Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

De utmaningar vi arbetar med inom ramen för CITyFiED-projektet finns i många bostadsområden i Sverige och runt om i Europa. Med innovativa lösningar för.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "De utmaningar vi arbetar med inom ramen för CITyFiED-projektet finns i många bostadsområden i Sverige och runt om i Europa. Med innovativa lösningar för."— Presentationens avskrift:

1 De utmaningar vi arbetar med inom ramen för CITyFiED-projektet finns i många bostadsområden i Sverige och runt om i Europa. Med innovativa lösningar för smart fjärrvärme och smarta fastigheter, lokal energiproduktion och laddning av elfordon kan Kraftringen bistå fastighetsägare att på ett kostnadseffektivt sätt energieffektivisera och utveckla befintliga fastigheter och bostadsområden.

2 Kraftringens bidrag till ett mer hållbart Linero rör både förbättrad leverans av fjärrvärme, lösning för smart fjärrvärme, som ger ökad energieffektivisering och ökad komfort, förbättrad elkvalitet, lokal produktion av förnybar energi med hjälp av solceller och visualiseringslösningar för att de boende skall få en överblick över sin elanvändning. För att ta ytterligare steg mot ett mer hållbart Linero installerar Kraftringen också laddare för elfordon på området. Det ger de boende på Linero möjlighet att också minska de koldioxidutsläpp de genererar utanför sin bostad.

3 En av de viktigaste orsakerna till att Linero och Lund fick möjlighet att delta i CITyFiED-projektet är att vi sedan länge har ett väl utbyggt system för fjärrvärme, som är intressant ur ett europeiskt perspektiv. I Europa utgör uppvärmning av fastigheter hälften av energiförbrukningen. Tack vare effektiv produktion och distribution av värme i storskaliga fjärrvärmesystem utgör uppvärmning av fastigheter i Sverige endast en fjärdedel av vår totala energiförbrukning. Framgångsrik bränsleväxling i storskaliga fjärrvärmesystem har dessutom varit avgörande för att Sverige kraftigt minskat utsläppen av svavel, kväve, koldioxid och stoft, och lyckats uppnå klimatmålen i Kyotoavtalet. På 10 år har utsläppen av växthusgaser från Kraftringens produktionsanläggningar minskat med 70 procent och senast år 2020 kommer Kraftringens produktion av el och värme att vara helt fossilbränslefri. Storskaliga produktionsanläggningar för el och värme har i regel både effektivare energiomvandling och bättre rening än småskaliga lösningar. En stor del av Kraftringens egen produktion av el och värme produceras i Örtoftaverket, strax utanför Eslöv. Örtoftaverket eldas med regionalt producerade biobränslen. För att utnyttja Örtoftaverket och andra större produktionsanläggningar i regionen på ett effektivt sätt har vi anslutit vårt fjärrvärmenät till Öresundskrafts och Landskrona Energis fjärrvärmenät. Tillsammans har vi tillgång till tre moderna kraftvärmeverk, där produktionen av el och värme kan fördelas och optimeras. Kraftringen fortsätter att satsa på fjärrvärmen och på Brunnshög bygger vi nu ett nät för lågtempererad fjärrvärme (som ni kanske läst om de senaste veckorna...) På Brunnshög tar vi tillvara restvärme från den forskning som bedrivs på MAX IV, restvärme som återanvänds i vårt fjärrvärmenät. Forskningsanläggningen ESS, som nu byggs strax intill MAX IV, kan på liknande sätt också bidra med restvärme när den tas i bruk. Energisystemen utvecklas i allt större utsträckning i en cirkulär riktning, där restvärme från processer som tillverkningsindustrier, forskningsanläggningar, jordbruk, livsmedelsbutiker eller serverhallar tas tillvara. Det är en utveckling Kraftringen bejakar och vi för nu diskussioner med andra möjliga leverantörer av restvärme till vårt fjärrvärmenät. Fjärrvärme är ett leveranssäkert och enkelt uppvärmningsalternativ för fastighetsägare. Med modern reglerteknik och effektiva värmeväxlare är fjärrvärme också en lösning som både ger fastighetsägare en effektiv styrning som minimerar förluster och en värmelösning som ger boende hög komfort, då man kan styra temperaturen i varje fastighet, lägenhet eller rum. Kraftringen samarbetar med Noda och vi har här på Linero installerat deras teknik för smart fjärrväme.

4 Inom ramen för CITyFiED-projektet arbetar vi också med att förbättra elkvaliteten i området. Ny teknik som gör det möjligt att analysera störningar i elnätet ökar både leveranskvaliteten och leveranssäkerheten, då vi i realtid kan identifiera också små störningar och förhindra att de påverkar distribution och leverans av el. Linero har utgjort en testmiljö för ny teknik, nu investerar vi i hela Kraftringens elnät. Strategisk arbete inför framtiden, dimensionerar våra nät för en ökad andel lokalt producerad förnybar energi. Kraftringen satsar på solceller och vi märker att efterfrågan från både privatpersoner och större aktörer och fastighetsägare ökat betydligt de senaste åren. Här på Linero har vi i första hand installerat solceller på de fastigheter som har en något större elförbrukning därför att de huserar tvättstuga eller undercentraler.

5 Vi vill också engagera de som bor här på Linero att bidra till minskad energianvändning. Hyresgästerna kommer därför att få tillgång till moderna verktyg för att kunna följa och minska sin elanvändning och sina kostnader. Visualiseringslösningar i form av hemapplikationer ska ge de boende möjlighet att få överblick över vad som är just deras energislukare och en snabb återkoppling på vilka beteenden som lönar sig kostnads- och miljömässigt. Beteendevetenskaplig forskning hjälper oss att utvärdera dessa lösningar.

6


Ladda ner ppt "De utmaningar vi arbetar med inom ramen för CITyFiED-projektet finns i många bostadsområden i Sverige och runt om i Europa. Med innovativa lösningar för."

Liknande presentationer


Google-annonser