Lärlingskapets nödvändighet och praktik inom högskolans entreprenörsutbildningar. Bengt Johannisson Växjö universitet/Högskolan i Jönköping Presentation.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ledningsdeklaration Länna/Rialaenheten 2009
Advertisements

Idéer för ett bredare entreprenörskap
TILLSAMMANS KAN VI GÖRA SKILLNAD VAR MED I EN ENTREPRENÖRIELL UTMANING.
Till vem riktar sig utvecklingspaketet?
PUBLIKT ENTREPRENÖRSKAP
Entreprenörskap i gymnasieskolan
Gränsöverskridande entreprenörskap – platsen i centrum Bengt Johannisson Växjö universitet/Högskolan i Jönköping Presentation för Entreprenörsregionen.
© Copyright APeL 2004 Hanne Randle Delaktighet för hållbar utveckling Reflekterande arbetsplatser i Karlstad, Forshaga och Grums kommun För.
Devis ”Alla människor har lika värde, därför behandlar vi alla olika!”
Den entreprenöriella skolan: från ledarskapet till det individuella programmet. Bengt Johannisson Växjö universitet/Högskolan i Jönköping Presentation.
ENA Samverkan skola och samhälle, lokalt och regionalt
”DET NYA ENTREPRENÖRSKAPETS MÖJLIGHETER” SAMHÄLLSENTREPRENÖRSKAP GRÄNSÖVERSKRIDANDE KRAFT FÖR REGIONAL OCH LOKAL UTVECKLING I GLESA MILJÖER Professor Yvonne.
Lägg till en inledande text här Utveckling för huvudmän.
Ulla Wiklund 2013/Reflektum AB
”Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade
En integrerad strategi för kompetensutveckling Linköpings universitet
Skolan, fantasin och bilderna
Dept. of Design Sciences, Lund University
RESULTAT FORMELN (2: WWR/Vietnamkriget/Pentagon)
Summering av brainstorm 2
Webb 2.0 i utbildningen. Ett mer digitalt samhälle kunskaps.
Varför arbeta med interpersonella relationer i handledning?
VART SKA VI…?.
Syfte ”FramtidsFrön inspirerar pedagoger och annan
Elevinflytande i planeringen av undervisningen
Enhet Politik på människans och naturens villkor
Kjerstin Larsson Forskningsledare
Hälsouniversitetets strategikarta beslutad av fakultetsnämnden
Hjärta eller hjärna? Susanne Håkansson Karriärvägledare
Självständighet Företagsamhet Lust att lära Introduktion - den röda tråden Kommunledning Finansinspektionen Förebild Ämnesintegration Privatekonomi…….
FÄRGER Verksamheten ska utgå från barnens erfarenhetsvärld, intressen, motivation och drivkraft att söka kunskaper. Barn söker och erövrar kunskap genom.
Dialogdag 23/ Lagen om regionalt utvecklingsansvar i vissa län Regionalt tillväxtarbete (regionalt tillväxtsansvar) -Regional utvecklingsstrategi.
Läroplansträff förskolan - betydelse av förhållningssätt och syn på barn för att lyckas med pedagogisk dokumentation Välkomna!
Skolning i entreprenörskap och företagsamhet – praktik och ledarskap Bengt Johannisson Växjö universitet Samtal med skolledare i Västra Götaland februari.
PBS i förskolan (Katina Thelin).
Nya förutsättningar för lärande
Socialt engagemang och entreprenöriellt handlande Fil.dr. Malin Gawell Illustration: Jeanette Wahl Malin Gawell, Estradföreläsning 11 december 2007.
Kunskapskrav och matriser
Kontakter, Kontakter, Kontakter – överallt Kontakter Bengt Johannisson, professor i entreprenörskap Linnéuniversitetet och Högskolan i Jönköping Morgonpredikan.
Kapitel 12 Marknadsföringen påverkas av omvärlden.
Kompetens KUB Kvalitet. IFLA:s beskrivning av bibliotekens uppdrag Bibliotek inspirerar människor till att drömma och att förverkliga sina drömmar, att.
Sveriges förenade studentkårer SFS Robin Moberg Vice ordförande SFS SFS 10 september 2009.
HAWAII Hawaii är en ö grupp. Hawaii Pacific University grundades så sent som 1965, men har ändå snabbt blivit erkänt för sina högklassiga akademiska utbildningar.
Förslag på pilot: FoU-växthus i Nacka kommun version 0.2.
Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan
SOI:s årskonferens 1 april 2008 Örebro ”Hur befrämjas konkurrensen av nya LOU?” Ulrica Dyrke Företagarna.
1 Mångfald Hur leder man en arbetsgrupp som präglas av mångfald ?
Demokratins utmaningar och förtroendevaldas roll
Passion för livet utvecklas och stödjs av Region Jönköpings län
Hälsofrämjande arbetsplats
”Blod, möda, tårar och svett” – en diskussion om global konkurrens och ödesfrågor i tillväxtpolitiken.
Naverlönnskolans uppstart 11 augusti 2015 Michael Rystad Utvecklingsstrateg.
Skolutveckling genom aktionsforskning
Nationer, ideologier och folkmord genom
Wittingmetoden - en läs- och skrivinlärningsmetod
Umeå universitet och flyktingfrågan pågående aktiviteter Internationellt Scholars at Risk (SAR) Är ett internationellt nätverk av universitet och högskolor.
SORIS - bakgrund till och födelse av ett social regionalt innovationssystem Bengt Johannisson, seniorprofessor
Sege parks förskola våren 2016 Utvecklingsområde Miljö Material Alla barns rätt till stöd 1.
Ung Företagsamhet ® Har sedan 1980 arbetat med att föra skola och näringsliv närmare varandra En ideell och partipolitiskt obunden organisation som utbildar.
Entreprenörskap i Huddinge – Från förskoleklass till åk 9, och gymnasiet.
-kan visa kunskap om vikten av goda relationer till elev och personal
Nordiska Ministerrådets rapport Från dröm till verklighet
BESÖK OSS PÅ EDGYMNASIET.SE OCH FACEBOOK
Samhället och individen
IBSE Viktiga punkter i IBSE
Pedagogen och det entreprenöriella lärandet
Pedagogen och det entreprenöriella lärandet
Förutom yrkeskunskaper…
Vägledningsmodellen Utsikt-Insikt-Framsikt & Varför en modell?
Handledarutbildning Steg 2.
Presentationens avskrift:

Lärlingskapets nödvändighet och praktik inom högskolans entreprenörsutbildningar. Bengt Johannisson Växjö universitet/Högskolan i Jönköping Presentation vid ESBRIs utbildningsdagar november 2008

Föreställningar om entreprenörskap Företagande på marknaden Proteströrelse i samhället Företagsamhet i vardagen

Kontrasterande föreställningar om entreprenörskap Vinst som mål i eko- nomisk verksamhet Sökande efter möjligheter Rationellt tänkande Eftertanke och systematisk planering Proaktivt agerande Profilering av självbild som drivkraft Skapande av möjlig- heter ur tillfälligheter Passion, engagemang Spontantitet och improvisation Interaktivt samspel

Lärande och entreprenörskap är varandras förutsättningar Uppmärksamhet/alerthet är både lärandets och entreprenörskapets moder Entreprenörskapets experimenterande med handlingar och ord vägleder lärande som bryter egna vanor och andras mönster Entreprenörskap innebär att se förändring, lärande, som ett naturligt tillstånd Läraktighet är en förutsättning för varaktigt entreprenörskap

Entreprenörskap som lärande Se tillvarons ständiga förändringar som ett naturligt tillstånd – och se sig som delaktig i dem Bejaka att i skapande processer är varje situation särskild och att nya grepp måste formas i dialog Lära genom att dra paralleller, analogisera, och handfast imitera på ett kreativt sätt Se entreprenörskap som tusenkonstnärskap – att taga vad man haver och ordna i nya mönster Söka utmaningar i takt med att erfarenheter görs och insikter vinns

Lärande som entreprenörskap – ett exempel från högskolans värld En etablerad kurs lär om entreprenörskap: studenter hjälper unga företagare med råd En K/Y-utbildning lär blivande företagare I och för entreprenörskap Utländska studenter paras med K/Y- elever till stöd för internationell marknadsföring Studenter reflekterar i dialog med ‘praktiker’ Studenter och praktiker som lag redovisar inför en expertpanel

Krav på nya förmågor i (hög)skolan (Säljö 2008) Meta-kommunikativa kompetenser Skicklighet att ta vara på externa resurser Omvandla information till lokalt viktig kunskap till grund för skapande

Praktisk kunskap är mer än handfast kunnande Entreprenörskap som förverkligande kräver kunskapande ur och för handling Språket innefattas i praktiker som sociala mönster av handlingar Den akademiska praktiken och dess vetenskapliggörande är bara en av flera praktiker Gott handlag med situationen föds av och föder klokskap

Varför är praktiken oundgänglig vid skolning i entreprenörskap? Entreprenörskap som experimentellt lärande kräver iscensättning Ingen gräns är helig för entreprenörskap, allra minst den mellan tanke och handling Entreprenörskapets teori och praktik är lokal Skolning i entreprenörskap är för viktig för att överlåta på (hög)skolan

Varför är högskolan så rädd för det praktiska kunskapandet Värnande av arvet från elitismens ‘högre’ skolning Kontrollen över vet(en)skapen måste delas Bekvämlighet – oro för att ‘gå ut i kylan’ Oklar meriteringsgrund Konkurrens om resurser

Varför skyr politiker lärlingssystem på högskolenivå? Legitimerar krav på resurser till samverkansuppgiften Kontrollen över den högre utbildningen kan gå förlorad Vanföreställningar om direktkoppling mellan vetenskap och kommersiellt utbyte Sverige som vetenskapsnation har lite att vinna på att lägga resurser på praktik

Lärarutbildningarna har lärlings- system men skyr entreprenörskapet Praktiken är mer ett medel att utöva kontroll över studenter och skolan än en källa till dialog och ömsesdigt lärande Befordran till högskoleutbildning har satt akademiska ambitioner högst Entreprenörskapet som marknadens förnyelsekraft eller som alternativ pedagogik är som pest och kolera Ovana vid dialog med omvärlden

Att diskutera Hur omvandlar man lärarutbildningarnas motstånd till entreprenörskap till en drivkraft? Hur görs praktik och lärlingsplatser vid högskolan till en källa för kunskapande och inte till en transfermekanism? Hur skapar man det entreprenöriella universitetet?