Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Framtagande av Regional utvecklingsstrategi Uppsala län

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Framtagande av Regional utvecklingsstrategi Uppsala län"— Presentationens avskrift:

1 Framtagande av Regional utvecklingsstrategi Uppsala län
Här följer sex bilder som visar på uppdrag, utgångspunkter, mål och tidplan för arbetet med framtagande av ny regional utvecklingsstrategi i Uppsala län, förkortat ”RUS” Kort om RUS-revideringsprocessen

2 UPPDRAGET FRÅN STATEN Den regionala utvecklingsstrategin…
…ska bidra till sektorsövergripande samverkan… …ska upprättas utifrån analys av de särskilda förutsättningarna i länet… …ska utarbetas i samverkan… med kommuner, länsstyrelse, andra berörda myndigheter… Även näringsliv och civila samhällets organisationer ska erbjudas möjlighet till samverkan …ska innehålla mål och långsiktiga prioriteringar Lag (2010:630) om regionalt utvecklingsansvar Förordning (2017:583) om regionalt tillväxtarbete Region Uppsala ”ska utarbeta och fastställa en strategi för länets utveckling och samordna insatser för genomförandet av strategin” Uppdraget grundar sig i att Region Uppsala som regionalt utvecklingsansvariga i länet har i uppdrag att ” utarbeta och fastställa en strategi för länets utveckling och samordna insatser för genomförandet av strategin”. Uppdraget specificeras i en lag och en kopplad förordning. Förordningen fastställer vad strategin ska bidra till, innehålla, och hur den ska tas fram. Vad gäller samverkan i framtagandet ske i samverkan med kommuner och länsstyrelsen samt andra berörda myndigheter men också näringsliv och civilsamhällets organisationer ska bjudas in i arbetet.

3 HÅLLBARHET OCH AGENDA 2030 Förordning fastställer att hållbarhet ska vara en integrerad del i analyser, strategier, program och insatser i det regionala utvecklingsarbetet Agenda 2030 och de globala målen fungerar som ram och definition för hållbarhet, och ska integreras i revideringsarbetet. Agenda 2030 är aktuellt i stat, Region Uppsala, kommunerna, näringslivet och civilsamhället – ger igenkänning och engagemang! Förordningen fastställer också att hållbarhet ska vara en integrerad del av det regionala utvecklingsarbetet, och därmed strategin. Region Uppsala och länets kommuner har tagit sig an Agenda 2030 och de globala målen, dessa ska integreras i RUS och kan då fungera som ram och definition för hållbarhet Även staten samt stora delar av näringslivet och civilsamhället jobbar med Agenda 2030 och de globala målen, vilket ger igenkänning och engagemang när detta kopplas ihop med RUS-arbetet.

4 EN REVIDERINGSPROCESS
Länets rådande RUS är den fjärde i ordningen. Antogs av regionförbundet, fastställdes i Region Uppsalas första fullmäktige, i februari 2017 Framtagandet av ny RUS tar sin utgång ur nuvarande RUS. En aktualitetsprövning ska följa upp hur dagens RUS används och uppfattas av aktörer i länet ta fram en nulägesbild av länet och genomföra en omvärldsanalys Länets nuvarande RUS antogs i regionförbundets sista styrelse, och fastställdes i Region Uppsalas första fullmäktige. Detta betyder att det denna revidering blir den första inom ramen för Region Uppsala som ansvariga för samordnandet av framtagandet. Framtagandet av ny RUS tar sin utgång ur nuvarande RUS, där en aktualitetsprövning av denna sker. Detta för att se vad som i dagens RUS som fortfarande är aktuellt och ska tas vidare i ny RUS, men också titta på vad som behöver vässas eller justeras. I dialogen kring dagens RUS diskuteras förutom RUS:ens sakinnehåll även vilken roll RUS spelar idag i länet, och vilken roll den skulle kunna spela framöver. En nulägesbild och omvärldsanalys ska tas fram.

5 MÅL MED REVIDERINGSARBETET
En reviderad regional utvecklingsstrategi fastställs av regionfullmäktige i nov 2020 med grund i faktabaserad bild av länet som integrerar relevanta perspektiv och mål som innehåller en gemensam vision, mål och åtaganden och har ett fokus på utvalda områden Slutresultatet ska vara förankrat hos nyckelaktörer med gemensam syn på RUS syfte och roll som känner ägarskap och engagemang där strategin ses som hela länets RUS och mål och åtaganden bryts ner Formerna för det regionala utvecklingsarbetet ska ytterligare ha utvecklats genom att aktörer ser sin roll i, och värdet av, regionalt utvecklingsarbete och det finns tydliga strukturer och metodik för arbetet – i länet samt internt i Region Uppsala Följande mål finns för arbetet. Det är av yttersta vikt att slutresultatet är välförankrat hos de aktörer som sen behövs för genomförandet av strategin. Arbetet med revideringen ska förutom en fastställd och välförankrad strategi också hjälpa till att ytterligare utveckla formerna för länets regionala utvecklingsarbete.

6 TIDPLAN Planering och initiering Aktualitets-prövning Konkretisering
Remissperiod Beslut Genomförande VÅR 2019 VÅR + SOMMAR 2019 HÖST + VINTER 2019/20 VÅR + SOMMAR 2020 NOV 2020 Under vår och sommar sker en aktualitetsprövning. Utifrån denna ska vissa avgränsningar och vägval kunna göras, som bestämmer hur och vad den fortsatta processen behöver fokusera på och sikta mot. Denna konkretisering sker under höst+vinter 2019/20. En lång remissperiod sträcker sig från april 2020 till över sommaren. Strategin är planerad att beslutas i Region Uppsalas regionfullmäktige i november 2020. Under samtliga steg i processen är dialog och förankring med aktörer och grupperingar avgörande, för att säkerställa att slutprodukten kan upplevas relevant och välkänd, och för att lägga grund för genomförandet av strategin.

7 DIALOG OCH FÖRANKRING Aktualitets-prövning Konkretisering Remissperiod
Uppföljnings-dialoger och enkät – vad funkar, vad behöver justeras? Möten, WS, dialog kring fokus i ny RUS Remiss-konferenser med mera Samtal och gemensam planering – så får vi till verkstad! Aktualitets-prövning Konkretisering Remissperiod Genomförande Under processens alla stadier behöver fokus vara på dialog och förankring för att säkerställa att slutprodukten är relevant och välkänd, och att vilja och förmåga finns för att genomföra strategins åtaganden. Dialog kan ske genom att RUS diskuteras i de ordinarie fora och möten som sker i den regionala samverkan i länet, eller hos en aktör. Information och inspel kan också inhämtas genom exempelvis korta enkäter. Under RUS:ens konkretiseringsfas kommer också olika samlingar ske i länet, med specifika RUS-teman. Under ordinarie mötesagendor, särskilda RUS-seminarier, enskilda möten, enkät…

8 För mer information om revideringsarbetet: www.regionuppsala.se/rus
Vill ni veta mer om hur revideringsarbetet fortskrider – kolla in RUS-processens hemsida!


Ladda ner ppt "Framtagande av Regional utvecklingsstrategi Uppsala län"

Liknande presentationer


Google-annonser