Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Ei:s arbete inom aggregatorrollen Utvecklingen av EU-regelverket Elin Broström, Energimarknadsinspektionen.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Ei:s arbete inom aggregatorrollen Utvecklingen av EU-regelverket Elin Broström, Energimarknadsinspektionen."— Presentationens avskrift:

1 Ei:s arbete inom aggregatorrollen Utvecklingen av EU-regelverket Elin Broström, Energimarknadsinspektionen

2 Ei:s arbete inom aggregatorrollen
Vi har i uppgift att skapa förutsättningar för efterfrågeflexibilitet Ei:s regeringsuppdrag om efterfrågeflexibilitet NordREG och CEER/ACER Ren Energi-paketet. Förhandling pågår!

3 Vad föreslår EU kommissionen? Ren Energipaketet
Aggregatorn ska vara en sk Oberoende aggregator oberoende av kundens elleverantör Aggregatorn ska vara finansiellt ansvarig för de obalanser den orsakar elsystemet. Aggregatorn ska inte tvingas betala kompensation till elleverantören Detaljerad nätkod för efterfrågeflexibilitet

4 Ei:s hållning inom Ren Energi-paketet
Ei välkomnar initiativet att främja kundernas flexibilitet och ser att det är nödvändigt att regelverket utvecklas inom området Aggregatormodell och efterfrågeflexibilitet: reglera endast generella principer, detaljer ska utformas på nationell nivå. Ingen nätkod för efterfrågeflexibilitet! Ei har inom NordREG framfört utmaningar med den oberoende aggregatorrollen till kommissionen.

5 Aggregatorrollens utveckling – två huvudspår?
En aggregator kan antingen bli balansansvarig själv eller skriva avtal med en balansansvarig Kan användas i Norden idag Med denna modell blir det viktigt att minska hinder för att bli balansansvarig eller att byta balansansvarig Kräver troligtvis att ett undantag från att införa oberoende aggregator kommer in i Ren Energi-paketet En modell med en oberoende aggregator (dubbelt balansansvar) Viktigt med åtgärder inom förenklade avtal/modeller för ekonomiska kompensationer mellan inblandade aktörer som förbrukare/prosument, balansansvarig, elhandlare, energitjänsteföretag. Kompensation till elhandlaren eller inte? Komplexiteten i avräkningen hör dessutom framför allt ihop med att det är många kunder och att dessa kan ha olika balansansvariga och elhandlare, Kan en medlemsstat ställa olika krav på balansansvar för det balansansvar som ska gälla för den oberoende aggregator? Tillåten subvention?

6 Kompensation till elhandlaren eller inte?
Argument från Ja-sidan: -för att säkerställa att balanskostnader hamnar hos den som orsakar, och kan påverka obalansen. -kundkollektivet får ta kostnaden annars Argument från Nej-sidan: Inga krav på kompensation för att främja efterfrågeflexibilitet Det skulle annars bli ytterligare en kontraktsform Omdebatterad fråga som gått från att ”kompensation inte får krävas alls”, till ”kompensation ska ske i de fall kontraktsformen säger så” och senare ”kompensation till elhandlaren öppen för medlemsstaten”.

7 Hur har Ren Energi-paketet utvecklats?
Rådets förslag är att inte införa en nätkod och mer frihetsgrader för medlemsstaterna vad det gäller utformning Kompensation till elhandlaren öppet för medlemsstaten att välja Kommissionen har tydliggjort att aggregatorn ska ta balansansvar Parlamentet önskar bibehålla Kommissionens förslag i stor utsträckning, dvs nätkod för efterfrågeflexibilitet Intressant att följa den fortsatta utvecklingen i förhandlingarna!

8 Tack! Mer läsning Ei:s regeringsuppdrag om efterfrågeflexibilitet, Dec 2016, Åtgärder för ökad efterfrågeflexibilitet i det svenska elsystemet (Ei R2016:15) NordREG om oberoende aggregator, content/uploads/2017/04/NordREG-response-to-Clean-Energy-for-all-Europeans-Aggregation-services-and- demand-response.pdf Lagrådsremiss Elmarknadsfrågor,

9 Vad säger regeringen om tariffer
Vad säger regeringen om tariffer? Lagändringsförslag i linje med Ei:s rapport Stegvis införande av nya nättariffer för att stimulera utvecklingen av mer effektiva nättariffer ska nätföretag ska få testa nya tariffer inom ramen för pilotprojekt Nättariffer i Elpriskollen för att kunder ska få en bättre helhetsbild av sina elkostnader vid prisjämförelser Krav på information till kunder om hur kunder kan anpassa nätkostnader genom ändrad förbrukning för att nättarifferna ska få genomslag Lagändringarna föreslås börja gälla 1 januari 2019


Ladda ner ppt "Ei:s arbete inom aggregatorrollen Utvecklingen av EU-regelverket Elin Broström, Energimarknadsinspektionen."

Liknande presentationer


Google-annonser