Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Hjärta eller hjärna? Susanne Håkansson Karriärvägledare

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Hjärta eller hjärna? Susanne Håkansson Karriärvägledare"— Presentationens avskrift:

1 Hjärta eller hjärna? Susanne Håkansson Karriärvägledare

2 Arbetslivet efterfrågar Vi säljer förmågan att utföra en uppgift eller lösa ett problem för en arbetsgivare… Vi säljer vårt engagemang… Vår drivkraft… Ditt professionella rykte… Din uthållighet och ditt fokus… Din livsstil påverkar dina val… Man söker rätt person och rätt kompetens, i den ordningen… NU säger man Vi säljer förmågan att utföra en uppgift eller lösa ett problem för en arbetsgivare och vi säljer vårt engagemang och vår drivkraft. Det innebär att Ditt professionella rykte och din uthållighet och ditt fokus är något som är intressant för en arbetsgivare. Men det är också viktigt för dig när du väljer arbetsgivare, vem du är som person påverkar vilken typ av arbetsuppgifter och vilken roll du kommer att trivas med och din livsstil påverkar dina val och dina värderingar kan bli avgörande. Vid en intervju väljer både arbetsgivare och arbetstagare varandra. Jag hade till exempel ett samtal med en man som började en anställning på ett företag som skulle ge service till kunder och där företaget utåt sålde tjänster genom att säga att kvalite var viktigt och att kunden var i fokus medan mannen efter ett tag upptäckte att det enda som var viktigt var att sälja, kundens behov var inte viktigt och inte heller att man kunde leverera tjänsten i tid och på rätt sätt. Eftersom han mötte kunderna och inte kunde stå för företagets värderingar så valde han att säga upp sig. Nu är jag medveten om att man inte alltid kan välja fritt, ibland behöver man ha en inkomst och man behöver också få komma i gång med ett första jobb, men det kan vara bra att ha med sig de härtankarna framöver när man har möjlighet att förhandla.

3 Vad står högst upp på arbetsgivarnas önskelista?
Förmåga att skapa och hantera relationer Personliga egenskaper Akademisk examen, oavsett lärosäte Interkulturell kompetens Arbetslivserfarenhet Samarbetaförmåga detta anser 89% av alla arbetgoivare anser att detta är viktigt Personliga egenskaper som främst Intiaviförmåga, även förmågor som analytisk förmåga, uttrycka sig i tal och skrift känns viktigt. Egenskaper som däremot inte känns så centrala är entreprenörskap Arbetslivserfanehet eller referenser från att ha arbetat – att få möjlighet att inna eller under utbildninge n ha kontakt med arbetslivet genom extra arbete, praktik osv. man anser att ett mindre kvalificerat arbete eller en dålig praktik är bättre än inget. Några egenskaper som inte klassa så högt i denna under sökninge är erfarnehet från studier utomlands, ålder eller etnicitet även familjesitution är ganska oviktigt men hur rimmar detta med möjlighet till etablering och hitta etta rbete Baskompetens – att kunna läsa, skriva och räkna Socialkompetens att skicköigt uppfatta, bemöta och relatera till andras känslotillstånd behov att kunna kommunicera samarbetea Interkulturell kompetens behärska flerspråk än svenska, att ha en öppen inställning till olika kulturer oavsett om man möter dom i Sverige eller i andra länder. Analytisk kompetens att självständigt kunna lösa proböem och kritiskt bedöma olika påståenden Entreprnörskap att kunna identifiera möjlighter i omvärlen och omsätta dessa i kreativ, uppfinningsrik och innovativ handling. Att ha den förståelsen och kunskap som krävs för att konkret handla och srtar driva verksamhet samt förmåga att engagera människor för den egna idéns genomförande Ledarkompetens att kunna organisaer och leda sig själv och andra för att nå verksamhetens mål

4 Employer Branding Personal Branding
Medarbetarens personliga varumärke stärker företagets kultur och potential och företagets värde ökar markant Professionellt rykte Leva sitt varumärke Identifiera sina styrkor och använda dem Trovärdighet Denna teorie återkopplar till det vi diskuterat förra gång men i andra ord.

5 Rekrytering sker mycket på känsla mindre på förnuft, eller?

6 Flexibel - Flexibilitet
”För en yngre person kan det betyda fritänkande och för en äldre kan det vara villig att flytta”, säger Lovisa Sterner, vd på företaget Nova Agentum, till tidningen.

7 Matchning 1. Företagets kompetensbehov Färdigheter
Fackkunskaper Personliga egenskaper Lärdomar Motivation 2. Min kompetens att erbjuda Matchning Ansvar & Arbetsuppgifter Arbetskamrater & Företagskultur Arbetstider & Pendling Lön & Förmåner 3. Företaget erbjuder 4. Min önskemål vad jag kan acceptera. Utbyte av information sker stegvis.

8 Mindmapping Min kompetensprofil Vart är jag på väg? Vem är jag
Drivkrafter Nytt yrkesval Värderingar Motivation Vart är jag på väg? Vem är jag Drömjobbet Självkänsla Personliga egenskaper Marknadens efterfrågan Självförtroende Min kompetensprofil Framtida roll kunskaper Önskade arbetsuppgifter Vad kan jag? Vad vill jag? Färdigheter Intressant roll Önskad arbetsmiljö Erfarenheter Intressen Helt ny väg!!!

9 Rekryterings processen
Ansöknings- handlingar Telefonsamtal alt. Personlig kontakt Anställningsintervju Tester Referenser

10 Röd tråd Varför söker du jobbet, praktiken ……. Varför vill du vara en del av företaget…… Vad har du att erbjuda….. – varför skall företaget investera i just dig… Avslut!

11 När arbetsgivaren känner att du matchar deras kompetensbehov försöker de sälja jobbet till dig

12

13 Vem skall jag skriva med?

14 Vad vill jag skriva om…

15 Hur hittar jag företag/organisationer?

16 Hur får jag företagen med på banan?

17 Skriv projektplan konkret och riktad mot företaget

18 Tidsplanering a & o

19 Olika typer av ersättning ?

20 Hur kommer jag att presentera mitt arbete?

21 Vad har jag lärt mig genom hela processen?

22 Stärk dig inför STARKdagen 30 januari 10-15 i Balder och på Sandgärdet
Onsdag 22/ C203 Vässa ditt CV Torsdag 28/ J418 Mingelskola Välkomna!

23 Karriärservice erbjuder
Möjlighet att boka vägledningssamtal. Karriärföreläsningar – öppna för alla alt. i anslutning till en kurs eller program eller efter initiativ från studenter. Granskning av CV och ansökningshandlingar via besök eller via e-post. Träning i presentation av sitt ”Bästa JAG”. Simulerade anställningsintervjuer. Kontaktuppgifter Susanne Håkansson Karriärvägledare Rum J415 (4 vån i biblioteket) Möjlighet att boka enskilda samtal. Gruppaktiviteter – föreläsningar i ämnet karriär och arbetsliv. Karriärgrupper och karriärplanering, ut annonserade samt möjlighet att boka för en grupp studenter. Granskning av CV och andra ansöknings-handlingar via besök eller via Träning i hur du presenterar ditt ”Bästa JAG”. Simulerade intervjuer – Skicka ansökningshandlingar samt annons eller presentation av företaget och tjänsten till; – karriärservice återkommer med en tid.


Ladda ner ppt "Hjärta eller hjärna? Susanne Håkansson Karriärvägledare"

Liknande presentationer


Google-annonser