Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Fördjupning till systematiskt kvalitetsarbete

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Fördjupning till systematiskt kvalitetsarbete"— Presentationens avskrift:

1 Fördjupning till systematiskt kvalitetsarbete
Här kan ni fördjupa er i frågor som rör systematiskt kvalitetsarbete. Fördjupningen förklarar mer i detalj hur det systematiska kvalitetsarbetet fungerar. Diskussionsfrågor I fördjupningen finner ni även diskussionsfrågor, som ger möjlighet till reflektion.

2 Nulägesbeskrivning Vilken bild ger egna undersökningar av området?
Vilken bild ger andra källor av den egna verksamheten inom området? Vilka mönster kan urskiljas? Vilka trender kan urskiljas i relation till tidigare år? Nulägesbeskrivningen För att kunna analysera nuläget och bedöma behov av insatser är det viktigt att huvudmannens uppföljning av nuläget sker utifrån styrdokumenten. Det första steget i huvudmannens uppföljning är att lyfta upp resultat inom väsentliga områden i verksamheten. Det är när resultatet och dess mönster är klarlagt inom ett område som förutsättningar finns att bedöma måluppfyllelsen. Frågor till stöd för arbetet med nulägesbeskrivningen: Vilket resultat visar de egna undersökningarna av området, till exempel enkäter, intervjuer, samtal med personal, barn och elever? Vilket resultat visar andra källor, bland annat Siris, Skolinspektionens tillsyn och granskning? Vilka mönster kan urskiljas vad gäller till exempel målområden, ämnen, olika skolformer, olika enheter, klasser eller grupper? Vilka mönster kan urskiljas i relation till tidigare år?

3 Analysera och bedöma Uppmärksamma såväl styrkor som svagheter inom verksamheten. Analysera bristernas orsaker. Analys Analysens uppgift är att på ett trovärdigt sätt bedöma kvaliteten i förhållande till de nationella målen samt identifiera faktorer som har påverkat måluppfyllelsen och som kan vara utgångspunkt för förbättringsarbete. Genom analysen får ni kunskap och underlag för att kunna göra en välgrundad bedömning av var ni är och vad som påverkar era resultat. Ni får också kunskap och underlag för vad som behöver förändras när det gäller förutsättningarna, undervisningens genomförande och ökad måluppfyllelse. Analysen av ett utvalt förbättringsområde behöver fokusera både på undervisningens genomförande och de förutsättningar som finns. Vid analysarbetet inom ett identifierat förbättringsområde är det viktigt att ta vara på såväl erfarenheter och tankar från medarbetare i verksamheten som att hämta stöd för analysen i forskning, i Skolverkets utvärderingar, Skolinspektionens kvalitetsgranskningar samt i beprövad och dokumenterad erfarenhet. Stöd för arbetet med analysen: Tänkbara och möjliga förklaringar av vad i verksamheten som påverkar och orsakar resultaten och måluppfyllelsen Vad dessa antaganden bygger på, vad säger forskning och utvärderingar om liknande frågor Framgår orsakerna tydligt av dokumentationen, eller behövs ytterligare uppföljning och utvärdering? Var finns utvecklingsbehoven? Vilka insatser behövs? Vilka effekter förväntar ni er?

4 Planera Tydliggör: förväntade effekter ansvarsfördelning tidsramar
resursbehov former för återkoppling av genomförande och uppnådda effekter dokumentationskrav Planera Huvudmannens övergripande planering tar sin utgångspunkt i den föregående fasens dokumenterade analys och bedömning av områden för förbättringsinsatser. Planeringen pekar ut hur arbetet ska genomföras, följas upp och utvärderas. Huvudmannens övergripande planering för prioriterade områden och aktiviteter ska tydliggöra: förväntade effekter ansvarsfördelning tidsramar resursbehov former för återkoppling av genomförande uppnådda effekter dokumentationskrav

5 Genomföra Prioriterade utvecklingsområden Uppföljning
Dialog och delaktighet Genomföra Med jämna mellanrum behöver ni se tillbaka och sammanfatta det som pågår för att försäkra er om att insatserna leder mot de mål som konkretiserats i planeringen. Planeringen kan behöva ses över och vid behov förändras.  Om ni kontinuerligt reflekterar och dokumenterar framgångar, svårigheter och eventuella justeringar i genomförandet, skapar ni ett underlag för utvärdering av insatserna. Reflektionen kan även bidra till ett kollegialt lärande. Ansvaret för hur huvudmannens övergripande planering utformas och genomförs ligger på förvaltningsledning och på den professionella nivån (rektor, lärare, förskollärare och annan personal).

6 Utvärdering – ett nytt nuläge
Dialog och delaktighet Fortsättning Utvärdering – ett nytt nuläge Uppföljning och utvärdering är en central del i kvalitetsarbetet. När ni har genomfört insatserna och ni vill veta om de uppsatta målen respektive de förväntade effekterna har uppnåtts, bör resultaten värderas i förhållande till de nationella målen, de genomförda insatserna och de förväntade effekterna. Det systematiska kvalitetsarbetet är en ständigt pågående process som aldrig tar slut. Genom att analysera vilka insatser som gett förväntad effekt, och vilka som inte gjort det, blir det fortsatta utvecklingsarbetet bättre. Efter utvärderingen blir nästa steg i kvalitetsarbetet att återigen definiera: Var är vi? Vilka mål och effekter har uppnåtts? Vilka slutsatser kan vi dra av detta? Vilket blir vårt nästa steg i det fortsatta arbetet?

7 Diskussion till fördjupningen
Hur arbetar ni kontinuerligt och långsiktigt med ert kvalitetsarbete? Hur dokumenterar ni ert systematiska kvalitetsarbete? Hur har ni fördelat ansvar och mandat för det systematiska kvalitetsarbetet och hur kommuniceras det? På vilket sätt följer ”huvudmannen” och ”enheten” upp utbildningen? Vilka forum för diskussion kring systematiskt kvalitetsarbete, resultat och analys har ni? Hur sker dialogen/kommunikationen i styrkedjan - vad kan förbättras? På vilket sätt stödjer ledningsorganisationen det systematiska kvalitetsarbetet? Hur påverkar det systematiska kvalitetsarbetet ledningsorganisationens arbete? Exempel på frågor för en diskussion.

8 Läs om kvalitetsverkstaden processtöd för kvalitetsarbete

9


Ladda ner ppt "Fördjupning till systematiskt kvalitetsarbete"

Liknande presentationer


Google-annonser