga delar av Agenda Kommunerna har också en betydelsefull roll i och för samverkan med det lokala näringslivet och civilsamhällesorganisationerna/…/ ” Rapporten Sverige och Agenda 2030 — rapport till FN:s politiska högnivåforum 2017 om hållbar utveckling”.(juni 2017 s.82)

12 Behov av partnerskap med civilsamhällets aktörer identifierade;
/…/ Dessa är: samhällsetablering i utsatta områden, minska ofrivillig ensamhet, folkhälsa för alla, vägar till arbetsmarknaden, etablering av nyanlända, att förebygga våldsbejakande extremism, tidiga insatser för asylsökande och att framtidens sjukvård är preventiv.”/…/ ” Rapporten Sverige och Agenda 2030 — rapport till FN:s politiska högnivåforum 2017 om hållbar utveckling”.(juni 2017 s.82)

13 KLIMAT ATT VÄXA I EKONOMI SOCIALT MILJÖ
4 prioriterade utvecklingsområden Delaktighet, hälsa och väl-befinnande God miljö för barn och unga Hållbar samhälls-planering Stärkt konkurrens-kraft SOCIALT EKONOMI 3 perspektiv Digital omställning Kompetens-försörjning Internationalisering MILJÖ

14 Diskussion (med hjälp av mentimeter)
Diskussionsfråga 2; Vad anser du är viktiga steg för att din kommun ska lyckas med att ta ansvar för genomförandet av Agenda 2030 på lokal nivå?

15 PKN och kommunstrategiska överläggningar
SES IGEN! Årshjul 2018 PKN och kommunstrategiska överläggningar

16 2018 31 januari KC+PKN 23 november KC+PKN 2 mars PKN 4 oktober PKN PKN
Kalmar 23 november KC+PKN Oskarshamn? AV-Media VP/ Budget Samordningsförbundet Hjälpmedelsnämnd 08:30-09:15 2 mars PKN RF 4 oktober PKN Torsås? 2018 PKN och Kommunstrategiska överläggningar Hjälpmedelsnämnd 08:30-09:15 AV-Media VB/Bokslut AV-Media delårsrapport Hjälpmedelsnämnd 13:00 5 september KC 3-4 maj KC+PKN Västervik 23 augusti PKN Emmaboda Hjälpmedelsnämnd 10:00 den 3 maj Samordningsförbundet 4 maj Hjälpmedelsnämnd 08:30-09:15 24-25 maj KC

17 Förslag på teman för samverkan 2018
Digitalisering Äldre- och omsorgsfrågor, LSS Statistik och omvärldsspaning, Bostadsbyggande, Klimatanpassning, Framtida utökad kommunal samverkan (IT, IT-säkerhet, administration) En länsgemensam satsning mot det ökade narkotika-användandet bland unga Personalförsörjning Kommunförbund, samverkan Ett gemensamt möte med personal, ekonomi, socialförvaltning och skola.


Ladda ner ppt "Dagens tema Samverkan i arbetet med att förebygga och bekämpa användandet av Alkohol, Narkotika, Droger och Tobak – och kopplingen till folkhälsa och hållbar."

Liknande presentationer


Google-annonser