Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Lokalkraft Sverige En sammanslutning av ett fyrtiotal lokala energileverantörer som verkar för att skapa goda förutsättningar för att medlemsföretagen.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Lokalkraft Sverige En sammanslutning av ett fyrtiotal lokala energileverantörer som verkar för att skapa goda förutsättningar för att medlemsföretagen."— Presentationens avskrift:

1 Lokalkraft Sverige En sammanslutning av ett fyrtiotal lokala energileverantörer som verkar för att skapa goda förutsättningar för att medlemsföretagen ska kunna ge elkunderna en trygg elförsörjning med hög kvalitet till en rimlig kostnad. Sätter kundnyttan först genom lokalt ägande Driver viktiga och aktuella frågor för de små och medelstora företagen Är ett komplement till Energiföretagen Sverige.

2 Lokalkraft Sverige Företräder (nät) 345 000 elnätskunder
Omräknat i kronor Mkr Och antal anställda 500 personer

3 Lokalkraft Sverige Företräder (elhandel) 315 000 elhandelskunder
Omräknat i kronor mkr Och antal anställda 100 personer

4 Krav på tariffer för lokalnät
Ellagen 1 kap 5§ Med nättariff avses avgifter och övriga villkor för överföring av el och för anslutning till en ledning eller ett ledningsnät. Ellagen 4 kap 1§ Nättariffer ska vara objektiva och icke-diskriminerande. De ska utformas på ett sätt som är förenligt med ett effektivt utnyttjande av elnätet och en effektiv elproduktion och elanvändning. Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om hur nättarifferna ska utformas för att främja ett effektivt utnyttjande av elnätet eller en effektiv elproduktion och elanvändning.

5 Förtydligande av kraven i proposition
Inmatning och eller uttag? Objektiva Vad gäller kravet på objektivitet syftar det till en korrekt fördelning av det totala avgiftsbeloppet enligt tariffen mellan berörda kunder och kundkategorier. Icke-diskriminerande Att tariffen skall vara icke-diskriminerande innebär att någon hänsyn inte får tas vid tariffsättningen till från vilken leverantör den överförda elen kommer eller från vilket land elen kommer.

6 Förtydligande av kraven i proposition
Effektivt utnyttjande av elnätet och en effektiv elproduktion och elanvändning Medlemsstaterna ska säkerställa avlägsnandet av sådana incitament i nättarifferna som inverkar menligt på den totala effektiviteten i elproduktionen, överföringen av el och elförsörjningen, liksom incitament som kan hämma deltagande av efterfrågeflexibilitet i samband med balanseringstjänster och upphandlingen av tilläggstjänster. Medlemsstaterna ska se till bl.a. att tarifferna gör det möjligt för leverantörerna att förbättra användarnas deltagande i systemens effektivitet. Att nättarifferna ska vara förenliga med ett effektivt utnyttjande av elnätet innebär även att de inte får vara utformade på ett sätt som hindrar tillhandahållandet av sådana systemtjänster, laststyrningsåtgärder, efterfrågestyrning och distribuerad produktion.

7 Vad innebär lagkraven på tarifferna?
Elnätstariffer ska enligt kravet på objektivitet och icke-diskriminering fördela nätkostnaderna på ett rimligt vis mellan kunderna. Effektivt utnyttjande av elnätet torde innebära att på kort/medellång sikt det existerande elnätet ska utnyttjas på ett ekonomiskt optimalt sätt. På längre sikt (A) att incitament ges för att så långt som möjligt minimera utbyggnaden av elnätet och hålla ner nätförlusterna med beaktande av ”export” av lokal produktion. Vidare ska tarifferna (B) inte hindra tillhandahållandet av systemtjänster för laststyrningsåtgärder, efterfrågestyrning och distribuerad produktion. Risk för motriktade signaler i tarifferna A och B. Kraven på att de ska utformas på ett sätt som är förenligt med en effektiv elproduktion och elanvändning är svårare att konkretisera. Ska nättarifferna ta hänsyn till utbud och efterfrågan på el?

8 Den framtida elmarknaden
Mer väderberoende elproduktion Mer lokal produktion Laddning av elbilar Aggregatorer styr kundernas elanvändning. Med uppkopplade anläggningar som styrs centralt kommer många apparater att slås på eller av exakt samtidigt. Apparater agerar automatiskt beroende på elpris (Värmepumpar)

9 Elnätsföretagens förutsättningar är olika
En tariffstruktur passar inte i alla elnätsområden Fördelningen mellan olika kundkategorier i ett nätområde kan påverka hur tarifferna ska utformas för att uppfylla kravet på objektivitet.

10 Incitament ska leda till agerande
För att kunna agera på det vis incitamenten styr behöver kunderna: Förstå incitamenten Ha möjlighet att agera – styra sin elanvändning Tycka incitamenten gör det värt att agera Vilja investera i utrustning som styr

11 Olika kundgrupper har olika möjligheter att agera
Kunder med liten elanvändning har små möjligheter att agera. Typexempel de som bor i lägenheter Värmelast ger viss möjlighet att flytta elanvändningen i tid Näringsidkares möjligheter är individuella

12 Lokalkrafts syn på föreskrifter om tariffstruktur
El är ointressant för det stora flertalet kunder. Det är svårt att göra förändringen känd för allmänheten. Det räcker inte med att ändra tarifferna det behövs mycket information om hur kunden ska agera också. Risken för motriktade signaler i elpris och nättariffer måste beaktas. Här har även Ei en roll om/när det införs krav på ny utformning av elnätstariffer

13 Lokalkrafts syn på föreskrifter om tariffstruktur
En del kunder kommer att få stor förändring av kostnaderna när tariffer ändras. En stegvis förändring är önskvärd. Det är viktigt att noggranna konsekvensanalyser görs av förslagen. Det behöver analyseras hur förändrade tariffer slår för olika kundkategorier i olika typer av elnät, landsbygd, tätort, i norr, i söder etc. Kommer vissa kundkategorier att drabbas mer än andra av Ei:s föreskrifter ska detta redovisas och motiveras av Ei. Det kan komma att krävas investeringar av kunderna för att de ska kunna anpassa sin elanvändning till de incitament tarifferna ger. Ei bör analysera vilka åtgärder dessa kundgrupper kan vidta för att begränsa kostnadsökningen och kostnaderna för dessa åtgärder. Alla kunder har inte möjligheter att reagera på prissignaler. Det bör övervägas om tarifferna då ska ge sådana.

14 Lokalkrafts syn på föreskrifter om tariffstruktur
Det bör inte bli för stora skillnader i kostnader för kunderna från en sekund till nästa. Alltmer utrustning blir uppkopplad mot internet och styrs av prissignaler. Det kan bli stora förändringar av elanvändningen vid klockslag då tariffer ändras eftersom alla förändringar sker vid exakt samma tidpunkt. Detta kan ge tekniska problem i elsystemet.

15 Utblick Med mycket väderberoende produktion kan elpriset tidvis bli lågt. Lågt elpris medför stor efterfrågan. Detta leder till högt utnyttjande av elnäten. Vilket i sin tur kan medföra höga nätkostnader för kunden. Är detta i överensstämmelse med kraven i ellagen? Stamnät, regionnät, lokalnät, elproduktion, elhandel, aggregatorer utgör en helhet


Ladda ner ppt "Lokalkraft Sverige En sammanslutning av ett fyrtiotal lokala energileverantörer som verkar för att skapa goda förutsättningar för att medlemsföretagen."

Liknande presentationer


Google-annonser