Aktuellt inom missbruks- och beroendevården De viktigaste händelserna, utmaningarna och behovet av kraftsamling under 2016-2017! 2015-09-14Sektionen för.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Framtida överenskommelse om långsiktigt, hållbara strukturer som stödjer en evidensbaserad praktik inom socialtjänst och därtill hörande hälso- och sjukvård.
Advertisements

Struktur för Ledning i samverkan mellan kommunerna i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen Bakgrund Grundbult - Regional stödstruktur för evidensbaserad.
Psykisk ohälsa – överenskommelse 2014 mellan staten och SKL
Barnen allas ansvar PSYNKprojektet
Drogsituationen i Sverige
Erfarenhetsdagen 21 oktober 2013 Länsstyrelsens ANDT-uppdrag ANDT-strategin Lägesrapport Aktuellt i Värmland.
Samhällsråd T. Innehåll Vi ansluter till den nationella ANDT-strategin De 7 länsmålen bygger på länets folkhälsoplan, regionalt program för social välfärd.
Regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting har kommit överens om samordnade och långsiktiga insatser som ska stödja en evidensbaserad praktik i socialtjänsten.
Lägesrapport Evidensbaserad praktik och ledning i samverkan 30 november 2011 Christer Neleryd November 2011.
Struktur för Ledning i samverkan mellan kommunerna i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen Bakgrund Regeringen tecknar överenskommelser med SKL.
Vårdsamverkan Fyrbodal Gränsöverskridande samverkan.
EBP Barn o unga Kunskap till praktik Psykiatri Funktions hinder Bättre liv E-hälsa Regional stödstruktur Våld i nära relationer Koh I Noor Barn och unga.
Kunskap till praktik Utveckling av missbruks- och beroendevården Sveriges Kommuner och Landsting
Missbruksutredningen Framtidens svenska missbruks- och beroendevård Hans Wiklund Fil. dr, Huvudsekreterare Missbruksutredningen
Samordning för Psykisk (o)hälsa
Socialdepartementet Konferens om drogsituationen i länet och framtidens förebyggande arbete Maria Renström Gruppledare för regeringskansliets samordningssekretariat.
Nätverk för plattformsledare 17/ Anna Lilja Qvarlander
Länsgemensam ledning i samverkan
Bilder för lokal utbildning
1 Läns- regionförbunden 16 mars 2010 Plattform för evidensbaserad praktik inom socialtjänsten.
SIKTA Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård- ett samverkansprojekt mellan Region Skåne och Kommunförbundet.
Samtal om eventuell förhandling om överenskommelse för 2015
Information om pågående överenskommelser 2013 mellan staten och SKL.
Kommission för ett socialt hållbart Malmö 30 maj 2012 Kommission för ett socialt hållbart Malmö.
SIKTA- Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård- ett samverkansprojekt mellan Region Skåne och Kommunförbundet.
Landstinget Dalarnas beroendevård
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Folkhälsoarbete och arbete med social hållbarhet ur ett regionalt och kommunalt perspektiv Nora
En samlad strategi för ANDT-politiken, Prop. 2010/11:47 Syfte Mål och inriktning för hur samhällets insatser ska genomföras, samordnas och följas upp.
Barn i Riskmiljö Nätverk Närvård CFL Söderhamn 22 februari 2013 Karin Gisselman Processledare Kunskap till praktik.
Utveckla samverkan och kunskap om psykisk ohälsa
Värmland Missbruks- och beroendevård för Värmlänningen!
Överenskommelser 2014 Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten - Regional stödstruktur för kunskapsutveckling - Regionalt.
Utvecklingsledare Kunskap till praktik
 I Partille kunde man identifiera ett ökat missbruk av narkotika/alkohol bland gruppen ”unga vuxna”,18-30 år.  Sedan April 2008 arbetar två vårdsamordnare.
Utbildning i SIP (samordnad individuell plan)
Kraftsamling för äldres psykiska hälsa i Skåne
Barn till föräldrar i missbruks- och beroendevård Jonas Raninen
ASI/SIKTA Chefsnätverk Kommunförbundet Skåne & Malmö stad.
Socialdepartementet En samlad strategi för ANDT- politiken Maria Renström Ämnesråd och gruppledare ANDT och Socialtjänst Socialdepartementet.
% 22% MänKvinnor Ca individer Ca individer.
Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa Sektionen för vård och socialtjänst1 Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner.
Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016 Överenskommelse mellan staten och SKL.
Förebyggande och behandling av spelmissbruk Promemoria Ds 2015:48.
Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling inom socialtjänsten.
Ett steg vidare för evidensbaserad praktik till nytta för brukare och patienter Fjärde steget i reformen av myndigheter Samlad, effektiv och behovsanpassad.
Barn- och ungasatsningen
Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Analysseminarium – ÖK maj
Välkommen till Baskurs ”Riskbruk, missbruk och beroende”
Analysseminarium – ÖK februari
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Arbetsgrupper och VIP Februari 2018.
Avdelningen för vård och omsorg
Dagens tema Samverkan i arbetet med att förebygga och bekämpa användandet av Alkohol, Narkotika, Droger och Tobak – och kopplingen till folkhälsa och hållbar.
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Varför en satsning på psykisk hälsa?
Barn och föräldraperspektiv vid missbruk och beroende
Överenskommelse Missbruks- och beroendevård - Bakgrund
629,7 tkr. Handlingsplan Psykisk Hälsa Gemensamma medel för genomförande i Skaraborg.
Det goda livet i Västra Götaland Handlingsplan för psykisk hälsa
Regionalt utvecklingsarbete EBP inom verksamhetsområdet stöd till individer med funktionsnedsättning
Enheten Hälsa och välfärd
Spel i framtiden – utmaningar
Strategi för hälsa ”Strategi för hälsa innebär att Sveriges viktiga välfärdsverksamheter; skola, socialtjänst, vård- och omsorg, hälso- och sjukvård ska.
Politisk samverkansberedning för hälsa, vård, omsorg och skola
SKL:s uppdrag Intressebevakning och omvärldsanalys
Presentationens avskrift:

Aktuellt inom missbruks- och beroendevården De viktigaste händelserna, utmaningarna och behovet av kraftsamling under ! Sektionen för vård och socialtjänst1

De fem viktigaste händelserna  Höstbudgeten  Förbundskongressen  Motion dnr 15/4197 från Centerpartiet med yrkande om att SKL ska inleda en översyn av huvudmannaskapsfrågan för missbruks- och beroendevården.  Statliga aktiviteter: Ds om spelberoende och sprutbyte; Ny och revidera ANDT strategi. Förslag till nya förskrifter i LARO; Eventuellt överenskommelse på området inom EBP  Eventuellt kan fler förslag ur missbruksutredningen bli aktuella för beredning  ”Fjärde steget” med ny förordning om statlig styrning med kunskap avseende hälso- och sjukvård och socialtjänst (2015:155) Sektionen för vård och socialtjänst2

De fem viktigaste utmaningarna  Ökat vårdbehov som kräver bättre samordning och samverkan för effektiv användning av våra gemensamma resurser.  Alkohol- och narkotikaanvändningen behöver följas:  Ökad psykisk ohälsa bland unga ökar risken för missbruk och beroende.  Ökad användning av cannabis bland unga.  Ökad dödlighet p.g.a. narkotika.  Fler äldre med riskfyllda alkoholvanor vilket påverkar hälso- och sjukvård och socialtjänst.  Ett familjeperspektiv behöver fortsätta utvecklas – så att bland annat barn och unga får stöd i tid och i rätt omfattning.  Fortsatt kunskapsutveckling krävs, bl.a. stöd i analys, metodutveckling och implementering; personal- och kompetensförsörjning.  Hur ser det faktiska vårdlandskapet ut? – skillnader i vårdutbud, förutsättningar och tillgänglighet mellan olika kommuner och landsting/regioner men också ojämlikheter i människors villkor. Sektionen för vård och socialtjänst3

Behov av samverkan och kraftsamling  Kraftsamling runt samverkan och samordning.  Kunskapsutveckling och kunskapstillämpning.  Jämlikvård.  Huvudmannaskapsfrågan.  Koll på ”förändringar i vårdlandskapet”. Sektionen för vård och socialtjänst4

Reflektion och diskussion  Synpunkter? Vad sliter ni själva med? Var ”skaver” det?  Vad behöver ni utveckla själva lokalt och regionalt?  Vad kan ni göra själva? Kan ni lära mer av varandra?  Vad behöver ni nationellt stöd i?  Vilka frågor vill ni att SKL ska driva? Sektionen för vård och socialtjänst5

Kontakt  Huvudansvar missbruk- och beroendefrågor: Anneli Jäderland Tel: e-post:  Huvudansvar psykiatrifrågor: Mikael Malm Tel: e-post:  Process- och utvecklingsledare i kommuner och landsting Process- och utvecklingsledare i kommuner och landsting Sektionen för vård och socialtjänst6