En intervjustudie i Kalmar län

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ledningsdeklaration Länna/Rialaenheten 2009
Advertisements

De eviga frågorna behöver ett svar
Subjekt i ”mitt” eget liv
Mål med samverksanssystemet
Men det här är väl ingenting nytt?
Patient- och anhörig perspektiv på heldygnsvården, avdelning 1
FÖRA BARN PÅ TAL En metod att stärka föräldraskapet när
Demensvård utifrån palliativ vårdfilosofi
Vad säger lagen? – om projekt När barn är anhöriga
Barnanpassad utredning
Att leva med multipel skleros
Landstinget och Kommunerna i Kalmar län - i samarbete
Brukarnas medverkan i kunskapsprocessen – Från egen erfarenhet till inflytande – Delaktighet och kunskapsutveckling David Rosenberg.
TEMA I HÄLSOFRÄMJANDE LIVSSTIL
VÄRDEGRUNDSARBETE Åmålsgården, Åmåls Kommun
Viktiga utgångspunkter
Vuxna barn som vårdar och hjälper sjuka föräldrar
Ta reda på hur ditt liv ser ut just nu
© 2013 ANTROP Resan genom äldrevården och äldreomsorgen i Uppsala län Hur kan vi göra den bättre?
SET Social Emotionell Träning
Vilka är vi? Utväg barn/ungdom
Instruktioner Vilken grupp av frågor känner du att du instämmer mest med? Instämmer du i hög grad med de första 10 frågorna är din självkänsla lägre.
Plug In riktar sig till elever som avbrutit eller riskerar att av bryta gymnasieskolan. Nationellt är frånvaron hög, närmare 30 %, för Västerbotten ligger.
Möjligheter till arbete med hjälp av kognitivt stöd ?
Närvårdssamverkan Csadadas Asdas Ksaldjaksld Saldöksaldö Närvårdssamverkan Södra Älvsborg.
Vård.
Det kognitiva perspektivet (Kapitel 4)
Bedömningsinstrument
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Samverkan i partnerskap vid psykisk ohälsa !? 27 januari 2012 Birgitta Johansson Huuva Psykiatridirektör.
I transit – ensamkommande barn berättar
Barnens egna ord om sin psykiska ohälsa
Agneta Hellne Anhöriga kastas många gånger brutalt mellan glädje och den yttersta förtvivlan.
Hur socialt anpassa barn med ADHD ? Konsekvenspedagogik
Någon nära blir psykiskt sjuk… Från demensvård 1982 till dagens psykiatri. Min utgångspunkt; Psykosteam i Uddevalla. Hur skulle jag vilja bli bemött/behandlad?
Ta ställning och handla!
Kapitel 2 Livsstilens betydelse för hälsan.
Hantera en kronisk sjukdom
KÄNSLOR OCH SOCIALA FÄRDIGHETER – FÖRÄLDERN SOM VÄGLEDARE
Sammanställning av gruppdiskussioner på pers.ass.-kurs, Fyrbodal
Pilotgruppens egna erfarenheter från studiegruppen våren 2009
”Jag vill vara konstruktiv i debatten”. ”Jag vill inte vara en papegoja och upprepa vad andra sagt i syfte att höra min egen röst…även fast den är trevlig.
Stöd i vardagen till psykiskt funktionshindrade - utgångspunkter
Av egen kraft Marte Meo i Demensvård
Kommunikation och samspel
NPF-Huset.
PEDAGOGENS FÖRÄNDRADE LEDARSKAP.
Behovsanalys och brukardialog 2011
Resursgruppmöte 1:a mötet inom 3 månader
Sagal Consulting Vägen till behandlingsarbete går via Ullared Somaliernas syn på psykisk ohälsa Yassin Ekdahl Sagal Consulting.
Självbild, självkänsla & Självförtroende
Case Management (CM) I vår modell samarbetar landstinget och länets 12 kommuner Sammanhållet stöd för personer med psykisk funktionsnedsättning En service.
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Samverkan i partnerskap vid psykisk störning 30 januari 2009 Hur kan vi tillsammans bli bättre? Inspirationsdag för ledare, om samarbete.
Hur kan vi förstå begreppet?
Existentiella frågor i dödens närhet
Att studera med funktionsnedsättning
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
KASAM Känsla av sammanhang
Vad är hälsa? MÅ BRA MÅ DÅLIGT Verklig ohälsa Upplevd hälsa AVSAKNAD
Kapitel 2 Livsstilens betydelse för hälsan.
Arbetsterapi i företagshälsovården ett hållbart arbetsliv med.
Hållbart engagemang. Vad ska vi prata om? Ideellt engagemang Hållbart engagemang (övning) KASAM UNFs policy för ett hållbart engagemang.
Kan man tänka sig frisk/sjuk?????  Får så mycket info så den måste sortera  Där du lägger din uppmärksamhet, där fokuserar hjärnan  Genom att välja.
Svårt att tala om? 19 april 2012 Inga Tidefors
Familjegruppsamtal Att skapa förtroende och partnership vid utredningar om misstänkt barnmisshandel Hörnstenar: Bemöta familjen med respekt, öppenhet och.
AUTISM och ASPERGER SYNDROM
Kurator i Palliativ vård/ Övergripande roll
Coaching.
LEDSTJÄRNOR HSL-ENHETEN
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en.
Betyg i moderna språk nu redan i år 6
Presentationens avskrift:

Multisjuka äldres upplevelser av omsorgs- och vårdinsatser från kommun och landsting En intervjustudie i Kalmar län Ann-Christine Larsson, fil dr och FoU-ledare, Fokus Kalmar län

Syfte med studien Syftet är att få den multisjuka äldres egna ord på vilka fysiska, psykiska, sociala och existentiella behov som föreligger och som blir eller inte blir tillgodosedda i kontakten med kommunens omsorgsverksamheter och landstingets vårdverksamheter

Teorier i analysarbetet Idealtyper för att synliggöra behov av olika bemötanden för en begriplig kommunikation (Eneroth 2002, Aremyr 2005, Öberg 2002) Salutogenes – utgå från att människor befinner sig i ett ständigt sammanhang mellan hälsa och ohälsa (Antonovsky 1987/2005) KASAM – känsla av sammanhang (Antonovsky 1987/2005)

Vad vi har sett Både positiva och negativa upplevelser av omsorgs- och vårdprocessen. Stora brister när det gäller kommunikation och bemötande. Sjukhusvistelsen ses många gånger som ett positivt avbrott i den isolering och ensamhet som flera upplever i det ordinära boendet.

Vad vi har sett När de multisjuka äldre väl har kommit hem är det händelserna i vardagen som är mest betydelsefulla. Därför tenderar kritiken mot hemtjänstinsatser bli mer tydlig än mot landstingets vårdinsatser. Brister i samordning och planering mellan huvudmännen skapar ”obegriplighet”. Anhörigas del i den omsorg och vård som de närstående får är betydande.

Socialt perspektiv Viktigt att ha en kunskap om hur människor har det i sin nära relationer Vilka resurser finns i vardagen? Är personen som de sammanlever med själv skröplig, ja kanske skröpligare än den äldre multisjuke själv – behöver se helheten. Stöd så att individen kan hålla kvar vid de aktiviteter och egna intresseområden som de tidigare varit aktiva inom.

Fysiskt perspektiv Hur ser allmäntillståndet ut? Har den multisjuke och/eller dennes anhöriga fått och förstått relevant information om de sjukdomar/diagnoser som gäller? Har den multisjuke äldre rätt mediciner, det stöd och/eller de hjälpmedel som behövs?

Psykiskt perspektiv Många av de sjuka äldre har en hög belastning både av oro för sin egen hälsa likaväl som för sin närståendes hälsa Isolering och ensamhet är ett fenomen som återkommer bland både män och kvinnor. Detta beroende på att de inte har något eller inte har närheten till sitt sociala nätverk För män har det visat sig mycket traumatiskt att bli av med sitt körkort. För några har det inneburit en identitetskris och början till depression

Existentiellt perspektiv En del kommer inte in på några existentiella frågor under intervjuerna Andra uttrycker det som att de är nöjda med livet och ser med viss lättnad fram emot döden Ytterligare andra har en mer depressiv läggning och ser ingen mening med livet Uttalade önskningar finns om en själavård som utgår ifrån egna behov Det finns behov av lugn och respektfull omsorg i livets slutskede och man vill inte vara ensam vid dödsögonblicket om man har möjlighet att välja Jag är inte rädd för att dö, men själva döendet skrämmer mig”

Olika idealtyper Letare, vandrare, plockare, ropare (Eneroth och Aremyr) Den lidande, förloraren, hjälten, den uppoffrande, karriäristen & den lyckliga (Öberg) Den nöjda Olika idealtyper kräver olika former av bemötande

Resultat: Karriäristen med starkt KASAM De förstår den sjukdomssituation som de befinner sig i. De hanterar situationen genom att skaffa sig kunskaper att föra i dialog med professionella. Meningsfullheten i livet tacklar de genom att försöka påverka Att vara korrekt och välinformerad i mötet – att uppträda säkert Att involvera individen och möta personen på ett intellektuellt plan viktigt

Resultat: Den lidande – ett ostabilt och svagt KASAM Meningsfullheten i livet blir otydlig. Har svårt att få begriplighet i den omsorg och vård som erbjuds. Personer inom denna idealtyp säger i det närmaste konsekvent nej till erbjudna insatser, väntar på att andra ska ta initiativ, samtidigt som dessa avböjs när de kommer. Hanterbarheten blir motsträvighet, genom att idealtypen håller fast vid sina tidigare klara uppfattningar Att lyssna på berättelser om det som har gått förlorat och den erfarenhet som finns däri Att fråga vad personen behöver hjälp med istället för att ge egna förslag till lösningar

Resultat: Hjälten – ett starkt KASAM Dessa människor växer upp och lever i en värld omgivna av traumatiska händelser, men de lyckas alltid hitta utvägar som gör att deras självrespekt och begripligheten för situationen stärks och de ser en mening i det som händer och det gör också att deras liv blir meningsfullt Viktigt att ta in personen aktivt i dialog om sjukdomsbild, konsekvenser och hjälpmedel Att lyssna på de förslag som personen själv har då dessa ofta är mycket väl genomtänkta och på det sättet visa att man tar personen på allvar

Resultat: De lyckliga – ett par som tillsammans har ett starkt KASAM Begriplighet fungerar fullt ut i deras vardagsliv, däremot sviktar den när det gäller förståelsen för olika insatser och åtgärder. De har svårt att säga nej till olika hjälpmedel som de erbjuds och detta hanterar de med att ta emot dem bara ”för att få det lugnt i stugan och bli lämnade ifred”. Viktigt att skapa delaktighet genom att ta reda på deras faktiska behov och inte erbjuda mer än vad de själva vill ha Att stämma av att information mottagits och förståtts

Resultat: Den nöjda – starkt KASAM Hanterar sina liv med sjukdomar och olika funktionsnedsättningar på ett för dem begripligt och hanterbart sätt. De uttrycker en nöjdhet utifrån den situation som de har (meningsfullhet). Om de blir sämre och inte klarar lika mycket som idag, så ser de realistiskt på lösningar som är mer anpassade efter deras behov (begriplighet och hanterbarhet) Viktigt att lyssna in och ta in vilka behov som individen själv uttrycker Att bekräfta det de kan och klarar av – samtidigt som de får tydliga erbjudanden om vad de kan få stöd i

Slutsatser För ett gott bemötande bör vi tänka på och reflektera över vem individen är. Alla människor bär med sig en livshistoria och är inte bara en skröplig multisjuk äldre i behov av omsorg och vård Individens rättighet/vår skyldighet - ett respektfullt bemötande Tydlig kommunikation utifrån subjekt-subjekt relationer Samverkan sker inte utan ”samvärk” Se anhöriga och deras insatser Kontinuerlig uppföljning viktigt – behov förändras över tid Genom att se till helheten minimeras risken för ”obegriplighet”