Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en."— Presentationens avskrift:

1 Hur tillämpar din kommun bestämmelsen om att erbjuda stöd till anhöriga?

2 Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående som har funktionshinder. 5 kap. 10 § socialtjänstlagen Följer din kommun bestämmelsen om stöd till anhöriga?

3 Vem berörs av bestämmelsen?
Man kan exempelvis vara anhörig till personer med missbruks- eller beroendeproblem. Eller man kan vara anhörig till personer med fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar. Kommunens skyldighet att erbjuda stöd är alltså inte kopplat till att man vårdar eller stödjer en närstående med en viss sjukdom, en viss ålder eller en viss funktionsnedsättning.

4 Varför ska kommunen erbjuda stöd till anhöriga?
minskar de anhörigas fysiska och psykiska belastning förbättrar de anhörigas livssituation minskar risken för ohälsa hos de anhöriga. Följer din kommun bestämmelsen om stöd till anhöriga?

5 Kommunens skyldighet Kommunen ska underlätta för anhöriga genom att
erbjuda stöd till personer som vårdar eller stödjer en närstående göra anhöriga delaktiga informera invånarna om stöd till anhöriga. Följer din kommun bestämmelsen om stöd till anhöriga?

6 God kvalitet i insatsen för den närstående är grunden för ett bra anhörigstöd
Det viktigaste för många anhöriga är att den de hjälper får vård och omsorg av god kvalitet. När insatsen för den närstående är bra behöver inte anhöriga oroa sig för att den de vårdar inte får vad han eller hon behöver. Följer din kommun bestämmelsen om stöd till anhöriga?

7 Reflektion Fundera på! Vilka initiativ har tagits för att omsätta bestämmelsen i socialtjänstens olika verksamheter? Finns det verksamheter som arbetar mer aktivt med stöd till anhöriga? Vad kan andra lära av detta? Följer din kommun bestämmelsen om stöd till anhöriga?

8 Kommunen ska utveckla anhörigstöd för alla

9 Vem eller vilka berörs av bestämmelsen i din kommun?
Bestämmelsen i 5 kap. 10 § SoL om stöd till anhöriga berör alla som vårdar och stödjer en närstående. Följer din kommun bestämmelsen om stöd till anhöriga?

10 Exempel på personer som berörs av bestämmelsen
Anhöriga till personer med fysisk funktionsnedsättning psykisk funktionsnedsättning utvecklingsstörning eller annan intellektuell funktionsnedsättning långvarig psykisk sjukdom långvarig eller kronisk fysisk sjukdom missbruks- eller beroendeproblem Följer din kommun bestämmelsen om stöd till anhöriga?

11 Stora skillnader i kommunernas tillämpning av bestämmelsen
Var fjärde kommun uppger att de inte har en plan eller strategi för hur de ska tillämpa bestämmelsen. I äldreomsorgen tillämpar två tredjedelar av kommunerna bestämmelsen i stor utsträckning. I funktionshindersverksamheten och individ- och familjeomsorgen tillämpar två tredjedelar av kommunerna bestämmelsen i liten utsträckning. Ur Socialstyrelsens Stöd till personer som vårdar eller stödjer närstående - Slutrapport 2014 Följer din kommun bestämmelsen om stöd till anhöriga?

12 Reflektion Fundera på! Är det stora skillnader i hur socialtjänstverksamheten tillämpar bestämmelsen? Hur arbetar ni med dessa skillnader? Följer din kommun bestämmelsen om stöd till anhöriga?

13 Anhörigperspektiv – att involvera de anhöriga och att uppmärksamma deras behov

14 Anhörigas delaktighet och inflytande
Kvaliteten på utredning och behovsbedömning blir ofta bättre om handläggaren träffar både brukaren och anhöriga. Därför är det viktigt att handläggaren tar tillvara anhörigas synpunkter vid utredning och behovsbedömning tar tillvara anhörigas synpunkter på hur man utför insatserna dokumenterar och följer upp anhörigas synpunkter. Följer din kommun bestämmelsen om stöd till anhöriga?

15 Den preventiva ansatsen – att uppmärksamma den anhörigas situation
Att hjälpa eller vårda en närstående under lång tid kan innebära både psykisk press och fysisk belastning. För att förhindra att anhöriga blir fysiskt och psykiskt utslitna är det viktigt att all personal som kommer i kontakt med anhöriga är uppmärksamma på deras behov tidigt se till de anhörigas situation och behov av stöd.

16 Behov av information, stöd och råd
Anhöriga behöver information om den närståendes sjukdom, funktionsnedsättning och behandlingsmöjligheter möjligheter till stöd som finns för den närstående stöd för egen del och villkor för att få ta del av stödet. Anhöriga behöver också råd i beslutssituationer diskutera sin livssituation. Följer din kommun bestämmelsen om stöd till anhöriga?

17 Hur ges information? Ge anpassad information till enskilda personer. Ge information i dialog mellan närstående, anhöriga och personal. Fylla på, förtydliga och upprepa. Informera entydigt och kontinuerligt, det bidrar till trygghet. Följer din kommun bestämmelsen om stöd till anhöriga?

18 Var finns informationen om stöd till anhöriga?
Information på kommunens webbplats: samlad information på en gemensam webbsida om stöd till alla som stödjer eller vårdar en närstående information om stöd där specifik information finns för olika verksamhetsområden informationsmaterial om din kommuns stöd till personer som vårdar eller stödjer en närstående kontaktinformation.

19 Information att ha på kommunens webbplats
Samlad information på en gemensam webbsida om stöd till alla som stödjer eller vårdar en närstående. Information om stöd där specifik information finns för olika verksamhetsområden. Informationsmaterial om din kommuns stöd till personer som vårdar eller stödjer en närstående. Kontaktinformation.

20 Reflektion Fundera på! Vilken information har kommunen om stöd till anhöriga? I vilken form? Och var finns den? Hur når ni anhöriga som vårdar en person som inte har stöd av socialtjänsten? Hur informeras exempelvis anhöriga med begränsade kunskaper i svenska eller med synnedsättningar? Följer din kommun bestämmelsen om stöd till anhöriga?

21 Behov av strategi – vad som ska göras

22 Kommunens ansvar för stödet till anhöriga
Kommunens ledning ska upprätta en strategi över hur bestämmelsen ska tillämpas genom att sätta upp mål och ta fram handlingsplaner. Varje verksamhet inom socialtjänsten behöver göra en analys av det stöd som finns i kommunen ta fram planer och mål för stödet som ges till anhöriga avsätta resurser följa upp och utvärdera stödet till anhöriga. Följer din kommun bestämmelsen om stöd till anhöriga?

23 Mål och handlingsplaner för verksamheter
Varje verksamhet behöver analysera sitt anhörigstöd ha en strategi och mål för arbetet utveckla riktlinjer för handläggning av anhörigstöd. Följer din kommun bestämmelsen om stöd till anhöriga?

24 Reflektion Fundera på! Hur säkrar kommunen kvaliteten i anhörigstödet?
Finns det anhöriga som berörs av bestämmelsen men som inte får del av kommunens stöd? Följer din kommun bestämmelsen om stöd till anhöriga?

25 Kunskapsstöd - för en evidensbaserad vård och omsorg

26 Lästips Att ge stöd till anhöriga som vårdar en person med demenssjukdom Stöd till anhöriga Stöd till anhöriga – vägledning till kommunerna för tillämpning av 5 kap. 10 § socialtjänstlagen Stöd till personer som vårdar eller stödjer närstående - Lägesbeskrivning 2013 Stöd till anhöriga på Kunskapsguiden Följer din kommun bestämmelsen om stöd till anhöriga?

27 Mer information: www.socialstyrelsen.se


Ladda ner ppt "Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en."

Liknande presentationer


Google-annonser