Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Mål och styrning Läroplansmålen

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Mål och styrning Läroplansmålen"— Presentationens avskrift:

1 Mål och styrning Läroplansmålen
Välkomna till Del 4 Mål och styrning Läroplansmålen

2 Jämställd förskola är ett webbaserat utbildningsprogram framtaget av Eskilstuna kommun i samarbete med Mälardalens högskola. Syftet är att utbilda och utveckla kommuners samt fristående verksamheters arbete med att få en mer jämställd förskola.

3 Dagens program Jämställdhetsmålen i läroplanen
Utbildningen tar ca 1 timme Jämställdhetsmålen i läroplanen Systematiskt förbättringsområde Jämställdhetsanalys och kartläggning (Vid diskussionsfrågorna är det bra om ni delar upp er i små grupper om ca 4-6 personer)

4 Introduktionsfilm av Torbjörn Messing

5 Ett bättre angreppssätt är att börja i den långsiktiga visionen
1. Var vill vi? Hur ser den utopiska jämställda förskolan ut? De långsiktiga effekterna? 2. Hur tar vi oss dit? Sätt upp mätbara mål 3. Vilka hinder står i vägen? Vilka bakomliggande problem måste lösas? 4. Vilka aktiviteter raserar de hindren? Vilka förbättringsidéer har vi? 5. Vilka resurser måste vi avsätta i form av tid och pengar för att lyckas?

6 1. Jämställdhetsmålen i läroplanen för förskola
"Människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan könen samt solidaritet med svaga och utsatta är värden som förskolan ska hålla levande i arbetet med barnen." ”Vuxnas sätt att bemöta flickor och pojkar liksom de krav och förväntningar som ställs på dem bidrar till att forma flickors och pojkars uppfattning om vad som är kvinnligt och manligt. Förskolan ska motverka traditionella könsmönster och könsroller. Flickor och pojkar ska i förskolan ha samma möjligheter att pröva och utveckla förmågor och intressen utan begränsningar utifrån stereotypa könsroller.”

7 Diskussionsfråga - Diskutera i ca: 5 minuter Läroplansförfattarna skriver att de vuxna har olika krav och förväntningar på flickor och pojkar. Vad menar de? Kan ni ge exempel? Fundera utifrån: "De vuxna ska motverka traditionella könsmönster". Vad är det? Vilka traditionella könsmönster finns i förskolan som bör motverkas? Att de vuxna bemöter flickor och pojkar olika. Vad menar de? Och att allt detta formar flickor och pojkars uppfattningar om vad som är manligt och kvinnligt. På vilket sätt överför pedagogerna sina värderingar på barnen? Har flickor och pojkar samma förutsättningar att utveckla alla sina intressen och förmågor? Eller finns det stereotypa uppfattningar som begränsar? Vad gör skolan för att skapa "motbilder" kring stereotyperna?

8 2. Systematiskt förbättringsområde
Om effektmålet är att pedagoger ska bemöta flickor och pojkar likvärdigt och få syn på sitt förhållningssätt går det då att mäta på vilket sätt de rör sig i rätt riktning? Kanske genom moderna skolforskningsmetoder som bygger på att spegla och synliggöra sitt eget lärande? Ni ska nu få sen ett filmklipp där Torbjörn Messing berättar hur det skulle kunna gå till.

9 Diskussionsfrågor - Diskutera varje fråga i ca: 5 minuter 1. Hur skulle vi kunna få syn på hur vi reproducerar normer på vår förskola? 2. Kan vi skapa ett klimat där vi synliggör och speglar varann? 3. Hur kan vi få ett klimat där vi faktiskt kan säga till varandra att vi agerat normativt och stereotypt? 4. Vad skulle vara intressant att belysa?

10 3. Jämställdhetsanalys och kartläggning
Att göra en gedigen kartläggning och jämställdhetsanalys är ofta starten i systematiskt kvalitetsarbete. Förbättringshjulet P-D-S-A handlar om att: Identifiera och analysera problemet Genomföra en lösning Samla in data och utvärdera Fungerade testet/lösningen så implementera och skala upp Denna film från Malmö stad och förskolan Rolf, visar på ett enkelt exempel:

11 Diskussionsfrågor - Diskutera varje fråga i ca: 5 minuter Tidigare aktionsforskning har visat att måltider, tambursituationer, inomhuslek, samlingar och lek på innegården innehöll mest könsmönster. Mest jämställd lek blev det i skog och mark. Vilka områden skulle vår förskola vilja undersöka? Varför blir det mest jämställd lek i skogen?

12 Om ni vill veta mer eller hitta mer litteratur i ämnet gå in på vår hemsida:
Mer info mdh.se/mkl/jamstalldforskola Ett stort tack till Jämntskägg som har hjälpt till att ta fram materialet.

13 Tack för att ni har deltagit i:


Ladda ner ppt "Mål och styrning Läroplansmålen"

Liknande presentationer


Google-annonser