Forskning och Utveckling i Sörmland Forskning och Utveckling i Sörmland Kommuner och landsting i samverkan www.fou.sormland.se länsgemensam resurs olika.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Prioriterad fråga 2010 Bättre stöd till utsatta barn.
Advertisements

FÖRA BARN PÅ TAL En metod att stärka föräldraskapet när
Vad säger lagen? – om projekt När barn är anhöriga
– en rättighet för ALLA barn?
Barnen allas ansvar PSYNKprojektet
Psykosocial problematik Barn som far illa Lagstiftning Elisabeth Cedervall 2011.
Barnkonventionen Rätt att utvecklas som person
Socialstyrelsens nationella riktlinjer för god vård och omsorg
Regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting har kommit överens om samordnade och långsiktiga insatser som ska stödja en evidensbaserad praktik i socialtjänsten.
SkolPlus Skol- Positivt Lärande Utifrån Samarbete.
Bakgrund Hälso- och sjukvård skall bedrivas så att den uppfyller kraven på god vård. Det har förekommit brister i patientsäkerheten vid bedömning, i planeringen.
Närvårdssamverkan Csadadas Asdas Ksaldjaksld Saldöksaldö Närvårdssamverkan Södra Älvsborg.
Hur blev det så här? Anders Thorstensson, Hälso- och sjukvårdskansliet Borås ( )
Samband missbruk/beroende och psykiatrisk vård
EBP Barn o unga Kunskap till praktik Psykiatri Funktions hinder Bättre liv E-hälsa Regional stödstruktur Våld i nära relationer Koh I Noor Barn och unga.
1 Vilka trender syns över landet Goda exempel och aktuella rekommendationer.
Kunskap till praktik Utveckling av missbruks- och beroendevården Sveriges Kommuner och Landsting
1 Vad sägs i Socialstyrelsens tillsynsutredningar om missbruks- och beroendevården och vad visar Kunskap till praktiks uppföljning? Remisskonferens 2011.
Att samtala om barn med patienter med psykisk ohälsa
Nätverk för plattformsledare 17/ Anna Lilja Qvarlander
Karin Swensån Retzman, processledare Värmlands läns vårdförbund
Barn som far illa Region Skåne
VFU inom sjuksköterskeutbildningen en arbetande konferens Jan Florin Rachel Nygren VFU.
SIKTA Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård- ett samverkansprojekt mellan Region Skåne och Kommunförbundet.
Information om pågående överenskommelser 2013
Barn som anhöriga till föräldrar med missbruk m.m.
Barnperspektivet inom vuxenpsykiatrin i Göteborg
Kunskapscentrum för barnhälsovård Barn som anhöriga
Socialtjänstens utrednings- och behandlingsinsatser
Samtal om eventuell förhandling om överenskommelse för 2015
Att visa fotnot, datum, sidnummer Klicka på fliken ”Infoga”och klicka på ikonen sidhuvud/sidfot Klistra in text: Klistra in texten, klicka på ikonen (Ctrl),
Barn till föräldrar i missbruks- och beroendevård Mia Sundelin
Information om pågående överenskommelser 2013 mellan staten och SKL.
SIKTA- Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård- ett samverkansprojekt mellan Region Skåne och Kommunförbundet.
Forskningspåverkan i praktiken. Vad gör SKL?  Alla kommuner, landsting och regioner medlemmar  Intressebevakning  Medlemsstöd  Utvecklingsfrågor.
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Vägledning Vägledning. 1. Bakgrund 2. Praktisk vägledning 3. Respektive parts ansvar Vägledningens delar.
Barn i Riskmiljö Nätverk Närvård CFL Söderhamn 22 februari 2013 Karin Gisselman Processledare Kunskap till praktik.
SIKTA Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård- ett samverkansprojekt mellan Region Skåne och Kommunförbundet.
Värmland Missbruks- och beroendevård för Värmlänningen!
Regeringsuppdraget Länsstyrelsernas tillsyn: Granskning av handläggning och dokumentation Granskning av anmälningar Särskild tillsyn av alla HVB Tillsyn.
Utvecklingsledare Kunskap till praktik
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Att visa fotnot, datum, sidnummer Klicka på fliken ”Infoga”och klicka på ikonen sidhuvud/sidfot Klistra in text: Klistra in texten, klicka på ikonen (Ctrl),
Barn till föräldrar i missbruks- och beroendevård Jonas Raninen
Läkarundersökning inför placering av barn och unga
Socialdepartementet. Bred delaktighet, samarbete och samråd.
Nationell kartläggning av föräldrar i vård för missbruk/beroende Vi måste se hela familjen! Västerås
Socialdepartementet En samlad strategi för ANDT- politiken Maria Renström Ämnesråd och gruppledare ANDT och Socialtjänst Socialdepartementet.
Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling kerstin wanhatalo – van rijn.
Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Den sociala barn- och ungdomsvården
Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling inom socialtjänsten.
Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Äldreomsorg inklusive kommunal hälso- och sjukvård
Ett steg vidare för evidensbaserad praktik till nytta för brukare och patienter Fjärde steget i reformen av myndigheter Samlad, effektiv och behovsanpassad.
Barn som anhöriga – Landstinget i Värmland livlinan.liv.se/barnanhoriga.
Kurator i Palliativ vård/ Övergripande roll
Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Krisberedskap
Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016
Välkommen till Baskurs ”Riskbruk, missbruk och beroende”
Uppföljning av resultat inom den sociala barn- och ungdomsvården
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
Barn som närstående.
Arbetsgrupper och VIP Februari 2018.
Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Den sociala barn- och ungdomsvården
Det goda livet i Västra Götaland Handlingsplan för psykisk hälsa
BoU-överenskommelsen i sitt sammanhang
Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Äldreomsorg inklusive kommunal hälso- och sjukvård
Socialstyrelsens arbete mot våld i nära relation
Namn Presentation av er själva samt koppling till ABC. Datum.
SKL:s uppdrag Intressebevakning och omvärldsanalys
Presentationens avskrift:

Forskning och Utveckling i Sörmland Forskning och Utveckling i Sörmland Kommuner och landsting i samverkan länsgemensam resurs olika professioner bro mellan forskning och praktik arbetar för att stärka tvärvetenskaplig och vardagsnära kunskapsutveckling plattform för olika nationella satsningar som genomförs regionalt

Föräldrastöd inom missbruks- och beroendevården Social barn och ungdomsvård

DN Debatt tvingas-hjalpa-sina-foraldrar/ tvingas-hjalpa-sina-foraldrar/ ”Barn till missbrukare tvingas hjälpa sina föräldrar” * 8 procent av svenska barn har en förälder som fått vård på grund av missbruk eller psykisk sjukdom och 3 procent skolkar minst en dag i veckan för att ta hand om någon i familjen. Barn till missbrukare måste få stöd mycket tidigare, skriver forskare, Socialstyrelsen och anhörigorganisationer. * I jämförelse med andra jämnåriga var risken för en våldsam död till följd av självmord, olyckor, våld eller eget missbruk nära tre gånger så stor för dem som hade föräldrar med missbruk och fördubblad för barn till psykiskt sjuka. Särskilt missbruk i familjen visade sig ge allvarligt försämrade förutsättningar i livet. Det gav även en ökad risk för kriminalitet, beroende av försörjningsstöd och eget missbruk * Trots att föräldrar med missbruk ofta har kontakt med socialtjänsten eller hälso- och sjukvården så är det i dag vanligt att barnens behov av hjälp inte uppmärksammas förrän de har fastnat i ett eget missbruk. Den risken, att utveckla ett eget missbruk, visade sig enligt registerstudien vara sju gånger högre om man vuxit upp i en familj med missbruk. Vi vet också att nästan dubbelt så många barn med föräldrar med missbruk går ut grundskolan med ofullständiga betyg och att de i lägre utsträckning fullföljer en eftergymnasial utbildning än andra med jämförbara betyg.

FÖRÄLDRASTÖD Att stärka barn- och föräldraperspektivet inom missbruks- och beroendevården Att utveckla samverkan mellan barn- och vuxenvård inom socialtjänstens verksamheter

Föräldrastöd - utgångspunkter - Alla föräldrar vill sina barns bästa – alla föräldrar har något att bygga vidare på För barn är en god relation till föräldrarna en stark skyddsfaktor Det gäller även föräldrar som har ett missbruk eller beroende Genom att uppmärksamma barnens situation och ge föräldrarna stöd att vara bättre föräldrar, får barnen bättre förutsättningar i livet

Utbildning i föräldrastöd - vision Barn till föräldrar med missbruk/beroende blir uppmärksammade och får det skydd, stöd och den hjälp som de har behov av All personal som träffar personer med missbruk eller beroende ska ha samtidigt fokus på missbruket/beroendet barnen föräldraskapet/familjens betydelse För att nå visionen ska all personal som i sin verksamhet möter patienter/klienter med barn ha god kunskap om hur förälders eller likställds missbruk eller beroende kan påverka föräldraförmågan

!Material finns på nätet! Filmer: Studiematerial: html html Missbruk och beroende: SKL ger bland expertkunskap, intressebevakning och stöd inom missbruks- och beroendeområdet.

Några tips:

Social barn- och ungdomsvård (BoU-uppdraget) Systematisk uppföljning Barns delaktighet Spridning av Socialstyrelsens kunskapsstöd Samverkan mellan olika aktörer som möter barn som är placerade i familjehem eller hem för vård eller boende (HVB) - hälsa - utbildning

Vill du veta mera? Placerade barns skolgång och hälsa – ett gemensamt ansvar 2/sidor/default.aspx 2/sidor/default.aspx Anmäla oro för barn. Stöd för anmälningsskyldiga och andra anmälare Till dig som är anmälningsskyldig. Informationsfilm

Elisabeth Björk Andersson Cecilia Moore Kontaktuppgifter