Elevdemokrati i praktiken

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ledningsdeklaration Länna/Rialaenheten 2009
Advertisements

Lust att lära - möjlighet att lyckas!
Granskningsområden Måluppfyllelse och resultat Tillsynen granskar inom detta område förskolornas måluppfyllelse gällande resultatet av förskolornas arbete.
Skola och arbetsliv i samverkan
Förskolan Körsbäret Handlingsplan Ht-10, Vt-11
”Tidigare har läraren skrivit hur det har gått för mig i skolan som mamma och pappa fick läsa hemma. På utvecklingssamtalet har mest de vuxna pratat och.
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Dokumentation som en del i det systematiska kvalitetsarbetet
Exempel utifrån ett antal målområden
Nuläges Analys - utse en bordsvärd - utse en tidshållare - utse en sekreterare Runda Vilka framgångar ser du att ni redan har gjort i i ert projekt? Vilka.
Kvalitetsredovosning  Analys och bedömning av måluppfyllelse i verksamheten som helhet  Prioriterade mål och åtgärder
Förskolan Matrisens Likabehandlingsplan
Kyrkskolans fritidshem
Pedagogisk dokumentation i det systematiska kvalitetsarbetet
Kvalitet och inflytande i förskolan och skolan
Kvinnofridsprogrammet i Malmö Grundvärderingar •Samhället har ansvar för att skydda, hjälpa och stödja våldsutsatta kvinnor.
Välkommen till Rönnbyskolan
Att främja psykisk hälsa under förskoleåren
SET Social Emotionell Träning
Elevinflytande i planeringen av undervisningen
Om vi fick bestämma. För, med & av unga Vad är en ungdom?
Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig Vuxenutbildning Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2008, antagen.
©GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND IT-piloternas utbildning Månad 1 Månad 2 Månad 3 Månad 4 Introduktion och utbildning,Praktik 3 dagar/vecka,
Läroplansträff förskolan - betydelse av förhållningssätt och syn på barn för att lyckas med pedagogisk dokumentation Välkomna!
Läroplansträff Välkomna!. Program för dagen 8.30 Inledning och program 8.40 Lars introducerar dagen med några bilder om undervisning och lärande.
Uppföljning av lärares arbete i klassrummet
INFLYTANDE LIKABEHANDLING Inflytandeprojektet Under Ytan
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Kartläggning av barn- och elevinflytandet i GR-kommunernas för- och grundskolor FoG-gruppen.
Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig Gymnasieutbildning Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2008,
Jakobsgårdskolan ansvar - kunskap - självkänsla - framtid Lokal arbetsplan Prioriterade mål under året! Pedagogik i klassrummet För att uppnå.
Föräldramöte Ht
Välkommen till årets Ordförandeseminarium 4 – 5 oktober 2014 Här möts vi som vill göra skillnad! 1.
- fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner
Hur bra är vår skola? Elever Vårterminen 2013.
VÅGA VISA är ett samarbete mellan Danderyd
Nätverksträffen i Sundsvall 2008
Lokal arbetsplan Hedlunda skola Kunskaper, utveckling och lärande Barnen/eleverna ska känna sig trygga, respekterade och ha demokratiska värderingar.
Enl. McKinsey m.fl. Sammanhållen kvalitet i lärandet Lärarprofessionens mycket stora betydelse – lärarnas status, rekryteringen till yrket Kompetensutvecklingen.
Disposition och utgångspunkter
Barnens bild av Sigtuna, Sigtunas bild av barnen Avdelning: År:
Välkomna till Edboskolan
Föräldrakraft.
Göteborgsregionens kommunalförbund: Ale|Alingsås|Göteborg|Härryda|Kungsbacka|Kungälv|Lerum|LillaEdet|Mölndal|Partille|Stenungsund|Tjörn|Öckerö Elevdemokrati.
Hur väl verksamheten uppfyller nationella mål
Lars Kaggskolan Prioriterade områden
Tillit, Tid och Reflektion Tre nyckelbegrepp i klinisk handledning
Vad kännetecknar en Reggio Emilia inspirerad förskola?
LGR 11 Innehåll 1. Skolans värdegrund och uppdrag
Lärande utvärdering genom följeforskning
Kvalitetsgranskning 2010 Christina Lindh & IngBeth Larsson
Skillnader i lagstiftningen Analys om de skillnader som finns i lagstiftningen är motiverade ur pedagogiska, sociala eller andra aspekter Se över gällande.
Hur kan vi förstå begreppet?
Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå LÄROPLANEN 2016 VERKSAMHETSKULTUREN I FÖRÄNDRING REKTORSEMINARIET I EVOIS
Nämndplan 2015.
Sävja Danmark- vår plats i världen -barns inflytande och delaktighet
Rudboda skolas fritidshem och fritidsklubb
Ett Arvsfondsprojekt i Åre kommun Målgrupp är alla barn1-9 år + deras personal.
Skurup – en godbit av Skåne Skurup – en framgångsrik skolkommun Skurup, en av 16 kommuner i Sverige, som ingått i SKL:s.
Inkludering Lizbeth Engström Phd, universitetslektor Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier, Uppsala universitet.
Skolinspektionen Bra tillsyn – bättre skola - Det pedagogiska ledarskapet.
-kan visa kunskap om vikten av goda relationer till elev och personal
Skolans samlade värdegrundsarbete
Högskolepedagogik för Utmaningsbaserat lärande
DET-Uppgifter.
Pedagogen och det entreprenöriella lärandet
Pedagogen och det entreprenöriella lärandet
Personen från Skolverket
Samverkansråd
Kvalitetsanalys – förskola och skola i Nacka år 2017
Presentationens avskrift:

Elevdemokrati i praktiken

Elevdemokrati i praktiken Program för dagen 08.30 – 09.10 Introduktion 09.10 – 09.40 Fika 09.40 – 10.10 Övning 10.10 – 10.20 Bensträckare 10.20 – 11.00 Elevdemokrati i praktiken

Elevdemokrati i praktiken Vad är GRUL? Syfte - Att utveckla, utbilda och genomföra verksamhet med den upplevelsebaserade pedagogiken som verktyg och förhållningssätt. Målgrupp - Pedagogisk personal inom grundskolan, gymnasieskolan, vuxenutbildning och högskola. Verksamhetsområden - Forskning, utveckling, utbildning och aktion

Elevdemokrati i praktiken Vad är GRUL? Syfte - Att utveckla, utbilda och genomföra verksamhet med den upplevelsebaserade pedagogiken som verktyg och förhållningssätt. Målgrupp - Pedagogisk personal inom grundskolan, gymnasieskolan, vuxenutbildning och högskola. Verksamhetsområden - Forskning, utveckling, utbildning och aktion

Verksamhetsbeskrivning Forskning Bidra till att etablera ett reellt fält för spel som pedagogik Medverka i forskningsprojekt Utveckla en metodik för interaktionssamhället Mobiltelefonen som didaktiskt instrument?

Verksamhetsbeskrivning Utveckling Bidra till att utveckla nya pedagogiska verktyg Externt finansierade projekt Regional nytta Levande Bibliotek på Bok och Biblioteksmässan, 2005

Verksamhetsbeskrivning Utbildning Utbilda pedagoger i upplevelsebaserat lärande Studiedagar för lärare Skräddarsydda utbildningar Kurs i Upplevelsebaserat Lärande, 2005

Verksamhetsbeskrivning Aktion Genomförande av utbildningsinsatser på skolor Temapass kring olika ämnen Särskilda insatser Framtidens klassrum FN-rollspel på Hulebäck 2005

Elevdemokrati i praktiken Varför elevdemokrati?

Elevdemokrati i praktiken Förskolans och skolans demokratiska uppdrag består av: Att främja elevers lärande om demokrati och värdegrund. Verka i demokratiska arbetsformer, där såväl elever som personal har reellt inflytande över, och delaktighet i, sitt skolarbete och sin lärmiljö. Fostra demokratiska samhällsmedborgare. Arbete ska bedrivas mot alla former av kränkande behandling, såsom mobbning, sexuella trakasserier, rasism, främlingsfientlighet och homofobi.

Elevdemokrati i praktiken

Elevdemokrati i praktiken

Elevdemokrati i praktiken Att ta med sig in i diskussionen Vilka formella system finns på din enhet? Vilka informella system finns på enheten? Vilka kollektiva system och funktioner finns det i din verksamhet? Vilka individuella system och funktioner finns det i din verksamhet? Är du nöjd med de system som finns, dess utformning och funktion? Hur utövar du som ledare demokrati i verksamheten?

Elevdemokrati och Elevinflytande Elevdemokrati i praktiken Elevdemokrati och Elevinflytande Reell makt kräver möjlighet till ansvarstagande! Kan man bruka verklig demokrati i skolan? Vilken typ av demokrati är möjlig? Vilka modeller skall man använda för detta?

Elevinflytande Elevdemokrati i praktiken Främjas elevers lärande av inflytande? Har elever inflytande? Hur kan elever ges inflytande över sina studier? Är alla former av barn- och elevinflytande av godo? Finns det samband mellan inflytande och utvecklande av demokratisk kompetens? Främjar inflytande barns- och elevers hälsa? Hur definierar man elevers inflytande och hur syns det i den dagliga verksamheten? Hur kan man utveckla arbetsätt och metoder som främjar elevers inflytande

Elevdemokrati i praktiken Framgångsfaktorer Avsätt tid för relationer och samtal mellan alla på skolan Uppmärksamma de informella miljöerna, såväl positivt som negativt Ha en god förankring i värdegrunden Sätt mål och utvärdera dem Tydliggör ledarskapet såväl enhetens som det i klassrummet Medvetandegör att alla vuxna i skolan är ansvariga Arbeta långsiktigt Involvera barn och föräldrar så att alla är medvetna om arbetet och dess utformning Dra nytta av befintlig kunskap från samhället och andra instanser

Elevdemokrati i praktiken Vad är Upplevelsebaserat lärande? ”Att lära genom att experimentera, reflektera analysera, och konstruera kunskap genom direkta upplevelser.”

Elevdemokrati i praktiken Vad gör Upplevelsebaserat Lärande när det kommer till demokrati? Tränar deltagaren att fatta beslut Skapar interaktion mellan deltagarna Ändrar lärarens roll i klassrummet Låter eleverna äga berättelsen och medlen för progression Låter deltagaren uppleva samspel och samarbete Kan simulera reella processer Kan användas för att skapa förståelse för komplexa skeenden

Tack! Elevdemokrati i praktiken Karl Alfredsson Karl.alfredsson@grkom.se 0706-999 450 www.grul.se