ÄLVLANDSKAPET NEDRE DALÄLVEN

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Biosfärdagar i Gysinge maj Det årliga mötet för det svenska MAB-programmet kommer att hållas i Gysinge maj. Värd för mötet är kandidatområdet.
Advertisements

Prioriterad fråga 2010 Bättre stöd till utsatta barn.
Framtida överenskommelse om långsiktigt, hållbara strukturer som stödjer en evidensbaserad praktik inom socialtjänst och därtill hörande hälso- och sjukvård.
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH Gemensamt fokus SamhälleAkademi Utbildning Företag Källa: Tage Dolk.
Vad är eHälsa? Nationell strategi för tillgänglig och säker information inom vård och omsorg sedan Sedan 2010 är socialtjänsten med fullt ut. Vision:
/ L.Ring Erfarenheter från olika utsiktspunkter Lennart Ring Forums aktiviteter ska stimulera nätverksbyggande bland företrädare för vårdbyggnadsplanering,
Kommunalrådskansliet KAPITEL Stöd till och stärkt samverkan med det civila samhällets aktörer •Vision ” I Örebro finns ett levande vitalt civilt samhälle.
Rymdstyrelsens strategi med fokus på 2011 – 2015 Olle Norberg Generaldirektör Svensk rymdverksamhet i ett europeiskt perspektiv © Rymdstyrelsen
Från idé till verklighet!
Miljödepartementet Ett Sverige utan klimatutsläpp – det gröna föregångslandet Bakgrund till regeringsbeslut torsdagen 21 juli 2011.
Unga jobb Swedbank och Sparbankerna.
Tillsammans leder Leader framåt…. Vad är Leader? • ” Samordnade aktiviteter för ekonomisk utveckling på landsbygden” • En del i EU´s Landsbygdsprogram.
SKL:s återrapportering 6 december 2012 Överenskommelsen inom det sociala området Anna-Karin Berglund Avd. för ekonomi och styrning.
Kort Leaderpresentation * Landsbygdsprogrammets mål
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 Uppdrag att stärka utveckling av lokal service Syfte: Ökad tillgänglighet till service i gles- och landsbygder.
Regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting har kommit överens om samordnade och långsiktiga insatser som ska stödja en evidensbaserad praktik i socialtjänsten.
DEFINITIONER AV DE 16 SVENSKA MILJÖKVALITETSMÅLEN
Sammanfattning av gruppdiskussioner Miljömålsdagarna maj Umeå.
Sammanfattning och summering Offentliga rummet 2014
Levande skogar.
Anpassning till ett förändrat klimat Uppdrag för länsstyrelserna Regeringens proposition En sammanhållen klimat- och energipolitik – Klimat 2008/09:162.
Människan eller naturen i centrum?.  Syftet med rapporten är att klargöra avsikten med de nationella miljökvalitetsmålen och belysa möjligheterna och.
Strategi för biologisk mångfald
Förbundsfullmäktige Jokkmokk den 24 april
Uthållig kommun – ett verktyg för att nå målen 22% av landets kommuner 100% av länets kommuner Kalmar nationellt pilotlän.
Kristianstads Vattenrike Biosphere Reserve ® Good for the Man and the Biosphere Biosfärområde Kristianstads Vattenrike ® Bra för både natur och människor.
Genomförandeplan för Dalarnas län inom området barn och vuxna med funktionsnedsättning (LSS) 2013 – april 2014.
Skriv här ArtDatabanken Konventionen om biologisk mångfald Från Rio till idag – vad gör vi nu? Jan Terstad ArtDatabanken, programchef Naturtyper och naturvård.
Leadermetoden… Bygger på - Nära samverkan mellan sektorerna …underifrånperspektiv …fokus på lokal landsbygdsutveckling Bygger på - Nära samverkan mellan.
Bakgrund och syfte Ska ses i ljuset av tidigare utredningar Organisationers önskan om ett annat och bättre sätt att samverka Regeringen vill erkänna,
SKAPANDE SKOLA - på agendan idag: Skapande skola 2011 Erfarenheter hittills, generellt Så ser det ut i Östra Götalands län Gynnsamma förutsättningar Kvalitet.
+ Aktiviteter inom projektet: Evidensbaserad praktik inom funktionshinderområdet Hanna Egard, följeforskare
”Ett hållbart Blekinge” – Hur ska vi nå miljömålen?
LEADER En översiktlig presentation av vad Leader är och hur Leader kan hjälpa till att utveckla landsbygden.
Havsplanering – till glädje och nytta för alla
Västra Götaland.
Nationellt centrum för flexibelt lärande, CFL CFL är en statlig myndighet med uppgift att främja livslångt lärande för alla, genom att stärka och stimulera.
Mare Boreale - för samverkan i Bottenvikens kust- och skärgårdsområde
Den 19 augusti 2014 var Overflow day. Sverige ligger på 10:onde plats i världen. På nyheterna 30/9 fick vi höra att om alla förbrukar lika mycket som.
Behöver den lokala samverkan stärkas och kompetensen inom psykisk ohälsa utvecklas? KUR- projektet ger möjligheten! KUR-projektet vänder sig till anställda.
Internationalisering EU-frågor Internationell strategi.
Tillsammans gör vi det hållbara möjligt!
Regional Överenskommelse 4/ De sex principerna i den nationella Överenskommelsen Självständighet och oberoende Dialog Kvalitet Långsiktighet Öppenhet.
19 april april 2006 Hållbarhetsrådet 1/ bildades Hållbarhetsrådet Tillhör Boverket, med eget Råd som beslutar om.
LEVANDE SJÖAR OCH VATTENDRAG
Miljömålen och förorenade områden
1 Använd gärna denna presentation! Presentationen beskriver arbetet i projektet som arbetar med det kommande landsbygdsprogrammet Presentationen.
Möjligheternas Landsbygd September Leader ”En metod för att koppla samman lokal kunskap med samhällets målsättningar” l.
Vi har bildat ett internationellt nätverk med andra Östersjökommuner för Östersjöns gemensamma miljö.
Regional utvecklingsstrategi – RUS – antogs 2010 Mobilisering och kraftsamling Regionala prioriteringar En riktningsgivare med vision, mål och strategier.
Enheten för regional tillväxt, Näringsdepartementet
Länsträff Miljö och hälsoskyddshandläggare Västerås den 27 maj 2008 Klimat- och energistrategi för Västmanlands län -ett regeringsuppdrag.
En avfallshantering i världsklass Avfall Sveriges satsning på export av produkter och tjänster inom avfallssektorn.
Sara Nyberg, ECE/Lärande Dan Borglund, ECE/Lärande
Nya Landsbygdsprogrammet
Miljömålsberedningen Miljömålen – grunden för svensk miljöpolitik.
Dig bredband till hela Västernorrland
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Bygd o stad i balans. Möjligheternas Örnsköldsvik- en hållbar och tillgänglig landsbygd för företag att verka i och för människor att leva i och besöka.
Integration Gävleborg 2.0
Dalarnas nätverk för hållbar konsumtion. Avsiktsförklaring Dagens konsumtionsmönster behöver förändras och bli hållbara utifrån alla tre aspekter av hållbar.
STRATEGI Leader Höga Kusten ska under EU:s programperiod 2014 – 2020 arbeta med landsbygdsutveckling genom leadermetoden i Härnösands, Kramfors,
LEVANDE SKOGAR Om skogsindustrins arbete med biologisk mångfald.
Strategi för folkhögskolornas arbete för en globalt hållbar utveckling. Varför? Vad? Hur? Folkbildning och vuxenutbildning som strategisk utvecklingsfaktor.
Miljömålen består av tre slags mål
Förstudie Friluftslivets år 2020
arbete för friluftsliv
Regionalt utvecklingsarbete EBP inom verksamhetsområdet stöd till individer med funktionsnedsättning
ArtDatabanken Till styrmodell .
Miljömålen består av tre slags mål
Presentationens avskrift:

ÄLVLANDSKAPET NEDRE DALÄLVEN BIOSFÄROMRÅDE ÄLVLANDSKAPET NEDRE DALÄLVEN

VAD ÄR ETT BIOSFÄROMRÅDE? Biosfärområden är områden med höga natur- och kulturvärden. Biosfärområden nomineras av regeringen och utses av UNESCO Biosfärområden ska gynna de boende i området genom social och ekonomisk utveckling, värna biologisk mångfald och vara arenor för forskning och undervisning. I Sverige finns två etablerade biosfärområden: Kristianstads Vattenrike och Vänerskärgården med Kinnekulle.

Beskrivning av pågående process för att bilda biosfärområdet… Uppdraget att samordna biosfärarbetet ligger på NeDa. Älvlandskapet Nedre Dalälven fick förstudien godkänd av svenska MAB-kommittén och är biosfärkandidat sedan 2006. Biosfäransökan lämnades till svenska Unescorådet i maj 2010 och nominerades av regeringen i september. Ansökan skickades till UNESCO i Paris för att (om allt går väl) utses till biosfärområde i maj/juni 2011. Invigning 1-3 september 2011…

Älvlandskapet Nedre Dalälven Ett unikt område… En storälv med vida fjärdar åtskilda av forsområden och deltalandskap som påverkar ett stort omland. Jordbruksmarkens framväxt från tidig medeltid som fortfarande är öppen kulturbygd. Limes Norrlandicus - mötet mellan nordligt och sydligt är tydligare här än på något annat håll. Den europeiska lövskogsregionen med stort inslag av ädellövträd möter den nordliga barrskogstaigan. Större artrikedom än i något annat område i Skandinavien av ryggradsdjur (däggdjur, fåglar och fiskar).   Insekter: största artrikedomen i världen (på den här breddgraden)  

Urvalskriterier för svenska Biosfärområden: Mångfald. Biosfärområden bör spegla en mångfald av natur- och kulturmiljöer i Sverige. Lokalt engagemang Biosfärområden ska drivas lokalt och med förankring i lokalt föreningsliv och bland de som lever och verkar i områdena, demokratiska organ och näringsliv. Kunskap och erfarenhet Inom biosfärområden skall det finnas strukturer för att tillvarata och stödja lokal kunskap och förvaltningsformer som är kopplade till hållbart nyttjande av biologisk mångfald. Storlek. Ett biosfärområde ska vara så stort att ett biosfärområdes tre funktioner kan uppfyllas, d.v.s. bevara, utveckla, och stödja. Antal. Sveriges ambition är att 5 till 10 områden ska bli biosfärområden.

AVGRÄNSNINGAR I OMRÅDET Ett biosfärområde har geografiska avgränsningar i tre nivåer, s. k. zoner. Kärnområde – ska vara områden skyddade enligt lag. Färnebofjärdens Nationalpark och 20 st älvnära naturreservat. Syftar till att bevara känsliga och värdefulla arter och biotoper. Buffertzoner – omgärdar eller sammanbinder kärnområden. Omfattas av områden för strandskydd. Utvecklingsområde – biosfärområdets yttre zon. Här prioriteras lokalt förankrat och långsiktigt uthålligt utvecklingsarbete.

Varför biosfärområde i Nedre Dalälven? Biosfärarbetet är ett samarbete för hållbar utveckling. Ökar möjligheterna att bo och verka i bygden. Det unika älvlandskapet bevaras genom brukande. Tar till vara lokala intressen, kunskap och engagemang. Stärker identiteten och ökar omvärldens intresse. Positivt varumärke, internationellt känt Ökar möjligheterna till nationell finansiering och EU-stöd.

Lokal, regional och nationell förankring BIOSFÄROMRÅDETS TRE ARBETSOMRÅDEN Lokal, regional och nationell förankring Utveckling – ekonomisk och social utveckling som är ekologiskt hållbar. Bevara - ”bevara genom brukande” landskap, ekosystem och biologisk mångfald. Både biologiska och kulturella värden skall bevaras och utvecklas. Stödja - forskning och utbildning till nytta för området. Utveckla Bevara Stödja

ARBETSSÄTT, TILLÄMPNING OCH METODER } Bygger på: underifrånperspektiv integrerar sociala, ekonomiska och ekologiska frågor sammanlänkar privata, offentliga och ideella sektorer lokalt, regionalt och nationellt förankrat grupper för samverkan och hållbar utveckling Biosfärområde LEADER

BIOSFÄRARBETET Samlar och länkar samman nya och pågående projekt Fångar upp eldsjälar och kunskaper Innebär ingen ny lagstiftning - inget nytt regelverk Metoden och visionen passar in i landsbygds-programmet och LEADER

Samordning av biosfärarbetet sköts av Nedre Dalälvens Intresseförening - vad görs i praktiken? Initierar projekt som kan kopplas till hållbar ekonomisk, social och ekologisk utveckling t. ex. LEADER projekt Inventerar redan pågående aktiviteter och beskriver dessa. Verkar för ökade forskningsinsatser värdefulla för området. Verkar som samordnare för olika grupper och sakägare för en ökad förståelse och samarbete dem emellan. Biosfäransökan till UNESCO

Exempel på projekt / verksamhet med biosfärinriktning: Regionala Landskapsstrategier Älvängsprojektet Fiskevård LEADER-projekt Turistnätverk Myggprojektet

Biosfärambassadörer i varje kommun! Vad innebär det? Utbildningsdag i biosfärfrågor Studiebesök Kunna informera om biosfärområdet Informationsmaterial att dela ut Var och vilka? Turistnätverket Naturum Kommunkontakter NeDa personal Övriga intresserade…

Älvlandskapet Nedre Dalälven Nätverk: UNESCO:s internationella nätverk för biosfärområden EuroMAB europeiska biosfärområden Svenska MAB