Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Strategi för närvårdssamverkan i Uppsala län

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Strategi för närvårdssamverkan i Uppsala län"— Presentationens avskrift:

1 Strategi för närvårdssamverkan i Uppsala län

2 Bakgrund Regional ledning* Styrdokument Närvårdsstrategi Nu finns alla förutsättningar för samverkan inom hälso- och sjukvård och omsorg. * Regiondirektör och kommundirektörer efter politiskt beslut i regionalt forum.

3 Från förhandling till samverkan
Gemensamma ställningstaganden som rör nulägesbild, målbild och den önskade vägen dit Goda relationer som genomsyras av högt förtroende Alla aktörer ger varandra tillit att lyckas inom sina ansvarsområden. Vi behöver göra en kulturresa från förhandling till samverkan. Den resan behöver vi alla i länet göra tillsammans. Det är viktigt för att kunna möta framtida utmaningar som demografi med ökande och åldrande befolkning och färre yrkesverksamma, digitalisering, e-hälsa, kompetensförsörjning och ökade förväntningar från länets invånare.

4 Mål Länets alla invånare har en god, sammanhållen och nära hälso- och sjukvård och omsorg. Stärka grundläggande förutsättningar Förändra vårdstrukturen och kraftsamla kring vissa målgrupper Exempel på grundläggande förutsättningar: ekonomi, kompetensförsörjning, effektiv resursanvändning, erfarenhetsutbyte, gemensamma processer. Förändring av vårdstruktur är del i framtidens effektiva och nära personcentrerade vård. För att gemensamt klara av utvecklingen behöver delaktighet, dialog och lärande vara i fokus. Skapa förutsättningar för dialog

5 Avsiktsförklaring: tillsammans ansvarar vi för …
att bibehålla och vidareutveckla ett förtroendefullt samarbete kring gemensamma målgrupper för att säkra invånarnas förväntningar. att ta gemensamt ansvar för ett långsiktigt utvecklingsarbete med utgångspunkt från den grundläggande ansvarsfördelningen i närvårdsstrategin. att ansvara för att rätt resurser och kompetenser finns inom respektive ansvarsområde. Resursbrist får aldrig vara skäl till att parterna inte ta ansvar för vård, omsorg och stöd till invånaren.

6 Vår gemensamma resa Ge varandra tillit, utgå från avsiktsförklaringen
Samsyn av nuläge viktig utgångspunkt Gemensam strategi bildar grunden Chefer och ledare har en nyckelroll för att resan ska bli verklighet Dela kunskap och erfarenheter – medvetandegör och diskutera synsätt, värderingar, mål och fokusområden Ge processen tid – ha tålamod och uthållighet.

7 Stöd i arbetet För att lyckas med vår gemensamma resa behöver vi alla arbeta med att utveckla förutsättningar för rätt beteenden och organisationskultur. Som gemensamt stöd i arbetet finns: En kort film om varför detta arbete är avgörande för att möta framtidens krav och förväntningar. Dialogkort för att börja reflektera kring Strategi för närvårdssamverkan tillsammans med medarbetare. Identifiera möjligheter och utmaningar för att skapa rätt förutsättningar. Presentationsstöd för exempelvis chefer för att kunna skapa delaktighet kring strategin på arbetsgruppsmöten och medarbetardagar. Extra info: Strategi för närvårdssamverkan är ett led i arbetet med Effektiv och nära vård Det långsiktiga arbetet med omställning av hälso- och sjukvården för att anpassas till invånarnas behov. Bildspel och mer information finns på Dialog är nyckeln för att nå vår målbild med samverkan i länet.

8 Struktur för regional samverkan
Hälsa, stöd, vård och omsorg i Uppsala län Länets kommuner och Region Uppsala Regionalt forum Uppdrar Bereder Regional ledningsgrupp (RLG) Fastställer uppdraget Fastställer uppdraget Samråd HSVO Uppdrar Bereder Tjänstemannaledning HSVO Lokal närvårdssamverkan i 8 kommuner Förankring inför beslut i respektive nämnd/styrelse Redaktionsråd AU Kunskaps-styrningsnämnd Regional samordnare barn/unga Regional samordnare vuxna Regional samordnare äldre Regionala samverkansgrupper, tillfälliga eller permanenta

9 Ett gott exempel Assistans och egenvård för barn
Mål – Att alla barn får god vård i hemmet och att inget barn spenderar mer tid på sjukhus än absolut nödvändigt. Process för basal hälso- och sjukvård eller egenvård i hemmet Delar på kostnaden Följs upp gemensamt Gäller till dess att staten genomfört nödvändiga förändringar av lagstiftning och/eller beslut fattats om ersättning till kommunerna. Överenskommelsen gäller som längst till och med 2019.


Ladda ner ppt "Strategi för närvårdssamverkan i Uppsala län"

Liknande presentationer


Google-annonser