1 Vad sägs i Socialstyrelsens tillsynsutredningar om missbruks- och beroendevården och vad visar Kunskap till praktiks uppföljning? Remisskonferens 2011.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Elisabeth Beijer, FoU i Väst/GR Karin Olsson, RFHL-Oberoende Göteborg
Advertisements

Region Värmland Kunskapsutveckling i Socialtjänsten REGIONALA STÖDSTRUKTURER i ett större sammanhang.
Prioriterad fråga 2010 Bättre stöd till utsatta barn.
Kunskap till praktik – vad har åstadkommits och vad kommer att ske Linnéuniversitetet Sveriges Kommuner och Landsting
Framtida överenskommelse om långsiktigt, hållbara strukturer som stödjer en evidensbaserad praktik inom socialtjänst och därtill hörande hälso- och sjukvård.
Vad är eHälsa? Nationell strategi för tillgänglig och säker information inom vård och omsorg sedan Sedan 2010 är socialtjänsten med fullt ut. Vision:
Om stöd till anhöriga.
Granskning av utredningar av vuxna från 18 år med missbruksproblem
Träder ikraft 2014 Bitte Fritzson.
Kunskap till praktik – vad är det, vad har åstadkommits och vad kommer att ske Katrineholm Sveriges Kommuner och Landsting
Psykisk ohälsa – överenskommelse 2014 mellan staten och SKL
ARTIKEL Svar till regeringens missbruksutredare: Intresset för missbruksvård större än någonsin Sveriges Kommuner och Landsting satsar stort på att utveckla.
Socialstyrelsens tillsyn
Brukarinflytande Skövde 16 april. Innehållet idag  Vad är brukarinflytande?  Hur kan vi göra? Skövde 16 april.
SKL:s återrapportering 6 december 2012 Överenskommelsen inom det sociala området Anna-Karin Berglund Avd. för ekonomi och styrning.
Socialstyrelsens nationella riktlinjer för god vård och omsorg
Regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting har kommit överens om samordnade och långsiktiga insatser som ska stödja en evidensbaserad praktik i socialtjänsten.
Systematisk dokumentation inom socialtjänsten
Lägesrapport Evidensbaserad praktik och ledning i samverkan 30 november 2011 Christer Neleryd November 2011.
Samordnad individuell plan
Nationell strategi för eHälsa och Socialstyrelsens roll
Vårdsamverkan Fyrbodal
1 Vilka trender syns över landet Goda exempel och aktuella rekommendationer.
Kunskap till praktik Utveckling av missbruks- och beroendevården Sveriges Kommuner och Landsting
Genomförandeplan för Dalarnas län inom området barn och vuxna med funktionsnedsättning (LSS) 2013 – april 2014.
Kunskap till praktik – utveckling av missbruks- och beroendevården - lägesbeskrivning Regionförbunden
Samordning för Psykisk (o)hälsa
Säkrare vård och omsorg
Utvärdering av Kunskap till Praktik.
Nätverk för plattformsledare 17/ Anna Lilja Qvarlander
Länsgemensam ledning i samverkan
19 november 2014 Varför SIP ? 19 november
1 Läns- regionförbunden 16 mars 2010 Plattform för evidensbaserad praktik inom socialtjänsten.
SIKTA Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård- ett samverkansprojekt mellan Region Skåne och Kommunförbundet.
Kvalificerat stöd för implementering av de nationella riktlinjerna inom missbruks- och beroendevården Växjö universitet Sveriges Kommuner.
Beroendecentrum Värmland
Socialtjänstens utrednings- och behandlingsinsatser
Loke Projekt Karlstad 2011 Värmland
Uppföljning av implementering av Handlingsplan ökad patient-/brukarmedverkan
Missbruksuppdraget.
Samtal om eventuell förhandling om överenskommelse för 2015
Ambition och ansvar SOU 2006:100
Information om pågående överenskommelser 2013 mellan staten och SKL.
SIKTA- Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård- ett samverkansprojekt mellan Region Skåne och Kommunförbundet.
Landstinget Dalarnas beroendevård
Överenskommelse om samordning kring barn
MEDDIX Webbaserat IT-stöd vid samordnad vårdplanering och informationsöverföring mellan huvudmän.
1 Vad innebär missbruksutredningen för Västra Götaland Sveriges Kommuner och Landsting
Säker vård och omsorg – en prioriterad fråga
Barn i Riskmiljö Nätverk Närvård CFL Söderhamn 22 februari 2013 Karin Gisselman Processledare Kunskap till praktik.
Värmland Missbruks- och beroendevård för Värmlänningen!
Regeringsuppdraget Länsstyrelsernas tillsyn: Granskning av handläggning och dokumentation Granskning av anmälningar Särskild tillsyn av alla HVB Tillsyn.
Överenskommelser 2014 Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten - Regional stödstruktur för kunskapsutveckling - Regionalt.
Utvecklingsledare Kunskap till praktik
Forskning och Utveckling i Sörmland Forskning och Utveckling i Sörmland Kommuner och landsting i samverkan länsgemensam resurs olika.
Utbildning i SIP (samordnad individuell plan)
Läkarundersökning inför placering av barn och unga
Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Missbruks- och beroendevården
Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016 Överenskommelse mellan staten och SKL.
Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling kerstin wanhatalo – van rijn.
Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling inom socialtjänsten.
Välkommen till Baskurs ”Riskbruk, missbruk och beroende”
Strategi för patient- och brukarmedverkan
Arbetsgrupper och VIP Februari 2018.
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en.
Överenskommelse Missbruks- och beroendevård - Bakgrund
Det goda livet i Västra Götaland Handlingsplan för psykisk hälsa
Regionalt utvecklingsarbete EBP inom verksamhetsområdet stöd till individer med funktionsnedsättning
Välfärdsberedningen
Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Missbruks- och beroendevården
Presentationens avskrift:

1 Vad sägs i Socialstyrelsens tillsynsutredningar om missbruks- och beroendevården och vad visar Kunskap till praktiks uppföljning? Remisskonferens Sveriges Kommuner och Landsting

2 Tillsynen Genomfördes under åren 2008 till verksamheter har granskats Verksamheter som granskats: Vårdcentraler, MVC, Beroendevård och integrerade verksamheter, Hälso- och sjukvård inom HVB och socialtjänstens öppenvård, Kommunernas socialtjänst, öppenvård och integrerade mottagningar, HVB * Green m.fl (2006)

3 Sammanfattande resultat- missbruks- och beroendevård Tydlig styrning och uppföljning saknas inom både hälso- och sjukvård och socialtjänst Nationella riktlinjer används i stor utsträckning Samverkanssvårigheter främst inom hälso- och sjukvård 40% av de granskade kommunerna brister i handläggningen av och dokumentationen i utredningarna Det brister när det gäller dokumentation av den enskildes delaktighet och underlagen till nämndens beslut * Green m.fl (2006) er

4 Sammanfattning fortsättning I hälften av verksamheterna fanns inte behandlingsplaner upprättade för samtliga inskrivna I mindre än hälften av verksamheterna fördes journaler enligt de regler som finns i lagstiftningen Majoriteten av behandlingspersonal har adekvat utbildning Barns behov uppmärksammas, men barnens och närståendes behov av stöd och insatser behöver tydliggöras * Green m.fl (2006) er

5 Sammanfattning av resultaten Brister i samverkan mellan huvuvudmännen och HVB på lokal nivå Det saknas mål för missbruks- och beroendevården i socialnämnden Tydliga uppdrag och system för uppföljning saknas inom hälso- och sjukvården Brister i delaktighet och brukarmedverkan * Green m.fl (2006) er

6 Sammanfattning av resultaten -vård och omsorg vid psykisk ohälsa Uppgifter om samverkan saknas i akterna Individuella planer upprättas ytterst sällan Bostäder med särskild service saknas i tillräcklig omfattning Riskbedömningar i samband med självmord är otillfredsställande Tvångsåtgärder och tvångsbehandling sker utan stöd i lag eller på ett felaktigt sätt. Brister när det handlar om att uppmärksamma somatisk sjukdom * Green m.fl (2006) er

7 Resultaten kan sammanfattas Samverkan Mål, dokumentation och uppföljning Brister i delaktighet och brukarmedverkan * Green m.fl (2006) er

8 Kunskap till praktiks uppföljningar visar Samverkan mellan hälso- och sjukvård och socialtjänst Överenskommelser på länsplanet finns i 11 län Överenskommelser på lokal nivå finns i ca 100 kommuner Mångbesökarmodellen implementeras av Kunskap till praktik i 5 län Det brister när det gäller implementring av gemensamma individuella planer * Green m.fl (2006) er

9 Kunskap till praktiks uppföljningar visar Dokumentation och uppföljning ASI implementerat i många kommuner Det finns ett stort intresse för uppföljning SKL träffat överenskommelser med tre FoU-verksamheter för att stödja dokumentation och uppföljning Mer kan göras för att stimulera formulering av tydliga mål för verksamheterna * Green m.fl (2006)

10 Kunskap till praktiks uppföljningar visar Delaktighet/Brukarmedverkan Brukarmedverkan på olika nivåer En del i utvecklingen av en evidensbaserad praktik Brukarråd har bildats i 14 län Dialog mellan brukarråd och beslutsfattare Utvecklat metod för brukarstyrd brukar- revision Överenskommelse med FoU Västernorrland om sammanställning av kunskapsläget – forskning och praktik

11 Kunskap till praktiks uppföljningar visar Utarbetat en nationell baskurs och sex fördjupningskurser personer har genomgått baskursen Sex fördjupningskurser framtagna – inspelade föreläsningar och studiematerial Utbildat 180 metodstödjare ASI, AUDIT/DUDIT, MI, ÅP, HAP De har i sin tur utbildat 8000 personer * Green m.fl (2006)

12 Strukturer för långsiktigt utvecklingsarbete Det återstår flera förbättringsområden Det behövs ett långsiktigt utvecklingsstöd på regional nivå Och en nationell motor för inspiration, stöd och uppföljning Nya strukturer byggs upp nu - plattform för en evidensbaserad praktik 13 av de 21 länen har hittat en struktur för långsiktighet i den nya plattformen när det gäller utveckling av missbruks- och beroendevården

13 Vill du följa utvecklingen?