Sävja Danmark- vår plats i världen -barns inflytande och delaktighet

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Välkomna till förskolan Akvarellen
Advertisements

Ledningsdeklaration Länna/Rialaenheten 2009
Granskningsområden Måluppfyllelse och resultat Tillsynen granskar inom detta område förskolornas måluppfyllelse gällande resultatet av förskolornas arbete.
Järva förskoleenhet Ljus på kvalitet Järva förskoleenhet
En förskola att förundras i!
Pedagogisk verksamhetsidé
Förskolan Körsbäret Handlingsplan Ht-10, Vt-11
Säters förskolor fastställd vt.2009 ( rev.ht. 2010)
Hög kvalitet?? Hög kvalitet – förutsättning för barns lärande och utveckling – vad är hög kvalitet i förskolan? Barns bästa – en god start i livet! Internationellt.
Läroplan för förskolan (Reviderad 2010)
Föräldramöte 12 september 2011
Exempel utifrån ett antal målområden
Källbystugans kvalitetsarbete
Systematiskt kvalitetsarbete 2012/2013
Kvalitetssäkring 2010/2011 Tullens förskola, avdelning: Kobben
Föräldramöte 11/ Välkomna till Syskonavdelningarnas föräldramöte 2011.
Norrtälje södra förskoleområde Länna förskoleenhet Köpmanholm förskoleenhet Frötuna förskoleenhet Hysingsvik förskoleenhet 2014/15 Alla har förutsättningar.
Revidering av indikatorn Bakgrund  Indikator  Självvärdering  Uppskattat – behov av förtydligande och förändring  Möjlighet och ansvar.
Kvalitetsäkring , avd. Holmen, Tullens förskola, Tema: Matematik i vardagen Varför matematik? Matematik används dagligen i många olika situationer.
Pedagogisk dokumentation i det systematiska kvalitetsarbetet
Flexibla Lärmiljöer! ”Förskolan ska erbjuda en trygg, miljö som samtidigt utmanar och lockar till lek och aktivitet. Den ska inspirera barnen att utforska.
Vi vill att varje 5 – åring som lämnar våra förskolor i Avesta kommun…
En reviderad läroplan för förskolan
Pedagogiskt ledarskap
Om vi fick bestämma. För, med & av unga Vad är en ungdom?
Struktur och ledning Rektor Styrelse samt ansvar: Tony Roth, rektor
Kvalitetsarbete Lindängehus förskola.
Naturvetenskap och teknik i förskolan
FÄRGER Verksamheten ska utgå från barnens erfarenhetsvärld, intressen, motivation och drivkraft att söka kunskaper. Barn söker och erövrar kunskap genom.
Läroplansträff förskolan - betydelse av förhållningssätt och syn på barn för att lyckas med pedagogisk dokumentation Välkomna!
Läroplansträff Välkomna.
Vi upptäcker matematik på vägen...! Det vi gör med kroppen sätter sig i knoppen! Vi cyklar över bron, undrar vad som finns under bron.
Rosen hösten 2014 Vår vision:
En plats för UTMANING UPPTÄCKSFÄRD ÄVENTYR
Barnrättsperspektiv på inflytande och delaktighet med underrubrik: Om barn och unga i fysisk planering – en fråga om social hållbarhet Gabriella Olofsson.
Läroplan för förskolan Victoria Blom Solna 5 maj 2011
Vår tolkning av Förskolans Läroplanenfastställd december 2010
Pedagogiska året förskolan solrosen reviderad juli 2013
Föräldramöte Ht
Förskolan Sandviks lärmiljöer utifrån läroplanen
Dessa bilder vill vi ha som ett bildspel, vi vill bara ha ett bildspel, som är stort. Där vi i nuläget har de 4 småbilderna. Ta bort det lilla bildspelet.
- fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner
Föreläsning Sandvika
Barnens bild av Sigtuna, Sigtunas bild av barnen Avdelning: År:
SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE I FÖRSKOLEVERK-SAMHETEN
Prioriterat utvecklingsområde 10/11
Vad kännetecknar en Reggio Emilia inspirerad förskola?
Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan
Uppdragsbeskrivning Ateljéristans roll innefattar:
Hur kan vi förstå begreppet?
Lgr 11 - fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner.
Läroplansträff Välkomna.
Pedagogiska året Vattentornet 15/16
Välkommen till Brunna, Gröna Lund och Stamvägens förskolor
Norrtälje södra förskoleområde Länna förskola Köpmanholm förskola Frötuna förskola 2015/2016 Alla har förutsättningar att lyckas!
Projektstruktur Barnens bild av Sigtuna, Sigtunas bild av barnen Avdelning: År:
VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE Funktionell kvalitet.
Sege parks förskola våren 2016 Utvecklingsområde Miljö Material Alla barns rätt till stöd 1.
VÄLKOMNA TILL MYGGANS FÖRÄLDRAMÖTE
VERKSTAN PÅ LILLSTIMMET AKTIONSFORSKNING 07/08. AKTIONSFORSKNING LILLSTIMMET Skapande verksamhet VAD VI GÖR Promenad Sångsamling Hallen Blöjbyte Fri lek.
Välkomna till styrd helpdesk: Lek
Välkomna till styrd helpdesk
Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER.
Barnkonventionen i förskolan
Introduktionsförskola i Rinkeby
Hållbar framtid Hopp och framtidstro Avdelning: År:
Värdedokument Uddens Förskola rev. Aug. 2016
Värdedokument Uddens Förskola rev. Aug. 2017
Verksamhetsbeskrivning
Hur skapar vi förutsättningar för digitalisering i förskolans undervisning? Mona Hansen fsk chef Öster 1, Örebro Kommun skolledarkonferens.
Presentationens avskrift:

Sävja Danmark- vår plats i världen -barns inflytande och delaktighet Mål: att förena lärandeuppdraget och demokratiuppdraget till en HELHET genom att undersöka och utveckla Sävja Danmark som en mötesplats för våra barn, pedagoger, förskolor och familjer. Syfte: att verksamheten i Sävja-Danmarksområde bedrivs med utgångspunkt i barnens erfarenheter, intressen, behov och åsikter, att flödet av barnens tankar och idéer tillvaratas, synliggörs och skapar mångfald i lärandet, att barnens erfarenheter, tankar och teorier används som motor i verksamheten och driver arbetet framåt, att varje pedagog bidrar till att skapa meningsfulla sammanhang som förbinder barnens erfarenhetsvärldar med läroplanens mål. att knyta band mellan barnen och närområdet

Bakgrund till årets fokus: Vi fortsätter att undersöka hur barns inflytande och delaktighet kan bli omsatt i praktiken. Genom att lägga till ”Sävja Danmark- vår plats i världen” vill vi undersöka vårt närområde och hur människor, natur och samhälle påverkar varandra. Förskolorna kommer att använda läroplanens mål i naturvetenskap och/eller teknik som utgångspunkt. Gemensamt är att vi alla lägger till en social, demokratisk, samhällelig aspekt. Frågor som kan bli aktuella: Hur ser barnen på området? Vilka platser är viktiga för barnen, familjerna och förskolorna? Vilka drömmar och förhoppningar har vi som lever och verkar här? Hur kan vi mötas mellan förskolorna? Är barnen synliga i området eller kan vi bli synligare? Kan vi bidra till att utveckla området? Hur blir Sävja Danmark socialt, kulturellt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart?

Att utveckla en för barnen tillgänglig miljö där tid, rum och material ger barnen möjlighet att tillsammans utforska sin omvärld. Miljön och materialet ska bidra till att barnen utvecklar tillit till sin egen förmåga, sin förmåga att samarbeta samt att de upptäcker nya sätt att förstå sin omvärld. Att pedagogerna utvecklar arbetsätt och pedagogroll i riktning mot en medforskande, nyfiken, inkluderande, normkritisk och reflekterande hållning. Genom att både stötta och utmana varandra i arbetslaget kan förgivettaganden om barnen och deras handlingar ifrågasättas och ett rikare och kompetentare barn bli synligt. Att med pedagogisk dokumentation som verktyg utveckla en praktik där barnens tankar och teorier tas på allvar, tas tillvara och för arbetet framåt. Pedagogisk dokumentation skapar delaktighet för både föräldrar och barn i förskolans verksamhet.