Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Namn Presentation av er själva samt koppling till ABC. Datum.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Namn Presentation av er själva samt koppling till ABC. Datum."— Presentationens avskrift:

1 Namn Presentation av er själva samt koppling till ABC. Datum

2 Övergripande syfte med ABC
Främja barns positiva utveckling genom att stärka relationen mellan föräldrar och barn Risk och skyddsfaktorer: en god relationen mellan förälder och barn har i forskning visat sig fungera som en viktig skyddsfaktor som främjar barns utveckling och skyddar mot påfrestningar.

3 Vad får föräldrarna? Diskutera och utbyta erfarenheter med andra föräldrar Ta del av forskning om föräldraskap och barns utveckling Verktyg för att bygga/bevara goda relationer och minska konflikter Som förälder ska man känna sig stärkt när man går från ABC-träffarna. Inga pekpinnar.

4 Utgångspunkter för ABC föräldraträffar
Forskning Barnperspektivet Föräldrars behov Forskning: Området generellt föräldrastöd och relationen mellan barn och föräldrar har genomsökts med fokus på att hitta komponenter med forskningsstöd. Detta arbete har gjorts tillsammans med Karolinska Institutet. Barnperspektivet har varit viktigt och genomsyrar programmet. För det första har det varit helt avgörande att komponenter som förespråkas i ABC är sådana som har visat sig främja barns utveckling. För det andra har det varit viktigt att i formuleringar och innehåll sätta barnets bästa i främsta rummet. Föräldrars behov: Flera tusen telefonintervjuer har gjorts med föräldrar. Det föräldrarna svarade att de önskade var: Utbyta erfarenhet med andra föräldrar Stärka föräldrakompetensen Få information & kunskap Socialt stöd

5 Ramar 4 föräldraträffar à 2,5 timme 1 återträff
Diskussioner, filmexempel och tips att pröva hemma Upp till 10 föräldrar/grupp Riktar sig till ALLA föräldrar med barn i åldrarna 3-12 år. Material: Föräldrarna får ett material som delvis utformas gemensamt under träffarna och som de kan välja att arbeta vidare med hemma.

6 Träff 1 Visa kärlek Hur vill vi vara som föräldrar? Hur gör vi för att våra nära relationer ska fungera? Visa kärlek är temat under den första träffen. Under träffen får föräldrarna formulera mål med sitt föräldraskap. Att visa kärlek handlar om värme i relationen mellan förälder och barn samt om vikten av att uppmärksamma det som fungerar väl.

7 Träff 2 Vara med Hur påverkar vi varandra i det dagliga samspelet? Hur kan vi förebygga konflikter? Vara med handlar om att vara närvarande i relation till barnet, att ha roligt tillsammans och avsätta tid för det. Under träffen tas också samspelet i utmanande situationer upp med fokus på hur föräldern kan förstå barnets beteende.

8 Träff 3 Visa vägen Hur kan vi vara förebilder för våra barn? Hur påverkar stress föräldraskapet och hur kan ilska och stress hanteras? Visa vägen handlar om att vara en förebild även i svåra situationer och på så sätt Visa vägen för sitt barn. Stress- och ilskehantering är viktiga delar under denna träff.

9 Hur kan tjat i familjen Träff 4 Välja strider minskas?
Vilka strider behöver vi ta och vilka kan väljas bort? Välja strider handlar om att minska tjat och att vara konsekvent och tydlig. Syftet är att det ska vara mer förutsägbart för barnet och minska antalet onödiga konflikter mellan föräldrar och barn. Under träffen sker också en repetition utifrån filmexempel och målen från första träffen följs upp.

10 Upplägget i ABC kan liknas vid en trappa där de senare träffarna vilar på de första mer grundläggande träffarna.

11 Randomiserad kontrollerad studie på Karolinska Institutet
Forskning – RCT Randomiserad kontrollerad studie på Karolinska Institutet 572 föräldrar för- och eftermätning, efter 6 mån samt efter 12 mån Resultat: Positiva effekter på upplevd föräldrakompetens Positiva effekter på barns utveckling och hälsa Studien är gjord av forskare på Karolinska Institutet och resultaten är världsunika! Föräldrarna har fyllt i enkäter vid tre tillfällen, Baslinjemätning (innan utbildningen), eftermätning (sista tillfället) och uppföljning (sex månader efterträffen samt 12 månader efter efterträffen). Frågorna i enkäten om föräldrakompetens handlade om föräldrarnas; känslor, förståelse, lek, vägledning och gränssättning. Resultaten visar på att ABC har positiva effekter på upplevd föräldrakompetens (medelstora effekter, vilket anses som ett bra mått.) Unikt med bra resultat på en generell population. Frågorna i enkäten om barns utveckling och hälsa handlade om barnens; fysiska hälsa, känslor, allmänna sinnesstämning, fritid, familj och livet hemma samt kompisar. Medelstora effekter. Enligt RCT ger ABC ökad föräldrakompetens. Större ökning över tid i föräldrakompetens skattade de föräldrar som hade högskoleutbildning, de föräldrar med fler än ett barn och de föräldrar som skattade sin psykiska som lägre initialt. Större ökningen över tid i barns hälsa och utveckling upplevde de föräldrar som antingen skattade sin psykiska hälsa som lägre initialt eller som hade äldre barn.

12 Tack för uppmärksamheten!


Ladda ner ppt "Namn Presentation av er själva samt koppling till ABC. Datum."

Liknande presentationer


Google-annonser