Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Lägg till en inledande text här Utveckling för huvudmän.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Lägg till en inledande text här Utveckling för huvudmän."— Presentationens avskrift:

1

2

3 Lägg till en inledande text här

4 Utveckling för huvudmän

5 Lärlingsutbildningens andel av all yrkesutbildning hösten 2012 Redovisning för årskurs 1 elever efter bostadskommun. Procent. Riket: 3,8 procent 1 413 lärlingar av 35 428 i all yrkesutbildning

6 Avhopp ökat med Gy 2011

7 Ett efterfrågeproblem

8 Kritik

9 Varför väljer inte elever lärlingsutbildning? -Tidiga yrkesval -Låg status -Oro för högskolebehörighet -Social samhörighet -Kvalitetsbrister -Brist på stöd från branscher

10 Problem med att anordna lärlingsutbildning -Olika problem på ”lärlingsskolor” och kommunala skolor. -Tillgång på APL-platser. -Hälften av utbildningen. -Utbildningskontrakten. -Svårigheter med yrkes- och teorikurser. -Yrkeslärarroll - handledarroll -Samverkan med branscher och företag.

11 Får lärlingarna jobb? Första redovisning maj 2014

12 Framtiden - Lön PUBLICERAD 5 NOVEMBER 2013 Nu föreslår Jan Björklund att man ska införa en ny anställningsform för lärlingar. Målet är att minska ungdomsarbetslösheten och göra fler elever intresserade av lärlingsutbildningen. – Dagens förslag innebär att vi öppnar upp för möjligheten för att vara anställd som lärling och vi tror att för unga kan det vara en drivkraft för att välja den här typen av utbildning, sa utbildningsminister Jan Björklund vid en presskonferens i Rosenbad. Regering har sneglat på lärlingssystem av europeisk modell när man nu i en lagrådsremiss lägger fram förslaget att införa en ny anställningsform för elever i gymnasial lärlingsutbildning. Bakgrunden är den höga ungdomsarbetslösheten och man vill förenkla för unga att ta sig in på arbetsmarknaden.

13 – Erfarenheten från de länder i Europa som redan har den här typen av system visar att lärlingsanställningar ofta omvandlas till ett vanligt jobb när man är färdig med utbildningen. Som lärling är man halva tiden i skolan och halva tiden på arbetsplatsen och en halvtidslön för en lärling skulle, enligt Jan Björklund, kunna hamna på 5000 – 6000 kr i månaden. Det ska jämföras med studiemedlet och det kan säkert ha viss dragningskraft på eleverna att få inkomster, menade han. – Om man tittar på länder som Danmark och Tyskland så är nästan alla som går en yrkesutbildning lärlingsanställd och då pratar vi om 30 till 50 procent i varje årskurs. Men det är förstås en lång väg innan vi är där. I början kommer det kanske bara handla om enstaka elever som har en lärlingsanställning.

14 Lärningsanställningen ska ju vara en del av utbildningen - hur förhindrar man att eleven utnyttjas som billig arbetskraft? – Det är fortsatt så att skolhuvudmannen är ansvarig för utbildningen. Även om yrkesutbildningen förläggs till en bilverkstad i stället för den kopia av bilverkstad som man bygger upp i skolan så är det fortsatt skolan som är ansvarig för att kursplanemålen följs till exempel, säger Jan Björklund till Skolvärlden. Regeringens förhoppning är att förslaget ska träda i kraft den 1 juli 2014 och bli aktuellt för eleverna lagom till nästa läsår.


Ladda ner ppt "Lägg till en inledande text här Utveckling för huvudmän."

Liknande presentationer


Google-annonser