Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Rapport Medlemspanelen augusti 2010 FöretagarFörbundet.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Rapport Medlemspanelen augusti 2010 FöretagarFörbundet."— Presentationens avskrift:

1 Rapport Medlemspanelen augusti 2010 FöretagarFörbundet

2 Fakta om undersökningen Undersökningen genomfördes med webbenkäter mellan den 12-17 augusti 2010 av Hero Kommunikation AB. Undersökningen gjordes i FöretagarFörbundets medlemspanel. Antal svarande var 1 465 personer/företagare.

3 Vad tror du är viktigt för de som startar företag i dag? Ange på en skala 1-5, där 1= Inte alls viktigt, 5= Mycket viktigt. Detta är medelvärdet.

4 Vad tror du är viktigt för de som startar företag i dag? Allmänna kommentarer. Rådgivning Kompletta servicekontor för småföretagare. Det borde finnas en ombudsman för småföretagare. Man är alltför utlämnad åt myndigheterna. Att få sin affärsidé "testad", så att man inte enbart själv tror på den. Inför ett slags "körkort" för att få starta eget. Engagemang och nätverk Att brinna för sin idé. Att kunna nätverka. Att våga be om hjälp och ha en mentor. Trygghet Ett bättre skyddsnät. Smidigare övergång från anställd till nyföretagare.

5 Vad tror du är viktigt för de som startar företag i dag? Allmänna kommentarer. Regler Ett regelverk speciellt anpassat för små företag. Stabila likartade spelregler för alla företag. Inte punktinsatser för vissa grupper. Insikt Insikten att driva företag långsiktigt kan innebära att man kanske måste leva på små marginaler. Inse att storstäder och landsbygd/glesbygd har helt olika förutsättningar. Insikten att det inte går att bygga upp för stor ryggsäck för framtiden. Ekonomi Låg beskattning av vinst. De första 100 000 kronorna blir skattefria! Större möjlighet att tjäna pengar på sitt företagande m.a.o. större incitament att starta eget jämfört med en trygg välbetald tillsvidareanställning.

6 Vad tror du är viktigt för de som startar företag i dag? Allmänna kommentarer. Attityder Rätten att misslyckas utan att bli förföljd resten av livet. Att det skapas en "verklig" bild av företagandet, politiker tror att allt kan lösas med nyföretagande. Attitydförändring i samhället: företagare är inte profithungriga bovar. Banker och myndigheter Få klara entydiga besked från banken, inget svammel, klart och tydligt vad lånet innebär i kostnader och amortering den första tiden. Se till att minst 50% av de som jobbar med företagande hos myndigheter har egen företagarerfarenhet. Skatteverket borde bedriva positiva kurser inte bara skyldigheter och negationer.

7 Hur skulle olika förändringar/åtgärder påverka ditt företags lönsamhet, negativt eller positivt? Ange på en skala (-3) till (3), där -3= Mycket negativt, 3= Mycket positivt. Detta är medelvärdet.

8 Hur viktiga är olika politiska beslut för att du för att du ska våga/vilja anställa? Ange på en skala 1-5, där 1= Inte alls viktigt, 5= Mycket viktigt. Detta är medelvärdet.

9 Hur viktiga är olika politiska beslut för att du för att du ska våga/vilja anställa? Allmänna kommentarer. Ansvar Slopa helt kraven på kollektivavtal för mer än 10 anställda. Skatter och avgifter Större möjlighet att avsätta medel i periodiseringsfond för att möta konjunktursvängningar. Försäkringskassan svarar för all sjuklön, det är inte företagets ansvar. Myndigheter Bättre system att finna rätt resurser. Arbetsförmedlingen borde bli ett Community, en mötesplats för arbetssökande/arbetsgivare. Utbudet på arbetskraft Förbättrade yrkesutbildningar. Enklare att anställa personer även utanför EU..


Ladda ner ppt "Rapport Medlemspanelen augusti 2010 FöretagarFörbundet."

Liknande presentationer


Google-annonser