Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Delat beslutsfattande och SIP

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Delat beslutsfattande och SIP"— Presentationens avskrift:

1 Delat beslutsfattande och SIP
Falun Ulla-Karin Schön

2 Upplägg Delat beslutsfattande i sitt sammanhang
Vad innebär delat beslutsfattande? Forskning om delat beslutsfattande Tips på hur delat beslutsfattande (och SIP) kan införas i din verksamhet

3 Delat beslutsfattande? Skulle inte den här dagen handla om SIP?

4 Delat beslutsfattande är en metod som hjälper brukaren och personalen att utforma en SIP
Alltså; HUR man ska SIPPA Grunden för SIP; ”I arbetet med SIP är den enskildes delaktighet central” ”Arbetet ska både planeras och genomföras tillsammans med brukaren”

5 Nationella Riktlinjer 2017, Delat Beslutsfattande högprioriterat
” Enligt Socialstyrelsens rekommendation bör hälso- och sjukvårdens och socialtjänstens vård och stöd till personer med schizofreni och schizofreniliknande tillstånd bygga på individens delaktighet utifrån metoden delat beslutsfattande. Avgörande för rekommendationen är att åtgärden kan ge patienten eller brukaren ökad känsla av egenmakt och bättre relation till behandlaren. Åtgärden är dessutom ett sätt för hälso- och sjukvården och socialtjänsten att strukturera sitt arbete med hänsyn till lagstiftning om information, delaktighet, samtycke och individuell planering. ”

6 Exempel på metoder som förutsätter delat beslutsfattande
SIP Vård- och stödsamordning/Case management Bostad först Peer Supporters i vård och stöd Särskilt stöd till arbete (IPS-Individual placement and support) IMR (Illness management and recovery) Supported Education Samordnad Individuell plan (SIP) Osv……..

7 ” En Sip?..... Nej, någon sån har jag inte ”

8 ” Där satt det sju personer runt bordet och pratade och pratade
” Där satt det sju personer runt bordet och pratade och pratade. Men det blev ju inget av det. Inget hände.”

9 Vad är delat beslutsfattande?
Delat beslutsfattande är en metod för att stödja brukarens egen återhämtningsprocess. Metoden har använts framförallt inom somatisk vård, men har nu fått större uppmärksamhet i vården för personer med psykisk ohälsa. Den engelska översättningen på delat beslutsfattande är Shared decision making (SDM). Delat beslutsfattande är en samarbetsprocess som möjliggör att brukaren och vård- eller stödgivaren kan fatta ett välgrundat beslut tillsammans, där man tar hänsyn till både brukarens kunskap och önskemål och till tillgänglig vetenskaplig fakta. Delat beslutsfattande uppmärksammar därmed både vårdgivarens kunskap och brukarens egen kunskap. Delat beslutsfattande syftar till att brukarens ska få det stöd och den kunskap som han eller hon behöver för att fatta ett välgrundat och individbaserat beslut. Delat beslutfattande är en generell metod som syftar till att skapa delaktighet i alla beslut som berör brukaren. Metoden kan användas av exempelvis Vård- och stödsamordnare, Sjuksköterskor och läkare, Socialsekreterare mfl. Metoden rimmar väldigt väl med andra metoder såsom IMR, Case management, ACT osv.

10 Vägar till Delaktighet
Nivå 5 Medbestämmande (bestämma) Brukare delar makt och ansvar över beslutsfattande Nivå 4 Samarbete (genomföra) Brukare involveras i beslutsfattande processer Nivå 3 Dialog (resonera) Brukares åsikter och synpunkter beaktas Nivå 2 Konsultation (tycka) Brukare får stöd i att uttrycka sina åsikter och synpunkter Nivå 1 Information (veta) Brukare får information och blir lyssnade till

11 Brukarens syn och avvägningar
Beslutsfattande process Introduktion Jämföra alternativ Brukarens syn och avvägningar Beslut Uppföljning Skapa gemensam agenda Brukarens och personalens alternativ. Fördelar och nackdelar. Diskussion kring alternativ och val. Är brukaren redo? Ett informerat och välgrundat beslut fattas Tydliggör hur och när beslutet ska följas upp. Vem kontakta?

12

13 Ett program för införande
Personalutbildning ” Brukarutbildning ”

14 Några forskningserfarenheter
Patienterna positiva till beslutsstödet Patienter och personal kände sig mer förberedda inför vårdmöten Patienter upplevde ökad delaktighet Delat beslutsfattande och delaktighet; “fritt valt arbete” Låg tilltro bland personal till patienternas förmåga att ta till sig information och vilja att vara delaktiga Delat beslutsfattande måste sanktioneras och ledas “Liknar en riktigt bra SIP”

15 Brukarens syn och avvägningar
Beslutsfattande process & SIP-processen Introduktion Jämföra alternativ Brukarens syn och avvägningar Beslut Uppföljning Skapa gemensam agenda Brukarens och personalens alternativ. Fördelar och nackdelar. Diskussion kring alternativ och val. Är brukaren redo? Ett informerat och välgrundat beslut fattas Tydliggör hur och när beslutet ska följas upp. Vem kontakta? Start Samtycke Kallelse Möte Uppföljning Avslut

16 Vägar till Delaktighet
Öppningar Möjligheter Skyldigheter Nivå 5 Brukare delar makt och ansvar över beslutsfattande Är jag beredd att dela inflytande och ansvar med brukare ? Finns rutiner som möjliggör för brukare och personal att dela inflytande och ansvar över beslut? Är det ett policykrav att brukare och personal delar inflytande och ansvar över beslut? Nivå 4 Brukare involveras i beslutsfattande processer Är jag beredd att låta brukare delta i mina beslutsfattande processer? Finns rutiner som möjliggör för brukare att delta i beslutsfattande processer? Är det ett policykrav att brukare ska vara involverade i beslutsfattande processer? Nivå 3 Brukares åsikter och synpunkter beaktas Är jag beredd att beakta brukares åsikter och synpunkter? Möjliggör den beslutsfattande processen att brukares åsikter och synpunkter beaktas? Är det ett policykrav att brukares åsikter och synpunkter ska vägas in i beslutsfattande? Nivå 2 Brukare får stöd i att uttrycka sina åsikter och synpunkter Är jag beredd att stödja brukare att uttrycka sina åsikter och synpunkter? Har jag tillgång till aktiviteter och metoder som stödjer brukare att uttrycka åsikter & synpunkter? Är det ett policykrav att brukare ska ges stöd i att uttrycka sina åsikter och sina synpunkter? Nivå 1 Brukare blir lyssnade till Är jag beredd att lyssna på̊ brukare? Arbetar jag på̊ ett sätt som möjliggör att brukare blir lyssnade till? Är det ett policykrav att brukare ska bli lyssnade till?

17 Tack för mig!


Ladda ner ppt "Delat beslutsfattande och SIP"

Liknande presentationer


Google-annonser