SIKTA Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård- ett samverkansprojekt mellan Region Skåne och Kommunförbundet.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Region Värmland Kunskapsutveckling i Socialtjänsten REGIONALA STÖDSTRUKTURER i ett större sammanhang.
Advertisements

Taktisk grupp Programområde Psykiatri
Irene Malmkvist Vårdcentralen Kil deltagare i arbetsgruppen
Kunskap till praktik – vad har åstadkommits och vad kommer att ske Linnéuniversitetet Sveriges Kommuner och Landsting
Framtida överenskommelse om långsiktigt, hållbara strukturer som stödjer en evidensbaserad praktik inom socialtjänst och därtill hörande hälso- och sjukvård.
Mottagningsgruppen / Familjeavdelningen
Kunskap till praktik – vad är det, vad har åstadkommits och vad kommer att ske Katrineholm Sveriges Kommuner och Landsting
Programområde Personer med funktionsnedsättning
ARTIKEL Svar till regeringens missbruksutredare: Intresset för missbruksvård större än någonsin Sveriges Kommuner och Landsting satsar stort på att utveckla.
Brukarinflytande Skövde 16 april. Innehållet idag  Vad är brukarinflytande?  Hur kan vi göra? Skövde 16 april.
Grupparbete 2 Hur tar vi nästa steg vidare ?
Missbruksutredningens förslag
Boden Bodens kommun Norrbottens läns landsting
Samband missbruk/beroende och psykiatrisk vård
Regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting har kommit överens om samordnade och långsiktiga insatser som ska stödja en evidensbaserad praktik i socialtjänsten.
Lägesrapport Evidensbaserad praktik och ledning i samverkan 30 november 2011 Christer Neleryd November 2011.
Länets kommuner i samverkan
Samordnad individuell plan
Nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården
Samband missbruk/beroende och psykiatrisk vård
Handlingsöverenskommelse, HÖK Norrbottens läns landsting 2013
EBP Barn o unga Kunskap till praktik Psykiatri Funktions hinder Bättre liv E-hälsa Regional stödstruktur Våld i nära relationer Koh I Noor Barn och unga.
Baskompetens i samverkan
1 Vilka trender syns över landet Goda exempel och aktuella rekommendationer.
Kunskap till praktik Utveckling av missbruks- och beroendevården Sveriges Kommuner och Landsting
Missbruksutredningen Framtidens svenska missbruks- och beroendevård Hans Wiklund Fil. dr, Huvudsekreterare Missbruksutredningen
Presentation av satsningen på Kommunförbundet Skåne Region Skåne Christer Neleryd.
Samordning för Psykisk (o)hälsa
Nätverk för plattformsledare 17/ Anna Lilja Qvarlander
Behov av habilitering och rehabilitering
Länsgemensam ledning i samverkan
+ Aktiviteter inom projektet: Evidensbaserad praktik inom funktionshinderområdet Hanna Egard, följeforskare
SIKTA Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård- ett samverkansprojekt mellan Region Skåne och Kommunförbundet.
Kvalificerat stöd för implementering av de nationella riktlinjerna inom missbruks- och beroendevården Växjö universitet Sveriges Kommuner.
Socialtjänstens utrednings- och behandlingsinsatser
QULTURUM Mari Bergeling 2014 Kartläggning av stöd- och ledningsprocess Personcentrerad processkartläggning – PCP Före- byggande Identifiering av förutsättningar.
Ambition och ansvar SOU 2006:100
SIKTA- Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård- ett samverkansprojekt mellan Region Skåne och Kommunförbundet.
Integrerad Missbruks Mottagning Ludvika Smedjebacken
Ansvarsfördelning/samverkan/samarbete inom missbruksområdet mellan olika huvudmän Camilla Carpholt Beroende och boendeenheten.
Barn i Riskmiljö Nätverk Närvård CFL Söderhamn 22 februari 2013 Karin Gisselman Processledare Kunskap till praktik.
Värmland Missbruks- och beroendevård för Värmlänningen!
Regeringsuppdraget Länsstyrelsernas tillsyn: Granskning av handläggning och dokumentation Granskning av anmälningar Särskild tillsyn av alla HVB Tillsyn.
Primärvården VGR Riskbruk - Vad görs idag?
Utvecklingsledare Kunskap till praktik
Projektpresentation Nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård 2-årsprojekt för implementering av samverkansrutiner.
Forskning och Utveckling i Sörmland Forskning och Utveckling i Sörmland Kommuner och landsting i samverkan länsgemensam resurs olika.
Läkarundersökning inför placering av barn och unga
Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Missbruks- och beroendevården
1 Att upptäcka våld mot barn - om rutinfrågor inom elevhälsan Karin Blomgren Tematisk rådgivare/Sakkunnig Rädda barnen.
Socialdepartementet En samlad strategi för ANDT- politiken Maria Renström Ämnesråd och gruppledare ANDT och Socialtjänst Socialdepartementet.
1. 2 Missbruksorganisationer i Stockholm Historik Missbrukskliniker inom och utom psykiatrin Missbrukskliniker inom och utom psykiatrin Olika behandlingstraditioner.
Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling inom socialtjänsten.
Läns-SLAKO Östergötland FINA-projektet Uppföljning och stöd med implementeringen av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Östergötland.
1 Implementering av nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård i Blekinge Processledare Sten Eklund och RosMarie Nilsson
Barn som anhöriga – Landstinget i Värmland livlinan.liv.se/barnanhoriga.
Resursgrupps-ACT R ACT en metod med stöd i nationella riktlinjer.
Välkommen till Baskurs ”Riskbruk, missbruk och beroende”
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
Arbetsgrupp Jenni Andersson, överläkare, Psykiatri Södra
Arbetsgrupper och VIP Februari 2018.
Vägledningsdokument för Vuxna Psykiatri Missbruk
Överenskommelse Missbruks- och beroendevård - Bakgrund
Kvalitetsberättelse 2017.
Det goda livet i Västra Götaland Handlingsplan för psykisk hälsa
SPF, PRO, Apoteket Farmaci
Socialstyrelsens arbete mot våld i nära relation
Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Missbruks- och beroendevården
Utvärdering palliativ vård i livets slutskede
SKL:s uppdrag Intressebevakning och omvärldsanalys
Presentationens avskrift:

SIKTA Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård- ett samverkansprojekt mellan Region Skåne och Kommunförbundet Skåne Projektledare: Ann-Mari Ek, Region Skåne Anna von Reis, Kommunförbundet Skåne

RIKTLINJERNA Socialstyrelsen kom 2007 ut med Nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård De ä r ett initiativ f ö r att utveckla och f ö rb ä ttra den svenska missbruks- och beroendev å rden Riktlinjerna gäller både för socialtjänsten och för hälso- och sjukvården Riktlinjerna ställer stora krav på samverkan och i vissa delar samorganisation.

Riktlinjerna ger vägledning inom områdena: Upptäckt och förebyggande verksamhet Narkotika - psykosocial behandling och läkemedelsbehandling Alkohol - psykosocial behandling och läkemedelsbehandling Gravida kvinnor Missbruk och beroende med samtidig psykiatrisk och/eller somatisk sjukdom

Exempel 1: upptäckt och förebyggande arbete Det kan inte uteslutas att alkohol eller narkotika kan vara en del av problemet bl.a. i följande situationer: Parrelaterade problem och våld inom familjen Försummelse av barnen Kriminalitet, t.ex. rattfylleri och stöld Upprepade eller långvariga ekonomiska problem Då kan det också vara relevant att ställa frågor om alkohol och narkotika genom t ex screeninginstrument, AUDIT och DUDIT

Exempel 2: missbruk/beroende och samtidig psykiatrisk sjukdom Cirka var femte patient som söker psykiatrisk vård och nästan varannan som söker kommunal missbruksvård har samsjuklighet Missbruk och beroende är underdiagnostiserat bland psykiatrins patienter Det finns inget stöd för ett förhållningssätt där ett av problemen måste vara behandlat innan nästa kan åtgärdas

7 Kunskap till praktik (SKL) Kunskap till praktik vill förbättra den svenska missbruks- och beroendevården så att brukare får bästa möjliga vård genom att: Utveckla vårdkedjan Tydliggöra ansvarsfördelningen Förbättra samverkan mellan olika aktörer Fortbilda personalen Förstärka brukarinflytandet Utveckla en evidensbaserad praktik

8 Evidensbaserad praktik Vetenskaplig kunskap Brukarens erfarenhet och önskemål Professionellas erfarenhet och yrkeskunskap Bästa rådande evidens Evidensbaserad praktik Brukares erfarenhet och önskemål Professionellas erfarenhet

LänsstyrelsenSKL SIKTA Styrgrupp Referenspersoner Arbetsgrupper SIKTA- kommuner Lokala styrgrupper

SIKTA Syfte: Socialstyrelsens riktlinjer för missbruks- och beroendevård ska vara vägledande för kommunerna i Skåne och Region Skåne. Tre huvuduppgifter: Personalens kompetens Organisation och samverkan Kostnadseffektivitet

Open Space-konferens 320 personer – 100 verksamheter

På gång i Skåne 2009 För att underlätta samverkan mellan huvudmännen och för att utveckla den lokala missbruks- och beroendevården kommer följande aktiviteter att genomföras:

Styrdokument för missbruks- och beroendevården Projektledarna kommer att samordna arbetet med att tillskapa ett gemensamt styrdokument för missbruks- och beroendevården. Syftet med styrdokumentet är att tydliggöra de olika aktörernas ansvar och roller. En arbetsgrupp är rekryterad och starten för arbetet går i juni.

Fortbildning Under våren 2009 har en enkätundersökning genomförts avseende utbildningsbehovet inom socialtjänstens och hälso- och sjukvårdens missbruks- och beroendevård. Resultatet kommer att lyftas till "Kunskap till praktik" (SKL) och ligga till grund för vilka utbildningar som SIKTA kommer att erbjuda framöver.

SIKTA-kommuner

Lokalt utvecklingsarbete Verksamheterna inventerar och kartlägger tillsammans vilken missbruks- och beroendevård som bedrivs och reflekterar över vad som utifrån lokala behov och förutsättningar borde utvecklas: Vad gör vi? (inventering) Hur gör vi? (processkartläggning) Vad bör vi göra? (utifrån behov, nationella riktlinjer, lagstiftning m m)

Lokalt utvecklingsarbete Tillsätta en styrgrupp på lokal nivå i vilken personer med beslutsmandat från Region Skåne (t ex primärvård, psykiatri och beroendevård) och kommun ingår Utse en eller två samordnare för utvecklingsarbetet inom hälso- och sjukvården och socialtjänsten

Lokalt utvecklingsarbete Utveckla former för brukarinflytande Utveckla samverkan med Kriminalvården

Följ vårt arbete: