Organisation & Arbetsgivaransvar

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Hur vi arbetar mot hot, våld, kränkningar och trakasserier
Advertisements

Protokoll föräldraråd Plats: Bjälbotullsförskola Tid: 17,30 •Tankar efter mötet med våra politiker. Finns det politiska frågor som vill lyfta.
Föräldramöte Tid: – Syfte: Att göra föräldrar delaktiga i skolans likabehandlingsplan Mål: Att stärka samarbetet mellan hem och skola.
Förskolan Körsbäret Handlingsplan Ht-10, Vt-11
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Dokumentation som en del i det systematiska kvalitetsarbetet
Kvalitetsredovosning  Analys och bedömning av måluppfyllelse i verksamheten som helhet  Prioriterade mål och åtgärder
Förskolan Matrisens Likabehandlingsplan
Pedagogisk dokumentation i det systematiska kvalitetsarbetet
Lika Behandlings Plan Verksamhetsåret 2012/2013
Arbete med jämställdhetsplan
1 Medarbetarenkät 2011 • 573 svar. 2 Kön 3 Jag är knuten till en klass, undervisningsgrupp eller barngrupp.
Hur jobbar DO framöver? Kvalitetsdrivet 2013
En reviderad läroplan för förskolan
Veronika Wiktorsson, Vetlanda kommun Ronny Örnros, Hultsfreds kommun
Redovisning av uppdrag ang
LIKABEHANDLINGSPLAN elever Rudboda skola
Dagordning föräldraråd 2/6
Läroplansträff förskolan - betydelse av förhållningssätt och syn på barn för att lyckas med pedagogisk dokumentation Välkomna!
Läroplansträff Välkomna.
Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling
Föräldrainflytande. 1. Anser du att det finns ett fungerande samarbete mellan förskola och hem på ditt/dina barns avdelning?
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Nationellt ramverk för patientsäkerhetsarbete
Kunskaper Mål: Öka eleverna läs- och skrivförmåga Elever som lätt når kunskapskraven som minst ska uppnås upplever att de får ledning och stimulans att.
Föräldramöte Ht
Undervisa tillgängligt!
Med systematiskt arbetsmiljöarbete menas
Lagar och överenskommelser
Vanningsåkers förskola
Likabehandlingspolicy för Slottegymnasiet
En liten plan för likabehandling
Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan
Landstinget som arbetsgivare
Förskolans pedagogiska uppdrag. Förskolorna klarar inte sitt pedagogiska uppdrag fullt ut  Alla pedagoger har inte tagit till sig målen som handlar om.
Hur kan vi förstå begreppet?
Medlemsmodellen SPF 26 november Om Medlemsutveckling Vi jobbar med förhållningssätt, metoder och strategier för att öka er förmåga att rekrytera,
Plan mot diskriminering och kränkande behandling.
Nämndplan 2015.
Pedagogiska året Vattentornet 15/16
10/3/2015 Föräldraenkäten 2015 Förskola Änglagård-tigrarna.
10/4/2015 Föräldraenkäten 2015 Förskola Änglagård-hajarna.
10/11/2015 Föräldraenkäten 2015 Förskola Änglagård- krokodilen.
Bristande tillgänglighet – en ny form av diskriminering
VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE Funktionell kvalitet.
Följ upp barnrättsarbetet med hjälp av ett antal implementerings- och tillämpningsnycklar.
Skurup – en godbit av Skåne Skurup – en framgångsrik skolkommun Skurup, en av 16 kommuner i Sverige, som ingått i SKL:s.
Jämställhet och lika villkor medarbetare
Att förebygga trakasserier och kränkande särbehandling på arbetsplatsen Om den psykosociala arbetsmiljön i Nässjö kommun Ett Case inom ramen för ”Ledarskap.
Tillit, Trivsel och Trygghet i förskolan En översyn av rutiner mm.
1 Mitt barn är en NamnAntal Flicka27 Pojke26 Väljer att inte besvara frågan1 Total54 Förskolan Luleå 2016-Kläppbackens förskola.
9/25/2016 Föräldraenkäten 2015 Förskola Ängabo. 9/25/ Vilken avdelning går ditt barn på? Ängabo 1.Grodan19 (30%) 2.Myggan16 (25%) 3.Snigeln12 (19%)
25/4 Vårfest med drop-in fika Undersöknings period Projektperiod
Lite tankar för Nynäshamn i det systematiska kvalitetsarbetet 1. Utveckla kvalitetsdialoger: -Förskolechef samt representanter från verksamheten, representanter.
Samverkan – att komplettera skolan Hur dokumenterar vi?
Gemensam APT Förskolorna i Svedala
Föräldraenkäten 2015 Förskola Ekebo
Skolors arbete för att motverka kränkningar av elever på nätet
Föräldraenkäten 2015 Förskola Trollhassel
Föräldraenkäten 2015 Förskola Lönnebo
Välkomna till Män i förskolan Del 3: - Hur kan vi arbeta med frågan?
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
Behovet av främjande arbete för lika villkor
Rättighet, skyldigheter och hantering av konflikter
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
Mål och styrning Läroplansmålen
Varför män till förskolan? & Vilka män till förskolan?
Välkomna till introduktionen av Vill du välja färg och/eller layout?
Kumla skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling
Föräldramöte 6 december 2018.
Presentationens avskrift:

Organisation & Arbetsgivaransvar Välkomna till Del 7 Organisation & Arbetsgivaransvar

Jämställd förskola är ett webbaserat utbildningsprogram framtaget av Eskilstuna kommun i samarbete med Mälardalens högskola. Syftet är att utbilda och utveckla kommuners samt fristående verksamheters arbete med att få en mer jämställd förskola.

Dagens program Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Utbildningen tar ca 1 timme Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Genus i strukturerna? (Vid diskussionsfrågorna är det bra om ni delar upp er i små grupper om ca 4-6 personer)

1. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Förskolan är skyldig att ha aktiva åtgärder mot diskriminering Förskolan är skyldig att ha aktiva åtgärder mot diskriminering. Det innebär att de ska undersöka, analysera, åtgärda, utvärdera och följa upp arbetet. Arbetet kan struktureras enligt följande: Barnens delaktighet - Barnintervjuer och trygghetsvandring kan utgöra underlag för kartläggning av barnens upplevelse av trygghet. Föräldrarnas delaktighet - Föräldraforum och utvecklingssamtal kring barns trygghet. Medarbetarnas delaktighet - Alla anställda ska vara delaktiga i kartläggning och arbetet med förskolans likabehandlingsplan.

En vanlig kritik som förskola och skola ofta får är att barnen inte varit tillräckligt delaktiga i utformningen av det systematiska värdegrundsarbetet. Våld och kränkningar sker ofta på platser där de vuxna inte är närvarande, så för att kunna förebygga måste de intressera sig för vad som händer när de ”vänder ryggen till”.

Nyheter i diskrimineringslagen fr.o.m. januari 2017: En av nyheterna är att: "Dagens krav på planer ersätts med ett allmänt skriftligt krav på dokumentation av alla delar av arbetet. Dokumentationen ska innehålla en redogörelse för den undersökning av risker och hinder och analys som gjorts, liksom de förebyggande och främjande åtgärder som har vidtagits eller planeras. Uppföljning och utvärdering ska också ingå i dokumentationen." Läs mer http://www.do.se/framja-och-atgarda/forslag-pa-andringar-i-diskrimineringslagen/

Diskussionsfrågor - Diskutera varje fråga i ca: 5 minuter 1. Hur kartlägger vår förskola förekomsten av våld och kränkningar? 2. Hur delaktiga är barnen? 3. Förekommer knuffar, slag, bett och utanförskap (”Du får inte vara med”)? Hur hanteras det? 4. Hur snäva är könsnormerna? Var går gränserna för hur en pojke respektive en flicka kan/får vara och göra?

2. Genus i strukturerna

Hillevi Lenz Taguchi menar att det finns föreställningar om kön inbyggt i hela förskolans organisation. Hon hävdar att förskolan i både sin struktur och kultur är feminiserad. Det strukturella kan handla om möblering, val av material, hur hierarkiskt uppbyggd förskolan är eller hur beslutsvägarna går till. Det kulturella (det som sitter i väggarna) kan handla om vad som sägs på rasterna, vad man prioriterar att göra eller vem som släpps fram som chef/fackombud.

Diskussionsfrågor - Diskutera varje fråga i ca: 5 minuter Hur skulle förskolan sett ut det varit 97 % män som arbetat där? Hur skulle chefsnivåerna sett ut? Hur skulle den möblerats? Vilka lekar hade varit prioriterade? Vad hade sagts i fikarummet? För- och nackdelar?

SOU 2004:115 (2004) Den könade förskolan – om betydelsen av jämställdhet och genus i förskolanspedagogiska arbete

Om ni vill veta mer eller hitta mer litteratur i ämnet gå in på vår hemsida: Mer info mdh.se/mkl/jamstalldforskola Ett stort tack till Jämntskägg som har hjälpt till att ta fram materialet.

Tack för att ni har deltagit i: