Fördjupad fastighetsförvaltning

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Upphandling av välfärdstjänster – valet av modell
Advertisements

Välkommen till Informationsmöte
En översikt och introduktion till den nya lagstiftningen Offentlig upphandling och e-affärer Stockholm den 17 januari 2008 Advokat Elisabeth Legnerfält.
Upphandla totalprojekt
1. Varför finns det pengar?
Kompletterande aktörer – utmaningar och erfarenheter
Kapitel 6 Offentlig upphandling
Offentlig upphandling (LOU) Ändringar från och med 15 juli 2010
Hur länge har vi haft vi regler?
Lagen om offentlig upphandling (LOU)
Arbetsintegrerande sociala företag är företag som driver näringsverksamhet (producerar och säljer varor och/eller tjänster): med övergripande ändamål.
vid Offentlig Upphandling
Lite historik De första reglerna i Sverige utfärdades i slutet av 1800-talet Man syftade på upphandla svenska varor framför utländska, vilket kraftigt.
Upphandling av badanläggning
Föreläsning 6 •Imperfekt konkurrens:
Kunder och konkurrens driver ekonomin
Upphandlingsbyrån Umeå kommun
Grundbult 1 Offentlig upphandling syftar till att förse statliga myndigheter, kommuner och landsting med varor och tjänster så att de kan fullgöra sina.
”La-Scala domen” EG-domstolens dom 12 juli 2001 Mål C-399/98
Att upphandla utvärdering
Kammarkollegiets upphandlingsstöd Birgitta Nelson ,
Kvarnholmsförbindelsen
Upphandlingsprocessen Svenska Kraftnät
Lagen om offentlig upphandling
Samordnad upphandling av elenergi Upphandlingssamverkan Elenergi, upphandlingssamverkan Kommunförbundet Skånes upphandling av elenergi 2007 Slutsatser.
Hur stort är utrymmet för sociala hänsyn?
Upphandling av stöd till bredband
Inköpsrutiner.
DIVISION Service Innovationer och upphandling Ett helt nytt sätt att tänka efter före Theresa Hägglund Upphandlingsjurist Norrbottens läns landsting.
1 Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet i samverkan Ramavtal i offentlig upphandling Förbundsjurist Ulf Palm Sveriges Kommuner och Landsting.
Småföretagen och den offentliga upphandlingen 25 augusti 2009 Sundsvall Peter Germer Företagarna Västernorrland.
Konkurrensutsättning – vilka möjligheter finns det?
Malmö och skatteparadisen! Vi förväntar oss att våra tjänsteleverantörer uppvisar hög affärsetik och bidrar till det gemensamma på samma sätt som andra.
Affärer med offentlig sektor Några exempel på hur LOU tillämpas i Sverige Torneå 22 februari 2011 Nils Knutsson.
1 Offentlig upphandling och e-affärer, seminarium den 17 januari 2008 i Stockholm Vilka krav och möjligheter innebär de nya lagarana för upphandlande enheter?
Hur har det gått efter införandet av nya LOU?
Var det bättre förr eller Är det sämre nu? Mina ”dryga” 30 år som upphandlare Gunnar Stålberg mars 2009.
Ekonomiska system Viktiga begrepp
SOU 2008:15 LOV att välja – Lag om Valfrihetssystem
Samhällsekonomi It´s all about the money!
Upphandling av snöproduktionssystem En beskrivning av processen.
Affärsidé Den yttre affärsidén Vad skall produceras ?
Upphandling, inköp och LOU
Ekonomiska System Alla länder har ett ekonomiskt system:
Elektronisk upphandling – nya regler för offentlig upphandling
Vad är upphandling? • Köp, leasing, hyra eller hyrköp av varor,
Vill du bli Sundsvalls kommuns leverantör?
Välkomna! Program Vad styr offentlig upphandling?
INKÖP/ UPPHANDLING.
Avtalsrätt och offentlig upphandling SOI 22 april 2015
Byggprocesen –lagar sdfgd. Byggprocesen –lagar sdfgd.
{ Ekonomiska system Olika sätt att försöka styra samhällets ekonomi.
Samhällsekonomi Ekonomiska system. Vad är ekonomi? Ordet ekonomi kommer från grekiska ordet för hushållning. Ekonomi handlar om hur vi bäst använder de.
Regler för upphandling Med offentlig upphandling avses de åtgärder som vidtas av en upphandlande myndighet för att tilldela ett kontrakt eller ingå ett.
Att lämna anbud Ett bildspel om hur du lämnar anbud Information från Upphandlingsenheten.
Kommunledningskontoret Myter och legender inom upphandling.
Offentlig marknad En bra affär för alla. Offentlig marknad Politiken Lagstiftning och tillämpning Marknaden 400 miljarder kr per år.
Västra Mälardalens kommunalförbund Jan Eriksson Inköpschef Tfn:
LOV och LUF.
Upphandlingslagstiftningen
Upphandling Therese Klaar, inköpschef.
SOU 2008:15 LOV att välja – Lag om Valfrihetssystem
Malin Forssell, Karolina Henningsson
Direktupphandling av varor och tjänster
I-linjen Vt Detta är en mall för att göra PowerPoint presentationer. Du skriver in din rubrik på första sidan. För att skapa nya sidor, tryck.
Genomgång inför upphandling
Dynamiskt inköpssystem (DIS)
Direktupphandling av varor och tjänster
Socialt ansvarsfull upphandling
Direktupphandling av varor och tjänster
Presentationens avskrift:

Fördjupad fastighetsförvaltning LOU 2011-11-21

Lagen om offentlig handling, LOU SFS 2007:1091 Bilogor 1, A tjänst, B tjänst SFS 2007:1092 http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/20071091.HTm

Lite historik De första reglerna i Sverige utfärdades i slutet av 1800-talet Man syftade på upphandla svenska varor framför utländska, vilket kraftigt särskiljer denna lagstiftning från dagens. Reglerna ändrades 1920 för att bättre passa det nya affärsliv som vuxit fram i Sverige. Fortfarande skyddade lagstiftningen svenska produkter.

Upphandlingskungörelsen 1952 Upphandlingskungörelsen 1952. Rättssäkerheten och offentlighetsprincipen ingick också som viktiga komponenter. En modernisering av lagen 1973. Lagstiftningen hade så långt endast omfattat statliga upphandlingar men kommuner och landsting rekommenderades att frivilligt ansluta sig till lagstiftningens riktlinjer genom att själva införa kommunala upphandlingsreglementen.

Dagens regelverk kring offentliga upphandlingar utgörs i första hand av olika lagar Lagen om offentlig upphandling LOU, Lagen om ingripande mot otillbörligt beteende avseende offentliga upphandlingar LIU Konkurrenslagen Avtalslagen

Vad är upphandling? • Köp, leasing, hyra eller hyrköp av varor, byggentreprenader eller tjänster. • Upphandlingen är en auktion/marknad där budgivning tillämpas i syfte att fastställa ett pris och fördela ett eller flera kontrakt. Marknad ”Plats där köpare och säljare möts för att göra affärer till ett pris som båda kan acceptera”

Varför upphandla? ”När företag tävlar – konkurrerar – på rättvisa villkor stimuleras de att bli mer effektiva. Ett marknadsmisslyckade är i en situation där den fria marknaden inte leder till en optimal resursanvändning i samhället. Exempel på marknadsmisslyckanden är kollektiva varor, asymmetrisk information, monopol, karteller

Kollektiva varor: de karakteriseras av att äganderätterna inte är väldefinierade och att ”min konsumtion av vara, inte påverkar din” ex, luftkvalitet, radiosignaler, vatten mm. Kollektiva varor ska inte blandas ihop med de som produceras av offentligt sektor

Vinstintresset ät ett argument för att upphandla men: Lägre kostnad för företaget ≠ lägre kostnad för upphandlande enhet Men: Konkurrens → Lägre kostnader för upphandlande enhet

Exempel på en bra auktion Umeå kommun 530 bärbara PC Tydlig kravspecifikation Lägsta pris vinner

Villkor för auktionen 3 dagar mellan kl 9-10 (Lämna anbud) Minst ett bud per dag Minsta bud - 0,5%, högsta – 10%

Utgångsläge Lev 1: 4 654 460 Lev 2: 4 502 350 Lev 3: 4 922 110

Kl 09:57 -9,83 % Dag 1 Dag 2 Dag 3

Kl 09:57 -9,83 % Kl 09:58 -18,25 % Dag 1 Dag 2 Dag 3

Dag 1 Dag 2 Dag 3 Sista bud 12:02

Pris sänkning ca 31 % Resultat Vinnande Bud 3 081 213 Kr Eller 1 399 937 Kr

Ju fler anbudsgivare som deltar i upphandlingen desto lägre blir priset som upphandlande enhet betalar och desto lägre blir anbudsgivarens vinstmarginal. Samhällsekonomiskt effektiv upphandling – bästa möjliga användning av samhällets resurser! Kostnadseffektivitet → optimal resursanvändning (jämvikt intäkter/kostnader)

Välfärdsteorem Pareto optimale: Om en ekonomi förändras så att minst en aktör får högre nytta utan att situationen försämras för någon.

Med byggentreprenadkontrakt avses ett kontrakt som 1. avser utförande eller både projektering och utförande av arbete som är hänförligt till en verksamhet som anges i bilaga 1 Med byggnadsverk avses det samlade resultatet av bygg- och anläggningsarbeten, om resultatet självständigt kan fullgöra en teknisk eller ekonomisk funktion.

Myndighetens förfrågningsunderlag ska bestå av: kravspecifikation kommersiella villkor d v s kontraktsvillkoren administrativa bestämmelser om vad som gäller, för anbudets avlämnande etc. utvärderingskriterier De krav som ställts får inte ändras under upphandlingen.

Prövning av anbuden De två utvärderingsprinciperna är: Det ekonomiskt mest fördelaktiga med hänsyn till de utvärderingskriterier som angetts i förfrågningsunderlaget t ex pris, driftskostnader, kvalitet, service och underhåll. Utvärderingskriterierna skall vara rangordnade.   Det anbud som har det lägsta priset.

5 kap. Upphandling av tjänster A-tjänster t ex landtransporter, datatjänster, fastighets- förvaltning, underhåll och reparation av maskinutrustning, revision och bokföring. B-tjänster t ex hotell- och restauranttjänster, säkerhets- och bevakningstjänster, utbildning, hälsö- och sjukvård 6 kap

Tröskelvärden 2010-01-01 i euro, kommuner Byggentreprenader 4 845 000 Varor och tjänster 193 000

Upphandlingsförfarande över tröskelvärdena Öppen upphandling: En upphandling där alla leverantörer som vill får lämna anbud. Leverantören begär efter annonseringen ett förfrågningsunderlag från myndigheten. Ingen förhandling med leverantören förekommer.

Upphandling under tröskelvärdena Förenklad upphandling Urvalsupphandling Direktupphandling

Selektiv upphandling: Myndigheten väljer ut lägst 5, högst 20, som får deltaga i upphandlingen. Förfrågningsunder- laget skickas samtidigt ut till de som valts ut. Någon förhandling med leverantörerna får inte förekomma.

Förhandlad upphandling: En kvalificering av leverantörerna görs, därefter upptas förhandlingar. EPC

Direktupphandling Upphandling utan krav på infordrande av anbud. Direktupphandling får användas om upphandlingens värde är lågt eller om det finns synnerliga skäl. Ska hålla sig under en viss nivå/år.

Karteller mellan budgivare • Alla eller några av anbudsgivarna är med • Uppdelning av områden (till exempel regioner) • En vinnare som tar hem hela kontraktet men kartellen delar på vinsten • Turordning ”Du vinner den här gången så tar jag nästa” • Det finns säkert fler varianter …

Ex på driftentreprenader som upphandlats Tekniska området Sophämtning Fastighetsskötsel Vaktmästeri, tryckeri, telefonväxel, internpost, lokalvård Simhall Äldre- och handikappomsorg Företagshälsovård

Hur sker utvärderingen? Kvalificering Formella krav på anbudsgivaren Kompetenskrav Specifika krav på tjänst/produkt Här bestäms lägsta acceptabla nivå Den som inte är kvalificerad utvärderas inte

Exempel på miljökrav Byggmaterial www.sundahus.se www.bastaonline.se

Etiska krav Kollektivavtal, barnarbete, arbetsmiljö, rättvisemärkt, svart arbetskraft Kraven är ofta inte relevanta för varan men viktiga ur ett mänskligt perspektiv Kan inte kräva svenska regler utomlands, men att inhemsk lag och internationella överenskommelser följs När vi köper tjänster så ska detta uppfyllas

Ex. på etiska krav Antidiskriminering Kollektivavtal eller liknande villkor Vi ser till att det finns produkter exv rättvisemärkta att välja på bland sortimentet