Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling inom socialtjänsten.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Region Värmland Kunskapsutveckling i Socialtjänsten REGIONALA STÖDSTRUKTURER i ett större sammanhang.
Advertisements

Kunskap till praktik – vad har åstadkommits och vad kommer att ske Linnéuniversitetet Sveriges Kommuner och Landsting
Framtida överenskommelse om långsiktigt, hållbara strukturer som stödjer en evidensbaserad praktik inom socialtjänst och därtill hörande hälso- och sjukvård.
Struktur för Ledning i samverkan mellan kommunerna i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen Bakgrund Grundbult - Regional stödstruktur för evidensbaserad.
Vad är eHälsa? Nationell strategi för tillgänglig och säker information inom vård och omsorg sedan Sedan 2010 är socialtjänsten med fullt ut. Vision:
Nu sätter vi fokus på dem som utsätts för våld i nära relation Myndighetssamverkan mellan länets kommuner, Norrbottens läns landsting, Polismyndigheten.
Kunskap till praktik – vad är det, vad har åstadkommits och vad kommer att ske Katrineholm Sveriges Kommuner och Landsting
Brukarnas medverkan i kunskapsprocessen – Från egen erfarenhet till inflytande – Delaktighet och kunskapsutveckling David Rosenberg.
Kartläggning av mas m.fl Åsa Borén enheten för uppföljning avdelningen för statistik och utvärdering.
Programområde Personer med funktionsnedsättning
Brukarinflytande Skövde 16 april. Innehållet idag  Vad är brukarinflytande?  Hur kan vi göra? Skövde 16 april.
Regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting har kommit överens om samordnade och långsiktiga insatser som ska stödja en evidensbaserad praktik i socialtjänsten.
Lägesrapport Evidensbaserad praktik och ledning i samverkan 30 november 2011 Christer Neleryd November 2011.
Nationell strategi för eHälsa och Socialstyrelsens roll
Program för god äldreomsorg - Bättre liv för sjuka äldre
EBP Barn o unga Kunskap till praktik Psykiatri Funktions hinder Bättre liv E-hälsa Regional stödstruktur Våld i nära relationer Koh I Noor Barn och unga.
1 Vilka trender syns över landet Goda exempel och aktuella rekommendationer.
Kunskap till praktik Utveckling av missbruks- och beroendevården Sveriges Kommuner och Landsting
Presentation av satsningen på Kommunförbundet Skåne Region Skåne Christer Neleryd.
Nationellt ramverk för patientsäkerhetsarbete
Genomförandeplan för Dalarnas län inom området barn och vuxna med funktionsnedsättning (LSS) 2013 – april 2014.
1 Vad sägs i Socialstyrelsens tillsynsutredningar om missbruks- och beroendevården och vad visar Kunskap till praktiks uppföljning? Remisskonferens 2011.
Nätverk för plattformsledare 17/ Anna Lilja Qvarlander
Välkommen till ESF:s seminarium
Länsgemensam ledning i samverkan
+ Aktiviteter inom projektet: Evidensbaserad praktik inom funktionshinderområdet Hanna Egard, följeforskare
Evidensbaserade metoder och Evidensbaserad praktik
Tre angelägna områden för det nationella utvecklingsarbetet;
Projekt.
1 Läns- regionförbunden 16 mars 2010 Plattform för evidensbaserad praktik inom socialtjänsten.
SIKTA Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård- ett samverkansprojekt mellan Region Skåne och Kommunförbundet.
Följeforskning EBP funktionshinderområdet
Behovet av nationell satsning på IT-stöd Barns behov i centrum (BBIC)
Kartläggning av stöd- och ledningsprocess
Att tillsammans påverka!
Loke Projekt Karlstad 2011 Värmland
QULTURUM Mari Bergeling 2014 Kartläggning av stöd- och ledningsprocess Personcentrerad processkartläggning – PCP Före- byggande Identifiering av förutsättningar.
Ambition och ansvar SOU 2006:100
Information om pågående överenskommelser 2013 mellan staten och SKL.
Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten
1 Vad innebär missbruksutredningen för Västra Götaland Sveriges Kommuner och Landsting
Stöd till införandet av nationella riktlinjer om sjukdoms- förebyggande metoder Projektledare Iréne Nilsson Carlsson
Om evidensbaserad praktik i socialt arbete Riskbruk, missbruk och beroende Eva Rönnbäck 12 april 2011 KA
Förslag på pilot: FoU-växthus i Nacka kommun version 0.2.
SIKTA Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård- ett samverkansprojekt mellan Region Skåne och Kommunförbundet.
Utveckla samverkan och kunskap om psykisk ohälsa
Värmland Missbruks- och beroendevård för Värmlänningen!
Högskolor och Samhälle i Samverkan, 4 maj 2011 i Karlstad Välkommen till seminariet på temat ”SKL:s roll för utökad samverkan mellan vetenskap och praktik”
Läkarundersökning inför placering av barn och unga
Kunskapsstyrning Region Kronoberg - Att alltid ge patienten bästa möjliga vård baserad på bästa tillgängliga kunskap.
TILLSAMMANS GÖR VI SKILLNAD. Bakgrund till Mottagningsteamet - Behov av insats, där parterna samverkar i gemensam lokal. - Individen ska inte behöva besöka.
Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling kerstin wanhatalo – van rijn.
Skoldialogen - samverkan för bästa skola Växjökonferensen den 27 januari 2016 Marie Sedvall Bergsten, Undervisningsråd.
Ett steg vidare för evidensbaserad praktik till nytta för brukare och patienter Fjärde steget i reformen av myndigheter Samlad, effektiv och behovsanpassad.
Vad är evidensbaserad praktik? Evidensbaserad praktik (EBP) är integreringen av bästa forskningsstöd med professionell praktisk erfarenhet och klientens.
1 Verksamhetsplan Verksamhetsplanering Verksamhetsidé Värdegrund Vision SWOT-analys Strategier Mål Handlingsplaner Uppföljning Varför finns vi?
Varför all denna utvärdering?
Välkommen till Baskurs ”Riskbruk, missbruk och beroende”
Uppstart arbetsgrupper
Strategi för patient- och brukarmedverkan
Evidensbaserad praktik
Arbetsgrupper och VIP Februari 2018.
Vägledningsdokument för Vuxna Psykiatri Missbruk
Utveckling av en evidensbaserad praktik (EBP) inom socialtjänstens verksamhet för personer med funktionsnedsättning - sammanfattning av Bengt Erikssons.
Material för socialtjänsten
Överenskommelse Missbruks- och beroendevård - Bakgrund
Regionalt utvecklingsarbete EBP inom verksamhetsområdet stöd till individer med funktionsnedsättning
BoU-överenskommelsen i sitt sammanhang
Välkommen till Socialförvaltningens Kunskapsbank
Fördjupning till systematiskt kvalitetsarbete
Presentationens avskrift:

Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling inom socialtjänsten

SOU 2008:18 Kerstin Wigzell 2010 Överenskommelse regering – SKL Avsiktsförklaring Gotland 2010 nov; projektledare Gotland 2011 ny Överenskommelse regering - SKL Bakgrund

av att utveckla en evidenspraktik inom socialtjänsten av ett samordnat och långsiktigt statligt stöd som inte är projektbaserat av kunskapsutveckling och ökad brukarmedverkan inom socialtjänsten av att regeringen och huvudmännen (SKL) i framtiden träffar avtal om gemensamma mål och insatser för att stödja kunskapsutveckling inom socialtjänsten SOU 2008:18 ”Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten – till nytta för brukaren” konstaterade att det finns ett stort behov …..

Att skapa och utveckla befintliga mötesplatser för lärande, erfarenhets och kunskapsutbyte mellan teori och praktik. Att stödja kompetensutveckling om innebörden av evidensbaserad kunskap och praktik. Att stödja metodutveckling av evidensbaserad kunskap. Att stödja det vardagliga kunskapssökandet bland medarbetare. Att skapa förutsättningar för förbättrad uppföljning, utvärdering och förbättringsarbete. Avsiktsförklaring Gotland - Mål

Att utveckla en evidensbaserad praktik i socialtjänsten att brukarna ska få del av insatser som bygger på bästa tillgängliga kunskap. Krävs ett målinriktat och uthålligt förbättringsarbete för att nå dit. Överenskommelser mellan regering och SKL – övergripande mål.

Vi startade med att göra en kartläggning….. Vad gör vi på Gotland, då…?

Det finns en struktur för kunskapsutveckling inom avdelningarna som t ex kompetensutvecklingsplaner och utbildningsgrupper. Finns liten kunskap om evidensbaserad praktik Finns ingen sammanhållen struktur för hela socialförvaltningen vad gäller kunskapsutveckling.. Vi såg att…

Det finns ingen strukturerad samverkan mellan utvecklingsledare, verksamhetsutvecklare… Det finns ingen funktion som har till uppgift att samordna kunskapsutvecklingsfrågor… Det finns ingen sammanhållande struktur för SKL;s olika projekt inom överenskommelsen. Vi såg också att…

Vi gjorde ett förslag på en skiss över hur de regionala stödstrukturerna skulle kunna se ut. Vad kan vi göra åt det……

..med verksamhetsutvecklare från avdelningarna, utvecklingsledare, någon representant från folkhälsa, utbildningsstrateg från hälso- och sjukvården….. Vi har beslutat att skapa ett ”kunskapsutvecklingsråd”……

Att arbeta efter målen i avsiktsförklaringen Gotland Att hålla samman kunskapsutvecklingen inom socialförvaltningen Att hålla kontakt med FoU miljöer Att vara med och sprida kunskap om evidensbaserad praktik och…?..... Deras uppgift skulle kunna vara….

Vad är evidensbaserad praktik?

EBP Evidensbaserad praktik Professionens erfarenhetsbaserade kunskap Brukarens kunskap, erfarenhet och önskemål Bästa tillgängliga vetenskapliga kunskap Eviden s- basera d prakti k

Ett förhållningssätt och en metod i mötet med klienten Att ställa frågor om klientens problem och behov och använda forskning, egna och andras erfarenheter och kunskap som underlag för att välja lämplig insats. som kräver……… Evidensbaserad praktik är:

Måste vara systematisk, möjlig att sprida till andra och möjlig att jämföra med andra verksamheter Innehålla klientens situation före valet av insats, vilken kunskap bygger insatsen på, genomförande av insats. Uppföljning och utvärdering av insats Dokumentation

Tillgång till relevant forskning Tid för reflektion Ett visst utbud av insatser Tid för uppföljning Dokumentation Relevant utbildning Några förutsättningar för EBP

Att så långt som möjligt ha en vetenskapligt och professionellt förankrad uppfattning om orsaker och lämpliga insatser Att beakta klientens/brukarens egen uppfattning om orsakerna till och möjliga sätt att möta problem och behov ( lars oskarsson ) Ett professionellt förhållningssätt

Att så långt möjligt välja och föreslå insatser som är ”evidensbaserade” Att så långt som möjligt ta ansvar för och följa upp insatsernas effekter på klientens/brukarens livssituation ( lars oskarsson) forts

Hur får vi kunskap om relevant kunskap, forskning? Hur får vi kunskap om brukarnas behov och önskemål? Hur får vi kunskap om medarbetarnas kompetens, vilka kompetens och utbildningsresurser som finns? Hur ska vi göra på Gotland?

Vilket stöd behöver ni för att införa en evidensbaserad praktik?

Långsiktigt arbete Första steg.. bjuda in Lars Oskarsson för ett övergripande utbildningstillfälle för hela socialförvaltningen Nästa steg.. utbildning för varje avdelning med diskussioner tillsammans med någon med specifik kompetens inom området IFO, ÄO, OOF Våra tankar:

Finns tillräckliga strukturer för brukarsamverkan inom socialförvaltningen? Brukarsamverkan