Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Ta reda på hur ditt liv ser ut just nu

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Ta reda på hur ditt liv ser ut just nu"— Presentationens avskrift:

1 Ta reda på hur ditt liv ser ut just nu
Livshjulet Ta reda på hur ditt liv ser ut just nu

2 Vad är livshjulet? Livshjulet innehåller områden som är viktigt för människor. Det kan exempelvis vara: - Karriär. Arbete. - Pengar. Materiella tillgångar. - Hälsa. Välbefinnande. - Vänner och familj. Andra viktiga personer, t.ex. arbetskamrater och den egna ledaren. - Personlig och yrkesmässig utveckling. - Fritid och hobby. - Fysisk miljö. - Religion och/eller andra väsentliga värderingar.

3 Livshjulet uppbyggnad

4 Vem bestämmer vilka områden som ska vara med?
Det är DU som avgör och räknar upp vad som är viktigt i livet. Och gör en prioritering. Allt kan upplevas som viktigt och då kan man ställa sig frågan: Vad är då det viktigaste av det viktiga? Vad bör jag lägga mer tid på, och vad bör jag lägga mindre tid på? Område Prioritering Kärlek 4 Arbete 3 Ekonomi 2 Hälsa 1 Familj/ vänner 5 Personlig utveckling 6

5

6 Vad ska man tänka på? Finns balans och harmoni mellan olika sidor av livet? Vad behöver du ändra på för att livet ska bli på det sätt som DU vill att det ska vara? Vad behövs för ett fullvärdigt liv? Hur ser DIN 10:a UT?

7 Tips för ett fullvärdigt liv.
Negligera inte hälsan. Du behöver avsätta tid för att motionera och äta sunt för att må bra. Att säga ja betyder att säga nej till något annat område i livet.

8 Plan för ett gott liv. Det goda livet består av två huvudsakliga faktorer: - Ett meningsfullt liv - balans/harmoni

9 Ett meningsfullt liv. Ett meningsfullt liv = subjektivt och personligt val. Det som är högsta lycka för en människa, behöver inte vara det för en annan. Det beror på vilka värderingar man har. Vad är det som människan ”måste ha”, bortsett från mat, kläder för att bli lycklig? Var och en måste komma fram till vad som betyder mest för denne. Och komma på HUR man ska få in mer av detta i vardagen. Blir medveten om vilka värderingar man har och får också större uppmärksamhet på vilka val man har. När valen stämmer överens med det man värderar högst, känns livet mer tillfredsställande.

10

11 Balans och harmoni Brist på balans leder ofta till att man känner sig missnöjd med tillvaron och vill ha en förändring. Viktigt att stanna upp och reflektera över sitt liv. Vanlig upplevelse att det finns ett gap mellan egna önskemål och hur livet ser ut i verkligheten.

12


Ladda ner ppt "Ta reda på hur ditt liv ser ut just nu"

Liknande presentationer


Google-annonser