Nätverk för lärare i NO/Teknik i grundskolan

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Region Värmland Kunskapsutveckling i Socialtjänsten REGIONALA STÖDSTRUKTURER i ett större sammanhang.
Advertisements

Ledningsdeklaration Länna/Rialaenheten 2009
Skola och arbetsliv i samverkan
Framtida överenskommelse om långsiktigt, hållbara strukturer som stödjer en evidensbaserad praktik inom socialtjänst och därtill hörande hälso- och sjukvård.
Dolda kunskaper avslutande möte
Naturvetenskaps- och tekniksatsningen. Syftet med uppdraget Att under åren planera och genomföra systematiska utvecklingsinsatser inom ämnesområdena.
Till vem riktar sig utvecklingspaketet?
Innovativ användning av IKT i skolor i olika europeiska länder Ulf Fredriksson, Stockholms universitet Gunilla Jedeskog, Linköpings universitet 1.
Välkommen! Stormöte 28 april 2013 Ortsutveckling FLENS STAD.
Hålltider för dagen 9.00 Kaffe 9.30 Inledning, start
Sundsvall den 25/ Kommuner i Västernorrland och Hälsingland Välkomna till nätverksmöte inom Språk, läs och skriv.
Från idé till lönsamt företag. 2. Från idé till lönsamt företag 3. Definitionen av Mentorskap för ALMI •Mentorskap är en ömsesidig relation där båda.
Från UFO till FoU. ”Från UFO till FoU resan” •Obekant –Familjärt •Ogripbart – begripligt •Från något som rör andra till något som rör mig.
UPPDRAG: •Revidera handlingsprogram om inflytande för barn och ungdomar •Skapa förutsättningar för att införliva barnkonventionen i Borås Stad Inflytande.
Välkommen till träff med kommunala kontaktpersoner 25 september 2003.
Lärande nätverk och innovativ kompetensutveckling
Den nya bibliotekslagen. Ny bibliotekslag Ändamål 2 § Biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ska verka för det demokratiska samhällets utveckling.
Samordningsförbundet. Förstudie Arena Projektperiod 1 febr – 31 dec 2014 Projektledare; Päivi Johansson.
PROJEKTARBETE Nationell kursplan 100 gymnasiepoäng
En reviderad läroplan för förskolan
Regionalt flexibelt lärande inom vuxenutbildningen i Göteborgsregionen
Elevinflytande i planeringen av undervisningen
Kjerstin Larsson Forskningsledare
 ”Lyfta” barn och ungdomsfrågor som ett viktigt, prioriterat område för landsting, regioner och kommuner  Barn & unga utgör 1/3 av befolkningen och tillbringar.
Samverkan - grundläggande begrepp och struktur i samverkan
17 december Dolda kunskaper 17 december
Om övningsskolor presentation gjord av Stockholms universitet (Cecilia Netje) vid den nationella VFU-konferensen den 12 april, 2013.
Växjö kommun,  Kommunala högstadieskolor, Växjö kommun  Administratörer, kulturaktörer, koordinatorer och elever  Delaktighet som värde och praktik.
Förbundsfullmäktige Jokkmokk den 24 april
UPPDRAGET kompetensutveckling av lärare en multimediadator till deltagande lärare e-postadresser till alla lärare och elever förbättra tillgängligheten.
Kick Off 16 september 2014 Kl 8.30 Ankomstfika med macka
Att främja närvaro – för alla elevers rätt till utbildning.
Den individuella utvecklingsplanen
Välkommen till årets Ordförandeseminarium 4 – 5 oktober 2014 Här möts vi som vill göra skillnad! 1.
Preliminär Verksamhetsplan 2015 Fysioterapeuterna Västerbotten.
EN MODELL FÖR SAMVERKAN:
Projektnamn, projektledare och deltagande aktörer
UNOS UNO FÖRÄNDRINGSARBETE NULÄGE.
Norrstyrelsen [ ] BILD 1 Norrstyrelsen Ideell förening med uppgift att förbereda bildandet av en sammanhållen norrländsk.
Läroplansträff fritidshem
Skolutveckling via digitala medier
Överenskommelse om samordning kring barn
Behöver den lokala samverkan stärkas och kompetensen inom psykisk ohälsa utvecklas? KUR- projektet ger möjligheten! KUR-projektet vänder sig till anställda.
Vet vi lärare vad som händer på andra sidan? Grundskolan – gymnasiet – Högskolan Bråkräkning och ekvationslösning Elevernas tid upplevs som mer begränsad.
Agenda myndighetsmötet 21 mars
Att bli klokare med hjälp av andra Socialt kapital är summan av den tillit som individerna i en grupp eller samhälle har för varandra. Det är beroende.
Tillsammans gör vi det hållbara möjligt!
Matematiksatsning Orsa kommun. Berörda skolor Bergetskolan Digerbergets skola Kyrkbyns skola Samtliga skolor är f-6-skolor Projektet berör åk.
Kvalitetsutveckling inom gymnasieskolans individuella program.
Läroplansnätverk förskolan
Välkommen till Lärstämma för personal i fritidshem 09:30-10:10Inledning och intresseanmälan till nätverk Gerd Pettersson, Regionalt utvecklingscentrum.
Uppföljningsbesök Uppföljningsbesöken Besöken har givit Delegationen för IT i skolan värdefull information om hur satsningen genomförs.
När skall vi träffas? Handledning av doktorander på Träbyggnad Helena Johnsson.
Välkommen till Lärstämma för personal i fritidshem 09:10-09:50 Konferensen öppnas. Inledning. Gerd Pettersson, Regionalt utvecklingscentrum (RUC) 09:50-10:30.
Sara Nyberg, ECE/Lärande Dan Borglund, ECE/Lärande
NETINFO Samordnat IT-stöd Lunds universitet Birgitta Lastow Anders Sjöö.
Socialt entreprenörskap i ideell verksamhet En studie om de aktiva eldsjälarnas motivation och drivkraft som gör skillnad i samhället.
Sävja Danmark- vår plats i världen -barns inflytande och delaktighet
Hur får vi Sigbox att bli en helhet? BFL, SUA, IKT.
Analys/bakgrund Problembild Mål/syfte Ansvar Tid Utvärdering
Umeå universitet och flyktingfrågan pågående aktiviteter Internationellt Scholars at Risk (SAR) Är ett internationellt nätverk av universitet och högskolor.
Skurup – en godbit av Skåne Skurup – en framgångsrik skolkommun Skurup, en av 16 kommuner i Sverige, som ingått i SKL:s.
Skolinspektionen Bra tillsyn – bättre skola - Det pedagogiska ledarskapet.
SUHF:s & UK-ämbetets Rektorsprogram
Fysioterapeuterna Västerbotten
Samordningsförbundet
Fördjupning till systematiskt kvalitetsarbete
Inriktnings- och samordningsfunktion på lokal nivå
Inriktnings- och samordningsfunktion på lokal nivå
Framtagande av Regional utvecklingsstrategi Uppsala län
Presentationens avskrift:

Nätverk för lärare i NO/Teknik i grundskolan Regionalt utvecklingscentrum Gerd Pettersson 2009-05-10 Nätverk för lärare i NO/Teknik i grundskolan Samarbete mellan skolor i Västerbotten, Örnsköldsviks kommun och Umeå universitet via RUC

Sidfot Bakgrund Information om Regionalt utvecklingscentrum (RUC) finner du på RUC:s hemsida; www.educ.umu.se/ruc NO/ Teknik är ett utvecklingsområde i RUC Via utvecklingsledarnätverket inkom behovet av insatser i området NO/Teknik Institutionen för Ma/T/Nv har hög kompetens i området och önskade ett processrelaterat samarbete med skolor RUC ansökte om stöd hos MSU för bildandet av ett regionalt nätverk November 2008 skickades en första intresseanmälan ut till rektorer via utvecklingsledare/förankring Rektorer/utvecklingsledare ombads att utse 2-5 lärare per kommun (5 lärare i de större kommunerna) Önskvärt var också att dessa lärare fick ett uppdrag att inom kommunen kommunicera/bilda nätverk för spridning av de kompetenser som utvecklas i det regionala nätverket (mötande organisation) Samordning, nätverket leds en samordnare från Umu Anmälan om vilka lärare som skulle delta från respektive kommun gjordes via en webbanmälan. Anmälda lärare fick sedan ett direktutskick som innehöll program för den första träffen 12-13 februari

Syfte med nätverket som RUC skrivit fram Regionalt utvecklingscentrum Gerd Pettersson 2009-05-10 Syfte med nätverket som RUC skrivit fram Nätverket syftar till att stödja lärarnas arbete med att identifiera förbättringsområden som finns i skolans vardagsarbete vad gäller undervisning i NO och Teknik. Inom varje förbättringsområde fokuseras ett avgränsat utvecklingsarbete. Detta utvecklingsarbete bearbetas i en förbättringsprocess som bidrar till att skolans lärare, under handledning, erhåller en fördjupad kompetens som i sin tur avser att öka/fördjupa intresset och lärandet i naturvetenskap hos eleverna. Ytterligare ett syfte är att identifierade utvecklingsarbeten får en naturlig koppling till universitets forskare och via deras deltagande i nätverket sker kopplingar till det forskningsprojekt om samhällsfrågor med naturvetenskapligt innehåll som bedrivs vid Umeå universitet.

Ge och ta …om nätverk i praktiken Regionalt utvecklingscentrum Gerd Pettersson 2009-05-10 Ge och ta …om nätverk i praktiken

Regionalt utvecklingscentrum Gerd Pettersson 2009-05-10 Vad är nätverk? Nätverket är inte hierarkiskt, det går förbi linjeorganisationer och hierarkier. Många ser nätverk som en väg att utveckla verksamheter som stagnerat I nätverk har man förmånen att få prata om en sak hela tiden. Ett bra nätverk handlar om att ge och ta. Alla deltar på lika villkor. Nätverk är som ett kärleksförhållande – det behöver underhållas.

Regionalt utvecklingscentrum Gerd Pettersson 2009-05-10 Vad är nätverk? Precis som med vanliga nät handlar det om att fånga något – fånga tillhörighet, fånga nya tankar, fånga kunskap… I nätverket tar man tillvara varandras kunskap och kompetens, inte minst när det saknas andra resurser. Alla deltar på lika villkor. Människor har alltid jobbat i nätverk, men med olika tekniska möjligheter och för människor som bor utspridda har nätverk fått en annan innebörd.

Regionalt utvecklingscentrum Gerd Pettersson 2009-05-10 Vad är nätverk? Att vara med i nätverk är att få någonstans att ”provtänka” tillsammans med kollegor och forskare För att på bästa sättet att öka sin kompetens och kunskap. Nätverk som arbetsform skapar en fri arena samtidigt som det innebär ett ansvar.

Gemensamt för de flesta nätverk är: Regionalt utvecklingscentrum Gerd Pettersson 2009-05-10 Gemensamt för de flesta nätverk är: Deltagarna är nätverket! Deras motivation driver nätverket. Nätverket måste ha ett syfte. Utan ett gemensamt syfte dör nätverket. Det behövs spelregler. Förutsättningar för engagemanget måste vara tydliga.

Möjligheter & fallgropar Regionalt utvecklingscentrum Gerd Pettersson 2009-05-10 Möjligheter & fallgropar Demokratisk form Fokus på uppgiften Delat ansvar Engagemang Långsiktighet ”Spinn off” effekter Otydliga ramar Brist på stöd Otydligt mandat Otydligt syfte Brist på aktivitet Brist på uppföljning

Hur skapas lärande i nätverket? Regionalt utvecklingscentrum Gerd Pettersson 2009-05-10 Hur skapas lärande i nätverket? Tillit Jämlikhet Variation Provokation Regler Mandat Återförande av lärande

Hur skapar man energi i ett nätverk? Regionalt utvecklingscentrum Gerd Pettersson 2009-05-10 Hur skapar man energi i ett nätverk? Tydliga mål Egennytta Fritt och frivilligt (annars ett projekt!) Samhörighet Förändringskraft Mötesplatser Resurser Aktualitet Stöd

Krav på deltagarna; Aktivt deltagande Krav på närvaro Regionalt utvecklingscentrum Gerd Pettersson 2009-05-10 Krav på deltagarna; Aktivt deltagande Krav på närvaro Följa rutiner för rapportering och återkoppling Ha mandat, och att deltagandet är prioriterat på ledningsnivå Verksamhetens intressen styr – inte deltagarnas

Slutligen…att delta i nätverk/innehåll Regionalt utvecklingscentrum Gerd Pettersson 2009-05-10 Slutligen…att delta i nätverk/innehåll Att delta i nätverk innebär att både delta och bidra I nätverket studeras litteratur i relation till identifierade utvecklingsarbeten och universitetets forskare och lärare har en handledande uppgift i syfte att stödja utvecklingsprocessen i identifierat utvecklingsarbete. Förutom handledning med tillhörande litteraturstudier så erhålls via nätverket även erfarenhetsutbyten mellan lärare i regionen. Föreläsningar är ett naturligt inslag. Praktiska delar såsom träffar, dokumentation och teman beslutas inom nätverket. RUC tillhandahåller en webbplats för nätverket, där läggs minnesanteckningar och annat material ut.

Kontaktpersoner Kontaktperson för innehållsliga frågor Regionalt utvecklingscentrum Gerd Pettersson 2009-05-10 Kontaktpersoner Kontaktperson för innehållsliga frågor Christina Ottander Inst. för matematik, teknik och naturvetenskap Umeå universitet Christina.ottander@educ.umu.se 090-786 7124 070-520 7124 Kontaktperson för praktiska frågor Gerd Pettersson, Regionalt utvecklingscentrum, Umeå universitet gerd.pettersson@adm.umu.se www.educ.umu.se/ruc 090-786 63 83