Smarta elnät och nettodebitering Math Bollen SERO årsmöte, Katrineholm 15 april 2011.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Idéer för ett bredare entreprenörskap
Advertisements

Höga elpriser Yvonne Fredriksson GD Energimarknadsinspektionen Energiledargruppen Stockholm onsdag den 23 februari 2011.
Strategier för hur mätvärdes-rapporteringen kan bli bättre
Vad vet vi om aktiva kunder och kundnöjdhet? Dialogforum 10 december 2012 Samordningsrådet för smarta elnät Yvonne Fredriksson, GD.
Kontrollstation för elcertifikatsystemet 2015
Svenska Försäkringsföreningens Livförsäkringsseminarium 9 oktober 2012
Informationsutbytet på elmarknaden
Varför är det viktigt att mäta?
Seminarium 26 november 2013 Maria Khorsand, vd SP Sveriges Tekniska Forskningsinsitut och ordförande i rådet.
Europaparlamentariker
Framtida modell för informationsutbyte och behov av centraliserad mätvärdeshantering Referensgruppsmöte no 3.
Rådets arbete och resultat
Nordisk slutkundsmarknad
Enklare faktura Seminarium 25 mars Dagordning • – Kaffe • – Ei presenterar uppdraget och förslag • – Diskussion.
Hearing fjärrvärme Stockholm
Ett regionalt kriskompetenscentrum med människan i centrum.
Elcertifikatsystemet i Förändring
Möjligt och omöjligt Reduktion av effekttopp
De nordiska reglerings- myndigheternas arbete med att införa en gemensam nordisk slutmarknad Marielle Liikanen.
Nordisk balansavräkning 29 april
Gemensam elmarknad Norden och Europa – hur långt borta i tiden?
Träff Landsbygddepartement SJV 19/ Sid 2 | LRF Kött Mål •Skapa förutsättningar för en lönsam tillväxt •Konkurrenskraftig svensk grisköttsproduktion.
Balansansvarsavtalet Aktuellt Elmarknadsråd 9 februari 2010 Elin Broström Marknad.
FoU-samverkan på EU-arenan – Regionala FoU-strategier för Norra Sverige Erik Bergkvist Rapportör EuropaForum.
Ursprungsmärkning av el Stf GD Tony Rosten, Energimarknadsinspektionen EDIEL-konferensen 5 oktober i Stockholm.
Sedan den 1 juni 2013 har den nybildade myndigheten Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ansvaret för tillsyn av hälso- och sjukvård, socialtjänst och.
EL-OCH CERTIFIKATMARKNADEN SERO:s seminarium den 16 april 2011 Olof Karlsson.
Dialogdag 23/ Lagen om regionalt utvecklingsansvar i vissa län Regionalt tillväxtarbete (regionalt tillväxtsansvar) -Regional utvecklingsstrategi.
Enklare faktura Seminarium 25 mars Uppdraget Centralt för en fungerande elmarknad är att kunderna får den information de behöver för att kunna göra.
Definition av avfall & när avfall upphör att vara avfall
Tillgänglighet och den nya bibliotekslagen Göteborg 1 september 2014 Örjan Hellström,
Elmarknadens vinnare och förlorare Medial debatt vintern FERA 16 februari 2011 Per Forsling.
Energieffektiviserings direktivet
Sid 1 | Lantbrukarnas Riksförbund LRF och energi – strategi och leveranser.
Vårt uppdrag Inriktning – bidra till ökad samverkan mellan berörda aktörer och till ökade kunskaper om möjligheterna med smarta elnät i samhället – lämna.
EL-OCH CERTIFIKATMARKNADEN SERO:s seminarium på Westerkvarn den 24 augusti 2011 Olof Karlsson, SERO.
Vilka strategiska frågor har vi framför oss?
1 01/11/2011Fera 01/11/2011 /FeraOH- 1
Förnybar elförsörjning och smarta distributionsnät Anders Lindskog.
Energieffektivisering i EU SEEF 19 februari 2008 Edvard Sandberg Svensk Energi.
Prismodeller för egenproduktion av el Christer Bergerland Fortum Power & Heat AB.
Inriktningsplanering för
Smarta nät - en ny plattform för hållbara ICT-lösningar Per Everhill Affärsutvecklare Tekniska verken.
Framtidens roll som förskrivare
Elcertifikat – nu och i framtiden, och i Norge?
Renodlad beställare Ett energieffektivt transportsystem Väl fungerande resor och transporter i storstadsregionerna Effektiva transportkedjor.
Trafik och infrastruktur ch 2050 Synpunkter från Kalmar län Helena Ervenius, Regionförbundet i Kalmar län
Utredningar om mätning Förbrukning Småskalig produktion EDIEL & avräkningskonferens 24 – 25 november 2010 Lars Munter Marknad.
Hantering av nätbegränsningar på den nordiska elmarknaden – NordREG:s synpunkter på rapport från EA Energy, Hagman Energy och COWI Nordiska ministerrådets.
Inledning till 2011 års Ediel- och avräkningskonferens
Luleå 4 juni 2012 Arbetsförmedlingen och Arbetsintegrerande sociala företag.
Färdplan 2050 – ett Sverige utan klimatutsläpp. Nationell färdplan till 2050 Klimatvisionen Sverige ska ha en hållbar och resurseffektiv energiförsörjning.
Hur smart kan man bli som elkund?. Svensk Energi - elbranschens samlade röst 169 medlemskoncerner – 351 företag 88 elproducenter – MW 157 elnätsföretag.
Ortsutveckling Skebokvarn Välkommen! Stormöte 18 november 2013.
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Internationella avdelningen (IA) Energimarknadsrådet 6 maj 2015 Petra Lindmark, Internationell samordnare och analytiker Caroline Törnqvist, Avdelningschef.
Hearing om delredovisning av solelstrategi- uppdraget Bakgrund Delredovisningens slutsatser Fortsatt arbete Synpunkter på delredovisningens förslag Solforum,
Förstudie – Optimerad Energi Lars Olsson- Seniorit AB.
Prisreglering av fjärrvärme. Energimarknadsinspektionen (Ei) Ei är tillsynsmyndighet över energimarknaderna el, naturgas och fjärrvärme. Ei kontrollerar.
Hur kan man öka insynen på elmarknaden - och varför är det viktigt? Sven–Olof Fridolfsson, fil dr Thomas P. Tangerås, docent
Incitament för energieffektivisering Bakgrund till projektet: -Ett projekt finansierat av Nationella regionalfondsprogrammet Att stödja övergången.
Reformerad grundutbildning och AT – Läkarförbundets svar på utredningsförslag.
De utmaningar vi arbetar med inom ramen för CITyFiED-projektet finns i många bostadsområden i Sverige och runt om i Europa. Med innovativa lösningar för.
Funktionskrav på elmätare – ett steg på väg mot ett smartare elnät
Omställningen av hälso- och sjukvården
Bidrag och stöd för solel
Ei:s arbete inom aggregatorrollen Utvecklingen av EU-regelverket Elin Broström, Energimarknadsinspektionen.
Fler och fler kunder vill leva mer elektriskt
Lokalkraft Sverige En sammanslutning av ett fyrtiotal lokala energileverantörer som verkar för att skapa goda förutsättningar för att medlemsföretagen.
Elförsörjning. elförsörjning Bakgrund Budskapet - Lobbyism flera avsändare och aktörer Ledningsnätet utbyggnad Regionnät – stamnät Eleffektbrist Men.
Presentationens avskrift:

Smarta elnät och nettodebitering Math Bollen SERO årsmöte, Katrineholm 15 april 2011

Kort om oss Energimarknadsinspektionen (EI) är en ny myndighet sedan 1/ Tillsynsmyndighet över marknaderna för el, naturgas och fjärrvärme 95 anställda, huvudkontor i Eskilstuna och lokalkontor i Stockholm Vårt arbete bidrar till effektiva energimarknader, leveranssäkra nät samt aktiva kunder

Nettodebitering

Så fungerar det nu Anläggningen ansluts inom kundens interna nät Så länge den egna elproduktionen understiger den egna elförbrukningen kvittas produktion och förbrukning inom kundens interna nät Om produktionen överstiger den egna förbrukningen matas överskottet in på elnätet

Kunden har möjlighet att sälja överskottet Kunden har möjlighet att sälja ett överskott som matas in på nätet till en elhandlare alternativt till ett nätföretag i syfte att täcka sina nätförluster Kunden har även rätt till ersättning från sitt nätföretag för så kallad nätnytta Möjlighet att få elcertifikat för sin produktion

…men har inte rätt till nettodebitering Finns ingen skyldighet för elhandlare eller nätföretag att basera debiteringen på nettot av kundens uttag och inmatning under en viss tidsperiod (nettodebitering) Nettodebitering skulle innebära att producenten kan tillgodoräkna sig en större del av sin produktion till värdet av inköpt el

Förslag att skattelagstiftningen ses över Nettomätning per månad, det vill säga att endast ett nettovärde per månad rapporteras, är inte tillåtet enligt skattelagstiftningen För att öka lönsamheten i egen elproduktion föreslår inspektionen att Skatteverket ges i uppdrag att utreda möjligheten att ändra skattereglerna så att nettodebitering tillåts omfatta skatt och moms

Förslag att nätföretagen ska nettodebitera Inför skyldighet för elnätsföretag att i debiteringen av nättariffen kvitta uttagen och inmatad el per månad för små kunder

Ej krav på elhandlarna att nettodebitera Inför inte någon skyldighet för elhandelsföretag att i debiteringen kvitta uttagen och inmatad el Kunder med egen elproduktion har, som idag, möjlighet att sälja ett överskott till en elhandlare alternativt till ett nätföretag i syfte att täcka nätförlusterna

Lönsamhet Förslaget kommer inte på något avgörande sätt förändra förutsättningarna för mikroproduktion. Kostnadsminskning för småkunder blir omkring 400 kr/månad. Ytterligare åtgärder för att öka lönsamheten i egen elproduktion får inte försämra konkurrensen eller på annat sätt störa marknadens funktion

Anpassning av elcertifikatsystemet Som ett led i att underlätta för småskalig produktion föreslår därför inspektionen att regeringen ger Energimyndigheten i uppdrag att utreda möjligheterna för små elproducenter att själva på månadsbasis svara för den mätning och rapportering som ligger till grund för tilldelning av elcertifikat

Smarta mätare och intelligenta nät

Vad är smarta elnät? Intelligent nät, eller smart nät: samlingen av ny teknologi, funktionen och regelverket på elmarknaden, mm som på ett kostnadseffektiv sätt, – underlättar introduktion och utnyttjandet av förnybar elproduktion, – ledar till minskad energiförbrukning, – bidrar till effektreduktion vid effekttoppar, – skapar förutsättningar för aktivare elkunder.

Underlätta introduktion av förnybar elproduktion Mot framtiden Mot mer förnybar elproduktion Acceptans -gränsen Förnybar elproduktion Befintliga lösningar Smarta elnät

Underlätta introduktion av förnybar elproduktion Krav på produktionsenheter Förstärkning av transmissionsnät Forskning och utveckling i många länder – Aktiva distributionsnät (reglersystem, lagring, mm); avancerad spänningsreglering och reläskydd – Storskalig energilagring – Feltolerans av vindkraft samt systemtjänster från vindkraft – HVDC och FACTS

Förstärkning av transmissionsnät

Behov av flexibilitet Produktionsbilden ändras snabbare än elnätet kan anpassas med hjälp av befintlig teknologi. Samma kan komma att hända med införandet av elbilar. Ny teknologi (t.ex. laststyrning) kan erbjuda en större flexibilitet än att bygga nya ledningar och stationer. Det är en viktig anledning att satsa på denna nya teknologin.

Reduktion av effekttoppar Konsumtion Tillväxt Reserv Tillgänglig effektLokal produktion Elnätet

Prisområden och effekttoppar Överskott på produktion i västra Danmark Brist på produktion i östra Danmark

Effektivare energianvändning Återkoppling av förbrukning till kunderna; varje månad eller varje timme Forskning om hur man bäst påverkar kundens förbrukning

Hinder mot smarta elnät Otydlighet i finansiering av FoU, demonstration och framtida utbyggnad av smarta elnät Avsaknad av incitament för nätföretagen at investera i smarta elnät Nättariffer som inte ger rätt incitament åt kunder att minska förbrukningen vid effekttoppar Avsaknaden an en övergripande nationell plan för den framtida utvecklingen av elnäten Brist på kunskaper om ny teknik och nyttan med den.

Våra förslag (1) En kunskapsplattform för framtida elnät En handlingsplan för anpassning av elnäten Finansiering genom befintliga strukturer

Våra förslag (2) Incitament för att investera i smarta elnät Timvärdesavläsning för huvuddel av kunden Översyn av tariffstruktur för att reducera effekttoppar Funktionskrav på information till kunden som ger möjlighet att aktivt svara på prissignaler

Våra förslag (3) Analysera aktörernas roller och ansvar Analysera den nuvarande uppdelningen i stam-, region- och lokalnät.

Tidplan Mars 2011: nätföretagen lämnar i investeringsplaner inför första regleringsperiod 2,5 år Hösten 2013: resultaten av förslagen tillgängliga 1,5 år Mars 2015: …. inför andra regleringsperiod

Välkommen till vår webb! …som vi utvecklar mot ökad tillgänglighet, och därmed ökad service till företag och allmänhet