Samhällskontraktet – struktur för samverkan i Mälardalen

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Region Värmland Kunskapsutveckling i Socialtjänsten REGIONALA STÖDSTRUKTURER i ett större sammanhang.
Advertisements

Vad är eHälsa? Nationell strategi för tillgänglig och säker information inom vård och omsorg sedan Sedan 2010 är socialtjänsten med fullt ut. Vision:
Uppdrag om utveckling av kvaliteten i introduktionsprogrammet yrkesintroduktion - ett av de svenska uppdragen som inkluderas i LPA-projektet Cristina.
Ett regionalt kriskompetenscentrum med människan i centrum.
- nyckeln till framgång mellan skola & näringsliv
Andreas Ryve & Cecilia Vestman
SKL:s återrapportering 6 december 2012 Överenskommelsen inom det sociala området Anna-Karin Berglund Avd. för ekonomi och styrning.
Mälardalens högskola Det här är.
FoU-samverkan på EU-arenan – Regionala FoU-strategier för Norra Sverige Erik Bergkvist Rapportör EuropaForum.
Tekniska Verken och Linköpings universitet som regional motor för en hållbar utveckling
SAMVERKANSAMVERKAN NY SKOLA – NY LÄRARUTBILDNING SAMVERKAN.
Centrum mot våld Förstudie Bakgrund Länsstyrelsen har ett regeringsuppdrag att stödja samordningen i länet av insatser mot våld i nära relation.
Länets kommuner i samverkan
Regional tillväxt- och innovationspolitik Claes Norell
Informationsväg Försäkringskassan – Vården
Arbetsmarknadsutsikter till slutet av 2014 Dalarnas län Analysavdelningen Jan Sundqvist.
Dialogdag 23/ Lagen om regionalt utvecklingsansvar i vissa län Regionalt tillväxtarbete (regionalt tillväxtsansvar) -Regional utvecklingsstrategi.
Högskolan i Gävle. HÖGSKOLAN I GÄVLE – AVDELNINGEN FÖR KOMMUNIKATION OCH SAMVERKAN – MAJ 2008.
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH Presentation Jämte, Estland, Västerbotten, Stockholm.
Utmaningsdriven innovation
Om övningsskolor presentation gjord av Stockholms universitet (Cecilia Netje) vid den nationella VFU-konferensen den 12 april, 2013.
En kommunal forsknings- och förnyelsestrategi antogs av styrelsen 2009 Bakgrunden var följande: Kommunförbundet Skåne har sedan 1998 bedrivit en FoU verksamhet,
Ett forsknings- och utvecklingsprojekt i samarbete mellan Ledarna, Almega, Sveriges Kommuner och Landsting och Bliwa Stiftelsen, Hållbara chefer.
1. Hur ökar vi det interna engagemanget och delaktigheten? Utvecklingsområde: öka engagemanget och delaktigheten hos medarbetarna.
Matematiklyftet - didaktisk fortbildning för alla matematiklärare - Anders Palm Projektledare Tel: 08 – E-post:
Vård- och omsorgs-(college)
Tillväxtfrågor på SKL Entreprenörsregionen 1 december 2011
1 - Förstudien Tillväxt för alla - Socialfonden
Bakgrund och syfte Ska ses i ljuset av tidigare utredningar Organisationers önskan om ett annat och bättre sätt att samverka Regeringen vill erkänna,
Vad det handlar om Malmö stad satsar på att göra Malmö till en trygg och bra stad att leva, bo och arbeta i. Tillsammans med Malmöborna, företag, fastighetsägare,
Mälardalens kompetenscentrum för Hälsa och Välfärd MKHV
MDH – den samverkande högskolan
”Vägen mot e-samhället”
Oktoberrapport Oktoberrapport
1 Läns- regionförbunden 16 mars 2010 Plattform för evidensbaserad praktik inom socialtjänsten.
En Tillväxtsatsning på en Innovativ miljö i Östra Mellansverige
Projektnamn, projektledare och deltagande aktörer
marie rahlén-altermark psynkprojektet SKL
Underleverantör väljer framtid Mälardalen Industrial Technology Center
Rebecka Lettevall Prorektor, Södertörns högskola
Ewa Wäckelgård (progr.dir.) Mathias Cehlin (bitr. progr.dir.)
Agenda myndighetsmötet 21 mars
Kommunerna + högskolan = sant Samhällskontraktet Avtal om fördjupad samverkan Avtalstid 4 år: Tre parter: Eskilstuna, Västerås, MDH Gemensam.
Göran Hellmalm SKL. Jagar hungriga vargar bäst? Behov Resurser Tid.
SAMVERKAN För att bygga upp en stabil och varaktig samverkan krävs ett strukturerat och systematiskt arbetssätt. En metod kan vara att arbeta utifrån en.
Övergång skola - och sen?. Ny nordisk definition dövblindhet Dövblindhet är ett särskilt funktionshinder. Dövblindhet är en kombination av funktionsnedsättningarna.
IQ Samhällsbyggnad – Föreningen för innovation och kvalitet inom samhällsbyggandet. IQ Samhällsbyggnad Föreningen för innovation och kvalitet inom samhällsbyggandet.
Vilken roll har de idéburna organisationer Kärt barn har många namn – idéburna, ideella, non-profit, kooperativ och sociala företag Unikt inte komplement.
Välkommen till Lärstämma för personal i fritidshem 09:30-10:10Inledning och intresseanmälan till nätverk Gerd Pettersson, Regionalt utvecklingscentrum.
Forsknings- och utbildningsmiljön Innovation och produktrealisering (IPR) och satsningen på Mats Jackson, MDH,
utveckla de styrkeområden som identifierats utvärdera och identifiera forskningsmiljöer och forskningsprojekt forskare med hög internationell kompetens.
1 Använd gärna denna presentation! Presentationen beskriver arbetet i projektet som arbetar med det kommande landsbygdsprogrammet Presentationen.
Regional utvecklingsstrategi – RUS – antogs 2010 Mobilisering och kraftsamling Regionala prioriteringar En riktningsgivare med vision, mål och strategier.
Bakgrund -Generationsväxling Personalbrist Över 20% går i pension -Efterfrågan på personal inom vård och omsorg med utbildning både på gymnasial.
Enheten för regional tillväxt, Näringsdepartementet
Välkommen till Lärstämma för personal i fritidshem 09:10-09:50 Konferensen öppnas. Inledning. Gerd Pettersson, Regionalt utvecklingscentrum (RUC) 09:50-10:30.
Sara Nyberg, ECE/Lärande Dan Borglund, ECE/Lärande
Lärande utvärdering genom följeforskning
Kvalitetsgranskning 2010 Christina Lindh & IngBeth Larsson
Ett modernt, internationellt universitet i Småland.
Definition Vård- och omsorgscollege är en samverkansform på regional och lokal nivå mellan utbildningsanordnare och arbetsliv inom vård och omsorg.
Vård- och omsorgscollege
ET 100% FJERNUNDERVISNINGS-BASERETSTUDIECENTER © Jerry Engström Campus Västervik.
Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn
I Västmanland löser vi globala utmaningar Affärsplan Västmanland
Kortsiktig /Långsiktig effekt
VÄLKOMNA! Empatisk Ekonomi, framtidens modell för arbetsliv och samhälleliga resurser Du kan väl inte tro att du kan slåss med de stora amerikanska drakarna?
Arbetsgrupper och VIP Februari 2018.
Samverkansprojekt för bättre hälsa
VAD ÄR CAMPUS VÄSTERVIK?
Presentationens avskrift:

Samhällskontraktet – struktur för samverkan i Mälardalen Cecilia Vestman, processledare Trollhättan 2014-03-06 Hur och om vad vill vi samarbeta?

Det samproducerande lärosätet. MDH i siffror 2014 1977 grundas Mälardalens högskola 51 utbildningsprogram 1 000 kurser 13 000 studenter 900 anställda 48 professorer 151 internationella avtal i 40 länder 79 procent av studenterna får jobb inom ett år Campus på två orter: Eskilstuna och Västerås

Vision I Mälardalen satsar akademi och samhälle aktivt på kunskapsutveckling för välfärd och tillväxt. http://www.youtube.com/watch?v=VqADyvp6TiY Offentliga sektor och MDH: Samhällskontraktets vision är att Eskilstuna och Västerås är en stark region som skapar värde för individer, organisationer och företag genom ett aktivt lärande i ett innovativt, förtroendefullt samspel. Samhällskontraktets roller MOTOR – att initiera och driva egna projekt och aktiviteter MÄKLARE – att vara en länk mellan högskolan och omvärlden MÖTESPLATS – att skapa arenor för möten mellan forskning och praktik (ordna seminarier, konferenser och events) MODELLER – att utveckla former och modeller för samverkan, för att öka kunskapen om hur vi kan arbeta tillsammans. Fyra sektorsgrupper hittills Utbildning Äldreomsorg och socialt arbete Morgondagens studenter och arbetskraft Hållbar stadsutveckling

Bakgrund Avtalet om Samhällskontraktet skrevs mellan Eskilstuna kommun, Västerås stad och MDH år 2009 för att: bidra till att höja kompetensnivån i regionen, utveckla verksamheter och kompetens i kommunerna och på högskolan, tydliggöra kontaktvägar mellan kommunerna och högskolan, samt för att professionalisera och effektivisera samverkan. Finansiering: 40 mnkr 2010-2013. Nytt 4-årigt avtal 2014-2017 Finansiering: 40 mnkr. Dialog med fler parter, bl.a. landstingen.

Samhällskontraktet – en samverkansplattform Utvecklings- områden Kompetenscentra Samverkansområden Samhällskontraktet – en samverkansplattform Samproduktion – Utveckling – Lärande – Kontakter – Kommunikation Hälsa & välfärd Skol-utveckling Hållbar samhälls-utveckling Fram-tidens arbetsliv Hälso-teknik Innova-tioner i offentlig sektor

Mälar-dalens högskola Nya parter i SK, t.ex. landstingen UTVECK-LING Eskilstuna kommun Västerås stad Mälar-dalens högskola Nya parter i SK, t.ex. landstingen DRIFT

Organisation och styrning för samproduktion med gemensamt ansvar Styrelse Processledning vid MDH Styrgrupp MKL Styrgrupp MKHV Styrgrupp Framtidens arbetsliv Styrgrupp Hållbar samhällsutveckling Pär Eriksson, kommundir. Ea (ordf.) Tryggve Lundh, utvecklingsdir. Ea Bo Dahllöf, stadsdir. Vås Karin Hjärpe, välfärdsdir. Vås Karin Röding, rektor MDH Anne Söderlund, prof MDH Offentliga sektor och MDH: Samhällskontraktets vision är att Eskilstuna och Västerås är en stark region som skapar värde för individer, organisationer och företag genom ett aktivt lärande i ett innovativt, förtroendefullt samspel. Samhällskontraktets roller MOTOR – att initiera och driva egna projekt och aktiviteter MÄKLARE – att vara en länk mellan högskolan och omvärlden MÖTESPLATS – att skapa arenor för möten mellan forskning och praktik (ordna seminarier, konferenser och events) MODELLER – att utveckla former och modeller för samverkan, för att öka kunskapen om hur vi kan arbeta tillsammans. Fyra sektorsgrupper hittills Utbildning Äldreomsorg och socialt arbete Morgondagens studenter och arbetskraft Hållbar stadsutveckling

Skolutveckling Kompetensutveckling för förskollärare, lärare och rektorer. Insatser för fler med behörighet. Forskningsbaserade skolutvecklingsprojekt utvecklar undervisningen.  Ökad kunskap om t.ex. nyanländas lärande och klassrumsundervisning i matematik. Lärarutbildningar som vilar på en stabil forskningsbas och håller hög kvalitet. Nyexaminerade lärare ska vara kompetenta och väl förberedda för yrket.

Hälsa & välfärd En långsiktigt hållbar struktur för jämlik och ömsesidig samverkan inom hälsa och välfärd. Samverkan kring professionsutbildningar som socionom, sjuksköterska, sjukgymnast. Forskning om bl.a. - stöd till familjer med barn med funktionshinder - ungdomar 18-30 år utanför arbetsmarknaden - användning av registerdata inom äldreomsorgen Tack för inbjudan MKHV:s historia… Ett år som försök…

Hälsoteknik Tester av robotkatten på demensboenden i Eskilstuna och Västerås.

Lysande innovationer sökes! Innovationstävling i samverkan mellan Eskilstuna kommun, Västerås stad, Mälardalens högskola och Susbiz Mälardalen Innovativa lösningar sökes på utmaningar och behov i kommunerna Kategorier som utomhusbelysning, inomhusbelysning, visualisering av energianvändning Vinnarna får testa sina produkter i kommunernas anläggningar (”testbäddar”) Finansiering från VINNOVA Offentliga sektor och MDH: Samhällskontraktets vision är att Eskilstuna och Västerås är en stark region som skapar värde för individer, organisationer och företag genom ett aktivt lärande i ett innovativt, förtroendefullt samspel. Samhällskontraktets roller MOTOR – att initiera och driva egna projekt och aktiviteter MÄKLARE – att vara en länk mellan högskolan och omvärlden MÖTESPLATS – att skapa arenor för möten mellan forskning och praktik (ordna seminarier, konferenser och events) MODELLER – att utveckla former och modeller för samverkan, för att öka kunskapen om hur vi kan arbeta tillsammans. Fyra sektorsgrupper hittills Utbildning Äldreomsorg och socialt arbete Morgondagens studenter och arbetskraft Hållbar stadsutveckling

Kommuner och landsting - attraktiva arbetsgivare? Jonas Welander, Kommundoktorand inom STOLT-projektet Vad skapar stolthet hos kommunens medarbetare? Många är stolta över sin arbetsgrupp eller sin egen arbetsinsats, men inte över kommunen som arbetsgivare. Hur säkrar vi kompetensförsörjningen till välfärdssektorn i framtiden?

Bemötandedagarna – en årlig konferens om hur vi möter varandra och andra 2200 personer har deltagit åren 2010-2013 En konferens som ger kunskap att använda i det dagliga arbetet, i mötet med elever, brukare, kunder, patienter Tar avstamp i de sju diskrimineringsgrunderna och olika perspektiv på mänskliga rättigheter Offentliga sektor och MDH: Samhällskontraktets vision är att Eskilstuna och Västerås är en stark region som skapar värde för individer, organisationer och företag genom ett aktivt lärande i ett innovativt, förtroendefullt samspel. Samhällskontraktets roller MOTOR – att initiera och driva egna projekt och aktiviteter MÄKLARE – att vara en länk mellan högskolan och omvärlden MÖTESPLATS – att skapa arenor för möten mellan forskning och praktik (ordna seminarier, konferenser och events) MODELLER – att utveckla former och modeller för samverkan, för att öka kunskapen om hur vi kan arbeta tillsammans. Fyra sektorsgrupper hittills Utbildning Äldreomsorg och socialt arbete Morgondagens studenter och arbetskraft Hållbar stadsutveckling

Hur bidrar SK till en bättre vardag för invånarna i kommunerna? Lärare och annan skolpersonal får ta del av aktuell forskning, som de kan använda direkt i undervisningen i klassrummen Personal inom vård och omsorg involveras i projekt där de höjer sin kompetens, vilket kommer brukarna till nytta Samverkan mellan forskare och energi- och bostadsbolagen utvecklar arbetet med att göra bostäder mer energieffektiva En stark högskola höjer attraktionskraften för befintliga och nya företag, vilket ger jobbtillfällen i kommunerna Utbildningar av god kvalitet vid högskolan ger kompetent arbetskraft till regionens arbetsgivare Offentliga sektor och MDH: Samhällskontraktets vision är att Eskilstuna och Västerås är en stark region som skapar värde för individer, organisationer och företag genom ett aktivt lärande i ett innovativt, förtroendefullt samspel. Samhällskontraktets roller MOTOR – att initiera och driva egna projekt och aktiviteter MÄKLARE – att vara en länk mellan högskolan och omvärlden MÖTESPLATS – att skapa arenor för möten mellan forskning och praktik (ordna seminarier, konferenser och events) MODELLER – att utveckla former och modeller för samverkan, för att öka kunskapen om hur vi kan arbeta tillsammans. Fyra sektorsgrupper hittills Utbildning Äldreomsorg och socialt arbete Morgondagens studenter och arbetskraft Hållbar stadsutveckling

Ger nytta för högskolan! Stärkt forskningsbas för lärarutbildningar samt vård- och omsorgsutbildningar (en förutsättning för att behålla examensrättigheter). Rekrytering av spetskompetens underlättas när MDH har möjlighet att erbjuda resurser till forskning och kontakter som underlättar inhämtning av empiri. Studenterna får tillgång till kommunen som arbetsgivare och t.ex. för ex-jobb och praktikplatser. Ett konkret exempel på hur MDH arbetar för att nå visionen om Ett starkt MDH – den samproducerande högskolan. Offentliga sektor och MDH: Samhällskontraktets vision är att Eskilstuna och Västerås är en stark region som skapar värde för individer, organisationer och företag genom ett aktivt lärande i ett innovativt, förtroendefullt samspel. Samhällskontraktets roller MOTOR – att initiera och driva egna projekt och aktiviteter MÄKLARE – att vara en länk mellan högskolan och omvärlden MÖTESPLATS – att skapa arenor för möten mellan forskning och praktik (ordna seminarier, konferenser och events) MODELLER – att utveckla former och modeller för samverkan, för att öka kunskapen om hur vi kan arbeta tillsammans. Fyra sektorsgrupper hittills Utbildning Äldreomsorg och socialt arbete Morgondagens studenter och arbetskraft Hållbar stadsutveckling

Uppföljning av första avtalsperioden 16 forsknings- och utvecklingsprojekt 14 publicerade vetenskapliga artiklar och 12 andra rapporter 21 presentationer vid nationella och internationella konferenser (Finland, Schweiz, Portugal, England, Tyskland och Australien) 80 aktiviteter där forskare från MDH sprider forskning som används i kommunernas utvecklingsarbete 10 dokumenterade modeller/metoder för samverkan Offentliga sektor och MDH: Samhällskontraktets vision är att Eskilstuna och Västerås är en stark region som skapar värde för individer, organisationer och företag genom ett aktivt lärande i ett innovativt, förtroendefullt samspel. Samhällskontraktets roller MOTOR – att initiera och driva egna projekt och aktiviteter MÄKLARE – att vara en länk mellan högskolan och omvärlden MÖTESPLATS – att skapa arenor för möten mellan forskning och praktik (ordna seminarier, konferenser och events) MODELLER – att utveckla former och modeller för samverkan, för att öka kunskapen om hur vi kan arbeta tillsammans. Fyra sektorsgrupper hittills Utbildning Äldreomsorg och socialt arbete Morgondagens studenter och arbetskraft Hållbar stadsutveckling

Kommunernas bidrag har växlats upp med medel från andra finansiärer Uppdrag från Västerås stad 2009: Läsa, skriva, räkna (400.000 kr) Uppdrag från SK 2010: Projekt om stadieöver-gångar (1.760.000 kr) Bidrag från Vetenskapsrådet 2011: Projekt Vägar till lärande (6.000.000 kr) Uppdrag inom MKL 2012: Fördjupning av projekt om stadieöver-gångar (2.000.000 kr) Bidrag från Vetenskapsrådet 2012: Vägar till lärande för barn som börjar särskola (6.000.000 kr) Forskningsprojekt ”Stadieövergångar från förskola till förskoleklass och skola” Professor Anders Garpelin

Veta mer? Ett av fem exempel i SKL:s pilotstudie om formaliserad samverkan mellan kommun/region och högskola Under våren genomförs en förstudie kring formaliserad samverkan i UniLinks regi. Eventuellt startas ett lärprojekt i höst. Se även rapport på www.natkom.se Offentliga sektor och MDH: Samhällskontraktets vision är att Eskilstuna och Västerås är en stark region som skapar värde för individer, organisationer och företag genom ett aktivt lärande i ett innovativt, förtroendefullt samspel. Samhällskontraktets roller MOTOR – att initiera och driva egna projekt och aktiviteter MÄKLARE – att vara en länk mellan högskolan och omvärlden MÖTESPLATS – att skapa arenor för möten mellan forskning och praktik (ordna seminarier, konferenser och events) MODELLER – att utveckla former och modeller för samverkan, för att öka kunskapen om hur vi kan arbeta tillsammans. Fyra sektorsgrupper hittills Utbildning Äldreomsorg och socialt arbete Morgondagens studenter och arbetskraft Hållbar stadsutveckling

Några framgångsfaktorer Förtroende och tillit, gemensamt ansvar Processer och systemtänk, snarare än projekt Våga dra igång! Bli konkret. Basfinansiering ger möjlighet till idéutveckling Bemanning av utvecklingsorganisationen Medvetet arbete med PR och kommunikation Offentliga sektor och MDH: Samhällskontraktets vision är att Eskilstuna och Västerås är en stark region som skapar värde för individer, organisationer och företag genom ett aktivt lärande i ett innovativt, förtroendefullt samspel. Samhällskontraktets roller MOTOR – att initiera och driva egna projekt och aktiviteter MÄKLARE – att vara en länk mellan högskolan och omvärlden MÖTESPLATS – att skapa arenor för möten mellan forskning och praktik (ordna seminarier, konferenser och events) MODELLER – att utveckla former och modeller för samverkan, för att öka kunskapen om hur vi kan arbeta tillsammans. Fyra sektorsgrupper hittills Utbildning Äldreomsorg och socialt arbete Morgondagens studenter och arbetskraft Hållbar stadsutveckling

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev! Kontakt och mer information www.samhallskontraktet.se Cecilia Vestman, processledare cecilia.vestman@mdh.se 016 – 15 51 08 Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev! Prenumerera gärna på vårt elektroniska nyhetsbrev!