Den nationella ungdomspolitiken

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Prioriterad fråga 2010 Bättre stöd till utsatta barn.
Advertisements

Målstyrning utifrån Lag om skydd mot olyckor
En tydligare lag om kommunernas bostadsförsörjningsansvar
Balanserad styrning och uppföljning i Region Skåne
Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet i samverkan 1 Ungdomspolitik i Sverige och Europa – var blåser vindarna? Calle Nathanson Tillväxt och samhällsbyggnad.
Unga och arbetslöshet En sammanfattning av publikationer sedan 2003 Susanne Zander Utredare Ungdomsstyrelsen.
Från utredning till ny skollag - elevhälsa för att främja lärande
Från utredning till ny skollag - elevhälsa för att främja lärande
Nuläges Analys - utse en bordsvärd - utse en tidshållare - utse en sekreterare Runda Vilka framgångar ser du att ni redan har gjort i i ert projekt? Vilka.
UPPDRAG: •Revidera handlingsprogram om inflytande för barn och ungdomar •Skapa förutsättningar för att införliva barnkonventionen i Borås Stad Inflytande.
Olika villkor Socialstyrelsens rapport 2010
Unga14 10 – 21 februari (v 7-8) sker en mätning av folkhälsa bland barn och unga.
Nationella Nätverket NATIONELLA NÄTVERKET NAVIGATORCENTRUM • april 2010 Nationella Nätverket Med bidrag från Ungdomsstyrelsen 2008,
Samverkan kring förebyggande barn- och ungdomsarbete Dokumentation
Kommission för ett socialt hållbart Malmö. Uppdraget •Beslut i kommunstyrelsen •Politisk oberoende kommission •Utarbeta vetenskapligt underbyggda förslag.
Ungdomar och kommunal ungdomsstrategi ur ett EU-perspektiv
VISION Kommunplaner – strategisk planering
Utvärdering, varför då? hur då?
 Kvalitetsarbete i svensk folkbildning Folkbildningsrådets perspektiv.
Om vi fick bestämma. För, med & av unga Vad är en ungdom?
Samhällsråd T. Innehåll Vi ansluter till den nationella ANDT-strategin De 7 länsmålen bygger på länets folkhälsoplan, regionalt program för social välfärd.
Välkommen till information om utvecklingsarbete
Vad innebär ett barnperspektiv
Unga och våld - en analys av maskulinitet och förebyggande verksamheter Delrapport inom uppdraget att ta fram kunskapsstöd som är inriktat på attityder.
Kulturforum Västernorrland
LUPP – lokal uppföljning av ungdomspolitiken LUPP är myndigheten Ungdomsstyrelsens verktyg för lokal uppföljning av ungdomspolitiken – en kvalitetsmätning.
Uthållig kommun – ett verktyg för att nå målen 22% av landets kommuner 100% av länets kommuner Kalmar nationellt pilotlän.
Genomförandeplan för Dalarnas län inom området barn och vuxna med funktionsnedsättning (LSS) 2013 – april 2014.
Barn- och ungdomspolitiska utvecklingsprogrammet och ungdomsorganisationer Sini Korpinen Generalsekreterare Statens delegation för ungdomsärenden.
Ungdomsdialog Alfta 12 maj. LUPP 2010 Vad är LUPP? Hur ska vi få länets högsta svarsfrekvens? Vad gör elevråden? Information från respektive elevråd U-råd.
Social hållbarhet. En prioriterad fråga
Ung och Aktiv i Europa Youth in Action Total budget: 8 miljarder kr Ungdomsstyrelsen ska fördela ca 25 miljoner kr/år (varav ca 8 miljoner till.
Arbete med unga som varken arbetar eller studerar Studie av arbetet med unga mellan 16 och 25 år som varken arbetar eller studerar 21 kommuner och 38.
”Ett hållbart Blekinge” – Hur ska vi nå miljömålen?
Lupp - Lokal uppföljning av ungdomspolitiken. Incitament för att ta hänsyn till barn och unga Nationella ungdomspolitiska mål Nationella ungdomspolitiska.
Bilder för lokal utbildning
EN MODELL FÖR SAMVERKAN:
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Målområde 4: Ökad hälsa i arbetslivet Trender och förändringar  Saknar indikator: Att få ett arbete är en viktig del i etableringen.
Med fokus på unga En politik för goda levnadsvillkor, makt och inflytande Foto: Colourbox.
Vägar till en jämlik hälsa
Kommission för ett socialt hållbart Malmö 30 maj 2012 Kommission för ett socialt hållbart Malmö.
Pilotregion – Kalmar län Unga som resurs för Hållbar regional tillväxt i Kalmar län OBS! Snart med ny layout.
Lokal uppföljning av ungdomspolitiken (LUPP) 25/ Jonas Karlsson.
Tobias Hedkvist Annika Stark Arbetsmarknadsförvaltningen
DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Folkhälsoarbete och arbete med social hållbarhet ur ett regionalt och kommunalt perspektiv Nora
Barn i ekonomiskt utsatta hushåll Cecilia Karlsson, Folkhälsocontroller.
Välkommen till Ungdomsseminarium Kommunfullmäktiges ungdomsberedning, uppdrag och arbete Jeanette Rapp, sammankallande 10.00Allas rätt till inflytande,
Regional Överenskommelse 4/ De sex principerna i den nationella Överenskommelsen Självständighet och oberoende Dialog Kvalitet Långsiktighet Öppenhet.
Hur väl verksamheten uppfyller nationella mål
1 Handlingsprogram för folkhälsoarbetet Fastställt av regionfullmäktige i september FHK2003.
Vilken roll har de idéburna organisationer Kärt barn har många namn – idéburna, ideella, non-profit, kooperativ och sociala företag Unikt inte komplement.
LFA Steg 1: OMVÄRLDSANALYS
Rädda Barnen Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Enheten för regional tillväxt, Näringsdepartementet
LUPP 2007 Lupp - lokal uppföljning av ungdomspolitiken.
Lokal uppföljning av ungdomspolitiken (LUPP) - Lindesberg 2011/1012 Jonas Karlsson, Projektledare.
Barn och ungas rättigheter BRÅ
Elin Ståhl Johansson och Ulla Lindström
Södra Sveriges folkhälsoarbete ”En KRAM i skuggan” Emma Carlstedt
Kvalitetsgranskning 2010 Christina Lindh & IngBeth Larsson
Kvalitet i förskola, skola, vuxen- utbildning och skolbarnsomsorg Statens utgångspunkter –Elevernas utveckling mot nationella mål i centrum –Nationell.
Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet i samverkan 1 Den nationella kulturpolitiken - samspel mellan stat, regioner och kommuner Calle Nathanson.
En hållbar ungdomspolitik? Jonas Larsson-Thörnberg
Välkommen till Ungdomsseminarium 1. DAGENS PROGRAM 09.15Kommunfullmäktiges ungdomsberedning, uppdrag och arbete Jeanette Rapp, sammankallande 10.00Lokal.
Kommunnätverk Giftfri vardag Lync-möte med länsstyrelserna 22 sept
Barnkonventionen och ungdomspolitiken. Kommuner och landsting/regioner är viktiga aktörer.
Samhälle Mål: ”Gotland erbjuder hög livskvalitet med social rättvisa, inomregional balans och en hållbar tillväxt som gör att människor vill bo och verka.
FMS gör skillnad! FMS erbjuder verktyg som gör det möjligt för alla på din skola att arbeta tillsammans med hälsa och livsstil för att förbättra skolresultaten.
Dagens tema Samverkan i arbetet med att förebygga och bekämpa användandet av Alkohol, Narkotika, Droger och Tobak – och kopplingen till folkhälsa och hållbar.
Presentationens avskrift:

Den nationella ungdomspolitiken

2-4-5= den nationella ungdomspolitiken

Den nationella ungdomspolitiken 2 övergripande mål för ungdomspolitiken: alla ungdomar ska ha verklig tillgång till välfärd alla ungdomar ska ha verklig tillgång till inflytande Den svenska ungdomspolitiken utgår från den proposition som kom 2004 och där slog man fast att de övergripande målen för U.P är att alla unga mellan 13-25 år ska ha…

Ungdomspolitikens 4 perspektiv Det finns viktiga aspekter av ungdomars levnadsvillkor som inte kan formuleras i mål. Inte desto mindre är de viktiga. I propositionen pekas fyra perspektiv ut och de ska utgöra en grund när verksamheter utarbetas och följs upp: Unga är en resurs. Unga har unika kunskaper, erfarenheter och värderingar som bör tas till vara Unga har rättigheter och de rättigheterna ska skyddas och främjas. Ungas självständighet och oberoende ska stödjas Unga är olika

Ungdomspolitik är sektorsövergripande och berör 5 områden Utbildning och lärande Arbete och försörjning Hälsa och utsatthet Inflytande och representation Kultur och fritid I den här propositionen slog man även fast att U.P ska omfatta fem huvudområden. U.P omfattar alltså inte bara ett område, utan flera politikområden. Ungdomspolitiken är alltså sektorsövergripande.

Varför en nationell och/eller kommunal ungdomspolitik? Diskutera! Varför en nationell och/eller kommunal ungdomspolitik?

Ungdomsstyrelsens roll Kunskapsburen myndighet Göra skillnad i inflytande och välfärd För våra målgrupper Vi följer den nationella ungdomspolitiken Vi arrangerar utbildningar Vi fördelar och erbjuder stöd

Ung idag 2012 1.5 miljoner unga, 13-25 år De flesta unga har det bra Stora skillnader inom gruppen unga Ungas ekonomiska situation oroar Ungas ”dolda” livsvillkor i belysning

Två nutidsbilder De stora minoriteternas framväxt, mångfalden och en ökad polarisering Demografin och konjunkturen utmanar

Ungas utanförskap - den stora utmaningen Etablering sker över lång tid Organisering som stuprör Unga har många problem Unga vet inte vart de ska vända sig Insatserna tar lång tid Samma insatser upprepas

Vägen till etablering Samverka och samorganisera Satsa på idén om ”en dörr in” Slopa 90-dagars regeln – korta avbrott Praktik, prao och sommarjobb ger resultat Utarbeta individuella handlingsplaner Utbildning, utbildning, utbildning

Diskutera! Vilka utmaningar står ni inför regionalt och lokal? Vilka möjligheter ser ni i ert ungdomspolitiska arbete lokalt och regionalt?

Vad är Lupp? Enkätverktyg. Sedan 2001. Årlig inbjudan Uppfylla vissa kriterier: - Politisk förankring att genomföra Lupp - Vilja att utveckla ungdomspolitiken - Resurser att satsa på projektet Kunskapsstöd från Ungdomsstyrelsen Kommunen genomför enkät, analyserar, skriver rapport och utvecklar sin ungdomspolitik Anledningen till att vi frågar efter detta i ansökan är att vi inte vill att man bara gör en enkät och tar upp elevers och lärares tid i onödan, utan vi vill att kommunen har tänkt igenom vad man ksa göra med resultatet och hur man ska utveckla sin ungdomspolitik.

politik, samhälle och inflytande Områden i enkäten fritid skola politik, samhälle och inflytande trygghet hälsa arbete framtid Då kommer vi in på själva Lupp-enkäten. Enkäten innehåller alla dessa områden. Det gör att den är bred, men den går inte så djup. Men eftersom den är så bred ger den en översiktsbild av hur ungdomar har det i kommunen. Många som använder den ger jmf material

Tre ålderskategorier - tre enkäter skolår 7-9 gymnasiet 19-25 år Det finns tre enkäter Några val som ska göras: Vilka åldersgrupper- Ska man göra hela högstadiet, gymn etc eller ska man välja ut en klass? Lite olika frågor eftersom livsvillkoren ser olika ut. Kommunen besluta själv vilka enkäter man ska göra Sen ska man också besluta om man ska göra webbaserad eller pappersenkät, men det kommer vi in på mer i morgon.

Varför Lupp? Verktyg för en effektiv, sektorsövergripande ungdomspolitik Verktyg för att få kunskap om unga Datainsamling till Ungdomsstyrelsen Syftet med Lupp är att det ska leda till en sektorsövergripande och effektiv U.P. Meningen är alltså att U.P i kommunen ska gå på tvären, som hängrännan, och inte vara det där ensamma stupröret. Sen handlar Lupp om att kommunen ska få kunskap om hur deras ungdomar har det, vad de tycker, vad de skulle vilja ha mer av, att ge ungdomar en röst gentemot politiken. Förut var det mycket höftande om vad ungdomar vill ha och hur de mår. Och sist med inte minst så kan US använda materialet till olika rapporter.

Effektiv ungdomspolitik med Lupp Revidering Beslut Analys Mål och strategi Åtgärder Uppföljning Politiskt beslut: unga prioriterade Analys med Lupp Politiska mål och handlingsprogram Åtgärder för att nå målen Uppföljning med Lupp Revidering av mål och handlingsprogram Detta sätt att arbeta leder till en ständig utveckling av kommunens ungdomspolitik. Följa upp med Lupp efter ca tre år.

Lupp 2012 46 kommuner. Över hälften av landets kommuner har nu någon gång genomfört Lupp.

Mer information www.ungdomsstyrelsen.se På webben finns enkäterna, och alla broschyrer. Manualen är väldigt pedagogisk och går igenom i princip allt kring arbetet med Lupp. Förslag på följebrev. Den är ett måste att läsa igenom för de som ska arbeta med genomförandet. Broschyren är rykande färsk, användas som en del av förankringen till unga, lärare, politiker, föräldrar. Utvärderingen finns t.ex. goda exempel och inspiration. Kommunrapporter för att få inspiration hur andra har gjort.

Jonas.larsson-thornberg@ungdomsstyrelsen.se 08-566 219 10 Tack för mig! Jonas.larsson-thornberg@ungdomsstyrelsen.se 08-566 219 10