Förberedelse av pilot ”Fråga alla” Alla elever får vid elevhälsodamtalet frågor om psykosociala risker i i hemmiljön – pilot hösten 2016 i Enköping och.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Camilla Wallström Kunskap föds där tanke och känsla möts
Advertisements

Barns psykiska ohälsa – ett prioriterat arbete
Irene Malmkvist Vårdcentralen Kil deltagare i arbetsgruppen
NORRBUS Gemensamma riktlinjer för barn- och ungdomar
Sprutbyte för injektionsnarkomaner - en effektiv åtgärd för att begränsa spridningen av blodburna virus Martin Kåberg Psykiater/Beroendeläkare Infektionsläkare.
PSYNK – Nuläge Östra Norrbotten.
Plan mot kränkande behandling
Barnen allas ansvar PSYNKprojektet
VISIT VISIT En mottagning för barn, ungdomar, deras familjer och unga vuxna, 0-25 år med uppgift att förebygga och behandla psykisk ohälsa.
Omsorg Projektet: Bättre introduktion genom kommunal samverkan
SkolPlus Skol- Positivt Lärande Utifrån Samarbete.
Barnens behov i centrum
BHV studie om prevention av lägesbetingad skallasymmetri
Psykisk hälsa barn och ungdom - Det krävs ett helhetsgrepp
Att samtala om barn med patienter med psykisk ohälsa
Behov av habilitering och rehabilitering
HLT Hälsa Lärande Trygghet.
RIALTO Jenny Alvolin Barn- och ungdomsombud Broschyren: Kartläggning av barnets förmågor och behov. Underlätta för barnets vistelse i fsk/skola.
1 Läns- regionförbunden 16 mars 2010 Plattform för evidensbaserad praktik inom socialtjänsten.
Anhörigstödets verksamhet Nacka kommun
Barn som anhöriga till föräldrar med missbruk m.m.
Strategi för energieffektivisering Persontransporter.
Tidiga insatser för barn i förskolan
REGIONAL SAMVERKANSRUTIN VID FAMILJEHEMSPLACERING
EU-program/projektkunskap Djurö 11oktober 2010 Är vi med i EU eller inte? Nyttan av EU-projekt Varför EU-program? Olika typer av EU-program Strategiskt.
Landstinget Dalarnas beroendevård
Överenskommelse om samordning kring barn
MEDDIX Webbaserat IT-stöd vid samordnad vårdplanering och informationsöverföring mellan huvudmän.
Stärkt stöd och skydd för b o u Stärka stödet och skyddet för barn och ungdomar som far eller riskerar att fara illa Barnrättsperspektivet stärks Barn.
Samordnad Individuell Plan
Modellområde psykisk hälsa barn och unga
projekt Skolintroduktion på sent anlända elevers villkor
Vägledning Vägledning. 1. Bakgrund 2. Praktisk vägledning 3. Respektive parts ansvar Vägledningens delar.
Barn i Riskmiljö Nätverk Närvård CFL Söderhamn 22 februari 2013 Karin Gisselman Processledare Kunskap till praktik.
Gävleborg/Hudiksvall
BARN SOM ANHÖRIGA I VÄSTRA GÖTALANDS REGIONEN
1 Barnkonventionen - en introduktion Fisksätra
Regeringsuppdraget Länsstyrelsernas tillsyn: Granskning av handläggning och dokumentation Granskning av anmälningar Särskild tillsyn av alla HVB Tillsyn.
Vad står vi inför i hälso- och sjukvården? Förändringar på kort och lång sikt.
LÄGET I PROJEKTET Anja Kivimäki. Mål Snabbare insatser till elever som behöver stöd Stöd genom samverkan Dokumenterade samverkansprocesser.
Tillsynens syfte Tillsynen ska bidra till en säker vård och omsorg av god kvalitet och arbeta på ett sådant sätt som bäst gagnar vård- och omsorgstagarna.
Utvärdering av workshop - Future Living Vilken grupp tillhörde du? NamnAntal% Byggteknik & Affärsmodeller för framtida bostäder 637,5 Energi och flödeseffektivitet.
1 Att upptäcka våld mot barn - om rutinfrågor inom elevhälsan Karin Blomgren Tematisk rådgivare/Sakkunnig Rädda barnen.
Elevhälsan i skolan Spela roll ABF-huset Giselle Hedberg 1:a skolsköterska Stockholm stad.
1. 2 Missbruksorganisationer i Stockholm Historik Missbrukskliniker inom och utom psykiatrin Missbrukskliniker inom och utom psykiatrin Olika behandlingstraditioner.
Välkommen!. Sen sommaren 2012 finns en övergripande överenskommelse BUS Gotland för arbetet med barn och unga i behov av särskilt.
Projekt Rehabkoordinator. Sjukskrivnings miljarden Pågår – Riktar sig till sjukskrivna eller personer med risk för sjukskrivning.
Jag önskar att det fanns ett magiskt trollspö som gjorde att allt fungerade, men det gör det inte! Svenska föräldrars upplevelse av att ha ett sängvätande.
Skolan som arena för psykisk hälsa Tjugo pilotskolor i Enköpings och Älvkarleby kommuner I samarbete med Landstinget i Uppsala län.
Barn som anhöriga – Landstinget i Värmland livlinan.liv.se/barnanhoriga.
Skolan som arena för psykisk hälsa Elevhälsoteamen i Enköping och Älvkarleby kommuner 2015 – 2018 BUP Akademiska sjukhuset Attention i Enköping och Tierp-Älvkarleby.
SIP - ett makalöst samverkansverktyg!. Vad är en SIP ? Varför behövs en SIP ? Vem kan ta initiativ till en SIP ? Hur går SIP-arbetet till?
Affärsområde: Förskola
Skolan som arena för psykisk hälsa
Skolan som arena för psykisk hälsa
BarnSäkert En pilotstudie med fokus på tidig upptäckt av psykosociala risker i barnets miljö och hjälp till åtgärd Steven Lucas, Barnhälsovårdsöverläkare,
Nuläget i Älvkarleby kommun
Fråga om våld på BVC.
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
Affärsområde: Förskola
Resultat test Samordnad vårdplanering på distans
Team förebygg Samverkan mellan skola och socialtjänst
Dagens tema Samverkan i arbetet med att förebygga och bekämpa användandet av Alkohol, Narkotika, Droger och Tobak – och kopplingen till folkhälsa och hållbar.
Barn och föräldraperspektiv vid missbruk och beroende
Elevhälsobaserad modell för tidiga insatser för barn och ungas psykiska hälsa Workshop 14 maj 2018 Förstudie Tidiga insatser på skolans arena vid, eller.
Utvidgad SIP – ”Jobb SIP” Samordnad individuell plan
Utvidgad SIP Samordnad individuell plan
- Hur kan vi göra det lättare, samstämmigt och tillgängligt för alla?
Kvalitetsanalys – förskola och skola i Nacka år 2017
Presentationens avskrift:

Förberedelse av pilot ”Fråga alla” Alla elever får vid elevhälsodamtalet frågor om psykosociala risker i i hemmiljön – pilot hösten 2016 i Enköping och Älvkarleby

Frågeområden

Förberedelse, steg för steg Vilka skolor deltar? Förankring hos deltagande skolsköterskor, deras chefer, rektorer, skolchefer och förvaltningschefer Förankring hos socialtjänsten, personal och chefer Förankring hos andra aktörer, vilka? Framtagning av frågor Testning av frågor Hur tar vi hand om svaren, gemensamt utkast och rutin skola för skola Uppföljning och utvärdering

Hur tar vi hand om svaren - skiss Så gjorde vi i Dalarna Utbildning av personalen om psykosociala risker i barnets miljö Säkerhet Ekonomi Nedstämdhet/Stress Uppfostran Missbruk Våld Flödesscheman och hinder för varje respektive riskområde Kartläggning av befintliga resurser inom landstinget, kommunen och ideella organisationer Information om projektet till BHV-psykologer och socialtjänsten

Vad har varit svårt i Dalarna? Det har varit oväntat få problem Få föräldrar tackar nej Få föräldrar tycker att frågorna är olämpliga Sjuksköterskorna är mycket engagerade och tycker att SEEK är ett bra komplement i samtalet med föräldrarna BVC besöken tar längre tid Utfall leder till längre samtal Viktigt att avgränsa till kort rådgivning och hänvisning Formuläret används ibland inte Tidsbrist Språksvårigheter När ssk upplever att det är olämpligt

Preliminära resultat från Dalarna Nyttan för barnet Risksituationer i familjen uppdagas och åtgärder kan sättas in tidigt Nyttan för föräldrarna Öppnar för samtal som annars inte skulle ske Visar att BVC är en arena där man kan samtala om risker för barnets säkerhet och utveckling Nyttan för hälso- och sjukvården Underlättar för personalen på BVC att samtala om sådant som kan vara svårt Hjälper oss att identifiera familjer med särskilda behov – ”Proportionell universalism”