Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Tekniken, fördelar och nackdelar Av Elin och Johan Olofsson ht-07

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Tekniken, fördelar och nackdelar Av Elin och Johan Olofsson ht-07"— Presentationens avskrift:

1 Tekniken, fördelar och nackdelar Av Elin och Johan Olofsson ht-07
Intelligenta hem Tekniken, fördelar och nackdelar Av Elin och Johan Olofsson ht-07

2 Innehåll Vad är ett intelligent hem?
Hur intelligent kan ett hus vara i dagsläget? Tekniker X10 EIB IHC LonWorks Fördelar Nackdelar

3 Vad är ett intelligent hem?
Automation. ”Tänker själv” med hjälp av teknik. Hmm…

4 Hur intelligent kan ett hus vara i dagsläget?
Finns en mängd olika funktioner som kan göra hemmet mer intelligent. T.ex.: Vardagsrummets alla apparater går att styra med en enda fjärrkontroll. ”Barnsäkerhetsknapp” som, om den är intryckt, gör att inte diskmaskin, spis och dylikt inte går att få igång. System som innehåller rörelsesensorer vilka styr belysningen och anpassar sig så att lamporna bara är igång ifall solljuset inte räcker till. Olika former av övervakningssystem som automatisk meddelar sig till ägaren ifall något inte skulle stå rätt till. T.ex. ifall någon gör inbrott, om spisen står på m.m.

5 Tekniker - X10 Namn på systemet samt kommunikationsprotokollet.
Kan kommunicera trådlöst eller via det befintliga elnätet i ett hus. Lätt att installera då det ej krävs dragning av nya kablar. Belysning, larm och hemelektronik. Kan styras via fjärrkontroll eller PC. Kan meddela sig via SMS eller då t.ex. ett larm har utlösts. Kan ta hand om ett fåtal enheter i samma nätverk om man jämför med andra mer kraftfulla nätverksprotokoll (max 256 enheter). Ej dubbelriktad kommunikation.

6 Tekniker – EIB (European Installation Bus)
Deltagare: aktorer och sensorer. Används främst till att styra belysning och persienner, larmfunktioner och andra elektriska produkter. Öppet system, vilket gör att vem som helst kan utveckla apparater som kan använda sig av systemet. Omkring 100 olika leverantörer har idag produkter som kan kommunicera med EIB. Kostsam och omfattande installation eftersom det vanligen görs en separat kabeldragning bredvid elsystemet.

7 Tekniker – IHC (Intelligent House Control)
Datorstyrt kontroll- och styrsystem avsett för alla elektriska funktioner i fastigheter. Byggs upp av en central styrenhet, samt in- och utgångsmoduler. Larmar då systemet upptäcker att något inte står rätt till. T.ex. brand, översvämning etc. Programmerbart, möjlighet att obegränsat variera och förändra funktionerna. Klarar att reglera värme, ventilation och belysning. Kan få ditt hem att verka bebott när du inte är hemma = minskad inbrottsrisk.

8 Tekniker - LonWorks Nätverksplattform.
Används idag över hela världen för automation av fastigheter, energi och industrier. Effektiviserar och förbättrar t.ex. värme, ventilation, passagekontroll och belysning . Flera tusen företag utvecklar produkter baserade på LonWorks tekniken. Kan bestå av mellan 2 till ca noder. Breda möjligheter för kommunikation. Bra system - men klarar av mer än vad som normalt behövs och är därför litet väl dyrt för den vanlige husägaren.

9 Sparar på el = miljövänligt! Tidssparande!
Fördelar Bekvämt! Sparar på el = miljövänligt! Tidssparande!

10 Nackdelar Dyrt i dagsläget om man vill ha många ”speciella funktioner”! Mer teknik = mer komplicerat att fixa fel (jämför med bilar). Svårt att få det enkelt och snyggt i ett redan existerande hus! Kan bli oumbärligt i slutändan? (Balans mellan teknisk utveckling och skapade beroenden.)

11 Avslutning Vad har vi pratat om?
Bra med teknisk utveckling, men det måste finnas en balans! Tråkigt att det är så kostsamt idag. Framförallt bra för miljön! Snabbare utveckling och större efterfrågan inom en snar framtid. Frågor?

12 Tack för oss!


Ladda ner ppt "Tekniken, fördelar och nackdelar Av Elin och Johan Olofsson ht-07"

Liknande presentationer


Google-annonser