Utvecklingsplan – Korta lärarprogrammet AUO 60 p Göteborgs universitet

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Region Värmland Kunskapsutveckling i Socialtjänsten REGIONALA STÖDSTRUKTURER i ett större sammanhang.
Advertisements

Framtida överenskommelse om långsiktigt, hållbara strukturer som stödjer en evidensbaserad praktik inom socialtjänst och därtill hörande hälso- och sjukvård.
Till vem riktar sig utvecklingspaketet?
Kvalitetsgranskning gymnasial lärlingsutbildning6/22/2014 Kvalitetsgranskning av gymnasial lärlingsutbildning.
Vi bläddrar i minnenas arkiv eller Va’ va de vi sa Om framtiden !
”Tidigare har läraren skrivit hur det har gått för mig i skolan som mamma och pappa fick läsa hemma. På utvecklingssamtalet har mest de vuxna pratat och.
Studierektor/universitetsadjunkt
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
VÄSTBAS TIDIGT – TILLSAMMANS Ett sätt att samverka kring barn och unga
Regler och lösningar för uppdragsutbildning
Kristina Bäck VFU-handläggare
Hållbar utveckling inom lärarutbildningen vid Göteborgs universitet
Regionalt flexibelt lärande inom vuxenutbildningen i Göteborgsregionen
SET Social Emotionell Träning
Arbetsplan för skolbiblioteket
Studiebesök Stockholm, vinster:
Nivå- Bas Ämne: Human Resources & Volontärsamordning Modul 1: Introduction till volontärsamordning DU 1.1:Introduktion till ideellt engagemang Vad är ideellt.
SAMVERKANSAMVERKAN NY SKOLA – NY LÄRARUTBILDNING SAMVERKAN.
Ny lärarutbildning start ht-11
Utbildningsvetenskap med lärarutbildning En komplett miljö för lärarutbildning. Dessutom påbyggnadsutbildningar, forskarutbildning och forskning.
Rektor Malmö Borgarskola
Hej och välkomna!.
Ett UTVECKLINGSPROJEKT 1 januari 2009 – 30 juni 2011 (Ett förprojekt genomfördes våren 2008) Augusti 2009.
Ett UTVECKLINGSPROJEKT 1 januari 2009 – 31 mars 2012 (Ett förprojekt genomfördes våren 2008) Februari 2010.
Om övningsskolor presentation gjord av Stockholms universitet (Cecilia Netje) vid den nationella VFU-konferensen den 12 april, 2013.
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Inductionsprogrammet Introduktion Mentorskap Kompetensutveckling Auktorisation ?
UPPDRAGET kompetensutveckling av lärare en multimediadator till deltagande lärare e-postadresser till alla lärare och elever förbättra tillgängligheten.
IUP Karin Wennbo Bilderna är från flickr
Jakobsgårdskolan ansvar - kunskap - självkänsla - framtid Lokal arbetsplan Prioriterade mål under året! Pedagogik i klassrummet För att uppnå.
Mälardalens kompetenscentrum för Hälsa och Välfärd MKHV
Information Anna Klisinska, inriktningsansvarig Gy
Försöksverksamhet med övningsskola och övningsförskola
Göteborgsregionens kommunalförbund: Ale|Alingsås|Göteborg|Härryda|Kungsbacka|Kungälv|Lerum|LillaEdet|Mölndal|Partille|Stenungsund|Tjörn|Öckerö Vård- och.
VÅR SKOLA I UTVECKLING Båstads kommun Birgitta Rudenius
Arbete med unga som varken arbetar eller studerar Studie av arbetet med unga mellan 16 och 25 år som varken arbetar eller studerar 21 kommuner och 38.
HelGe-biblioteken NIO KOMMUNER – ETT BIBLIOTEK
Region Östergötland ITiS Kommunala kontaktpersoner i Linköping 15 november 2002 Avslutning av ITiS kompetensutvecklingssatsning Redovisning och ev. återbetalning.
- fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner
Livslångt lärande EU:s nya gemensamma utbildningsprogram Mål ” Ett konkurrenskraftigare kunskapssamhälle, med bättre arbetsmarknad och ökad social.
Forskningspåverkan i praktiken. Vad gör SKL?  Alla kommuner, landsting och regioner medlemmar  Intressebevakning  Medlemsstöd  Utvecklingsfrågor.
Välkomna till samordnarmöte 18 mars 2014 Välkommen Rundan - Hur är VFU-läget hos er? Övningsskole/övningsförskoleprojektet Utvärderingar av VFU Avhopp.
Under ytan - ett Equal-projekt om att förstå och förändra normer och värderingar i skolan Projektperiod: 1 maj april 2007.
Lars Kaggskolan Prioriterade områden
För utveckling av verksamhet, produkter och livskvalitet RUC - Regionalt utvecklingscentrum Samverkan vid Sektionen för lärarutbildning Högskolan i Halmstad.
Uppföljningsbesök Uppföljningsbesöken Besöken har givit Delegationen för IT i skolan värdefull information om hur satsningen genomförs.
Mary-Ann Hopkins 1 Monica Sandorf Mary-Ann (Mia) Hopkins Eva Jungmark Göteborgsregionen.
Lärarexamen –struktur from ant 2007
Elevdemokrati i praktiken
Välkommen till Lärstämma för personal i fritidshem 09:10-09:50 Konferensen öppnas. Inledning. Gerd Pettersson, Regionalt utvecklingscentrum (RUC) 09:50-10:30.
Vad, hur och varför samverkan? Resultat !?
Vad är Hälsokällan? Uppdrag – att främja barn och ungdomars hälsa Arbetar i Fyrbodals Kommunalförbund i fjorton kommuner samt Lilla Edet Tre verksamhetsområden.
Intro Entreprenörskap i skolan. UppdragetUtgångspunkterAktiviteter.
Sara Nyberg, ECE/Lärande Dan Borglund, ECE/Lärande
Välkommen till träff med kommunala kontaktpersoner 25 november 2003.
Kompetensutveckling inom Lunds Universitets Bibliotek - LUB Karin Ohrt Biblioteksdirektionen.
Skolutveckling genom aktionsforskning
Studiegångar 2011 års lärarutbildning Förskollärarexamen, 210 hp, 3,5 år 2 Utbildningsvetenskaplig kärna 60 hp Förskolepedagogik 105 hp –Teknik,
Undervisning och lärande för en hållbar framtid via aktionsforskning Inger Björneloo Inst. för didaktik och pedagogisk profession.
Programmet för livslångt lärande Nya möjligheter till europeiskt samarbete och utveckling för utbildningssektorn.
Ramverk för patientmedverkan
Funded by the Erasmus+ Programme of the European Union
VÄLKOMNA! Empatisk Ekonomi, framtidens modell för arbetsliv och samhälleliga resurser Du kan väl inte tro att du kan slåss med de stora amerikanska drakarna?
Vägledningsdokument för Vuxna Psykiatri Missbruk
Alumnrelationer vid LNU
MIK-projekt Grundlärarutbildningen
Strategi för närvårdssamverkan i Uppsala län
Varmt välkommen till kursen Avslutande VFU, 13,5 hp. VT 2019
Helena Lennholm, KTH Docent i träkemi
VFU i CL-programmet
Presentationens avskrift:

Utvecklingsplan – Korta lärarprogrammet AUO 60 p Göteborgs universitet Samorganisation mellan GR och UFL kring VFU

Korta Programmet AUO 60 p allmänna + yrkes Omfattar c:a 155 studenter (varav 44 är blivande yrkeslärare) 3 terminer Antingen 120 akademiska poäng eller gedigen yrkeserfarenhet (motsv. 60 p)

Den Nya lärarutbildningen – ett paradigmskifte Skolorna - en jämbördig part med fakulteterna i lärarutbildningen. Skolorna ansvarar för VFU:n - fakulteten för HFU:n Det gemensamma uppdraget är både innehållsligt och ekonomiskt. VFU:n, den praxisnära delen av utbildningen, skall vara navet. De lokala lärarutbildarna skall få mer ansvar i lärarutbildningen. Lärarutbildningen - del av skolans kompetensutveckling.

För att gemensamt kunna skapa en bra lärarutbildning behövs: Att skolledare bygger upp en organisation på skolan Att skolledare och lärare är medvetna om de vinster man gör på flera plan genom att delta i lärarutbildningen. Skolor med lärarutbildning blir lokala/regionala pedagogiska centra för kompetensutveckling; för studenter, lokala lärarutbildare, men också skolans övriga personal.

Att för både studenter och utbildare skapa en upplevelse av STRUKTUR STABILITET SAMMANHANG HELHET Professionsutbildning med förankring i praxis Kommunikation, samarbete, mänskliga kontakter

TYDLIGGÖRA Ansvarsområden för alla inblandade Förutsättningar för arbetet med lärarutbildning (resurs i TID) Helhet, sammanhang och strukturer som en lärarutbildare och lärarstudent ingår i

Praxisseminarier – en mötesplats teori & praktik Att komma åt lärarprofessionens ”hantverk”: Hantera klassrumssituationer och disciplinfrågor Konflikthantering Undervisa på ”rätt” nivå Strukturera och sortera Analysera och reflektera över det egna arbetet Föräldrakontakter Sätta betyg, Individuella utvecklingsplaner Utvecklingssamtal genusfrågor Värdegrundsfrågor: mångkultur, mobbing, sex & samlevnad Läs- och skrivinlärning för alla Etc, etc, etc

Den lokala lärarutbildaren Handleder student i VFU (1-3 st) Ingår i lärarutbildningsgrupp på skolan Deltar i vissa praxisseminarier Kan organisera/leda vissa praxisseminarier Har en egen vfu-ledare för Korta Deltar i processen att utveckla lärarutbildningen Kompetensutvecklar sig Samverkar med högskolan, via vfu-ledaren Bör få sin ersättning i form av TID

Den studerande på VFU Har sin hemvist på en skola Har en arbetsplats på skolan Ingår i skolans vuxna organisation Deltar i och bidrar till praxisseminarier Följer en lokal lärarutbildare i sitt egen ämne Ingår i ett nätverk av studenter - studiegrupp Kan besöka sin skola även utanför VFU-period Bidrar till skolans kompetensutveckling Är en resurs på skolan

Skolledaren Ger fast schematid till de lokala lärarutbildarna och studenterna för praxisseminarier Betraktar lärares aktiva deltagande i lärarutbildning som kompetensutveckling – både för läraren och skolan som helhet En särskild skolledare är huvudansvarig för skolans lärarutbildning Lägger arbetet som lokal lärarutbildare som del av tjänst Fördelar de medel som finns till lärarutbildning så att de kommer de inblandade till del

VFU-ledaren kommunal - högskola Ansvarar för 25 studenter i VFU-område Organiserar praxisseminarier Samverkar med kursledare i HFU Stöttar, samordnar och organiserar de lokala lärarutbildarna i sitt område Samverkar, samarbetar och planerar med de andra VFU-ledarna (6 st)

Kostnad: Lokal lärarutbildning är en del av tjänsten. TID (alt. pengar). Respekt för kvalitativt arbete. Studenterna bör ha en arbetsplats. Fast schematid för praxisseminarier måste ordnas. Fortbildning för de lokala lärarutbildare som är mest aktiva.

Att väga kostnad mot vinst Lokala lärarutbildare utvecklar sig själva och skolan pedagogiskt – kompetensutveckling på flera nivåer. Praxisseminarier: mötesplats forskning och praxis Lärarutbildningen – del av skolans egen lärande organisation. Ständigt pågående utvecklingsarbete på skolan och reflektion över verksamheten. Lärarstudenter en resurs (en vuxen, inspiration, föryngring, extra arbetsresurs, framtida arbetskraft, etc). Utvecklingsmedel utdelas till skolorna (500 000 SEK)

Ekonomi UFL tänker sig generell utbetalning, där skolan alternativt kommunen fördelar sin samlade ersättning för lärarutbildning. Kortas ersättning från UFL är densamma som för alla studenter, beräknat på VFU-poäng. T1 + T2 är VFU-terminer, men praxisseminarier även i T3 Viss samordning i Korta sköts av UFL = VFU-ledarna.