Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

SPF, PRO, Apoteket Farmaci

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "SPF, PRO, Apoteket Farmaci"— Presentationens avskrift:

1 SPF, PRO, Apoteket Farmaci
KOLL PÅ LÄKEMEDEL Fyraårigt projekt – samverkan för bättre läkemedelsbehandling av äldre SPF, PRO, Apoteket Farmaci Leif Jonsson, läkemedelsansvarig SPF Hälsingland Frågorna om läkemedel och patientsäkerhet är viktiga för alla pensionärer, vilket gör det till ett naturligt område för ett samarbete mellan PRO och SPF.

2 LÄKEMEDELSBEHANDLING IDAG?
VAD VET VI OM ÄLDRES LÄKEMEDELSBEHANDLING IDAG?

3 30 miljarder kr Årliga kostnaden för läkemedelsrelaterade problem
Överförskrivning, felaktig användning, biverkningar, komplikationer, sjukhusvård Dessutom mänskligt lidande Tänk tanken att en optimal läkemedelsanvändning skulle kunna klara landstingets ekonomi? Eller vad det skulle betyda i höjd pension?

4 Viktigaste problemen Multimedicinering Olämpliga läkemedel
Doseringsproblem Bristande uppföljning SOS Olämpliga läkemedel

5

6 Viktigaste problemen Multimedicinering Olämpliga läkemedel
Doseringsproblem Bristande uppföljning SOS Olämpliga läkemedel

7

8 Okloka listan Hur vet jag att jag har nytta av den här medicinen?
Vad händer om jag avstår från medicinen? Är det något särskilt jag skall tänka på då jag tar den här medicinen? Är det bra att jag tar så här många mediciner? Tar du ansvar för helheten?

9 Viktigaste problemen Multimedicinering Olämpliga läkemedel
Doseringsproblem Bristande uppföljning SOS Olämpliga läkemedel

10 Hur kan vi förbättra äldres läkemedelsbehandling?

11 PLATTFORM - SPF:s LÄKEMEDELSPROJEKT
Genom att ställa följande krav kan vi tillsammans bidra till en bättre läkemedelsbehandling för äldre och multisjuka: Varje äldre patient skall ha en läkare med totalansvar för patientens hela behandling. Kunskapen om läkemedlen måste förbättras så att man vet hur de ska användas för att behandla multisjuka äldre + Under 2009 har nästan läkemedelsgenomgångar genomförts för personer som bor i särskilt boende och knappt för personer som bor i ordinärt boende. Huvudsyftet med läkemedelsgenomgångar är att optimera den äldres läkemedelsanvändning, att få en ökad patientsäkerhet och att säkra vård- och omsorgspersonalens engagemang, ansvar för och kunskap om läkemedel och läkemedelshantering.  + Flera av huvudmännen redovisar att läkemedelsgenomgångar kan ge samhällsvinster genom att minska antalet läkemedel, antalet besök på akutsjukhus och antalet inläggningar på sjukhus på grund av läkemedelsrelaterade problem. I t ex Storbritannien finns en lagstiftning som garanterar alla över 75 år genomgång av läkemedelsbehandlingen. Läkemedelsgenomgångar behöver användas regelbundet och systematiskt för att skapa optimal patientnytta. På sikt lagstiftning som garanterar alla över 75 år en systematisk genomgång av sin läkemedelsbehandling

12 Beslutad den 12 juni 2012 Trädde i kraft den 1 september 2012
SOSFS 2012:9 Socialstyrelsens föreskrifter om ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2000:1) om läkemedelshantering i hälso- och sjukvården Beslutad den 12 juni 2012 Trädde i kraft den 1 september 2012

13 Sammanfattning ändring i föreskriften
Vem ska erbjudas? Enkel läkemedelsgenomgång Alla patienter som är 75 år eller äldre och som är ordinerade minst fem läkemedel skall erbjudas en enkel läkemedelsgenomgång vid läkarbesök vid byte av vård- och omsorgsform en gång om året vid pågående hemsjukvård eller boende Även vid läkemedelsrelaterade problem eller vid misstanke om sådana skall en enkel läkemedelsgenomgång erbjudas. Fördjupad läkemedelsgenomgång skall erbjudas vid kvarstående läkemedelsrelaterade problem efter enkel läkemedelsgenomgång. SOSFS 2012:9 (SOSFS 2000:1)

14 Sammanfattning ändring i föreskriften
Både enkel och fördjupad läkemedelsgenomgång skall följas upp. Ansvarsfördelningen och tidpunkt för uppföljningen skall tydliggöras. Patientens (anhörigas) rätt till individuellt anpassad information om åtgärder, orsaker till åtgärder och mål med behandlingen påpekas tydligt och ofta. Tydliga krav på utförlig dokumentation i patientjournalen. SOSFS 2012:9 (SOSFS 2000:1)

15 Enkel läkemedelsgenomgång - definition
……….ska det med utgångspunkt i tillgänglig dokumentation och patientens egna uppgifter så långt möjligt kartläggas vilka läkemedel patienten är ordinerad och varför vilka av dessa läkemedel patienten använder vilka övriga läkemedel patienten använder Läkaren ska kontrollera om läkemedelslistan är korrekt samt göra en bedömning av om läkemedelsbehandlingen är ändamålsenlig och säker. Om patienten begär det eller om patienten inte själv kan lämna uppgifterna, bör de om möjligt hämtas in från närstående. Vid kartläggningen kan uppgifter behöva hämtas från den egna vårdgivarens och andra vårdgivares journalhandlingar samt från läkemedelsförteckningen. Roswitha Abelin/Affärsområde Farmaci/SoS föreskrift LmG mm

16 Läkemedelsberättelse
När patient har fått en Läkemedelsgenomgång under vårdtillfället och skrivs ut från sluten vård skall läkaren upprätta en läkemedelsberättelse i patientjournalen Krav på överföring av läkemedelsberättelse och information om behandlingsmål, tidpunkt och ansvarig för uppföljningen vid byte av vårdform senast samma dag! Även patienten skall få hela denna information i skriftlig form. SOSFS 2012:9 (SOSFS 2000:1)

17 Implementeringen! SPF/PRO:s läkemedelsprojekt kommer nu att verka för implementeringen av den nya författningen. Men det är allas vårt ansvar!

18 antaget av styrelserna i SPF Hälsingland och Gästrikland
UTTALANDE antaget av styrelserna i SPF Hälsingland och Gästrikland I projektet Koll på läkemedel som genomförs av SPF, PRO och Apoteket AB finns ett antal krav för att förbättra äldres läkemedelsbehandling. Flera av dessa krav har nu blivit uppfyllda genom den nya författning som Socialstyrelsen utfärdat och som trädde i kraft 1 september (Ändringsförfattning SOSFS 2012:9). Denna författning kommer att få stor betydelse för kommunal vård och omsorg. De viktigaste punkterna i författningen är följande: • Den vård och behandling som en patient får skall utformas och genomföras i samråd med patienten. • Läkemedelsgenomgångar skall erbjudas alla 75 år och äldre med 5 eller fler läkemedel. • En utsedd läkare skall ansvara för läkemedelsgenomgångar och vid behov samarbeta med andra läkare, apotekare och annan vårdpersonal.

19 Läkemedelsgenomgångar skall följas upp, patient och anhöriga har rätt till individuellt anpassad information om åtgärder och mål med behandlingen och utförlig dokumentation skall finnas i patientjournalen. • Verksamhetschefen skall se till att patienten tilldelas en läkare som ansvarar för uppföljningen. • När patient skrivs ut från sluten vård skall läkaren upprätta en läkemedelsberättelse i patientjournalen. Vid byte av vårdform skall denna berättelse överföras senast samma dag. Patienten har rätt till samma information i skriftlig form. Socialstyrelsen har presenterat en särskild ”Vägledning” kring hur den nya författningen skall genomföras i praktiken. SPF vill fästa ledamöternas i länets kommunfullmäktigeförsamlingar uppmärksamhet på författningen och påpeka angelägenheten av att den också följs i alla kommuner. Sveriges Pensionärsförbunds Hälsingedistrikt och Gästrikedistrikt Alvar Magnusson Bengt Andersson


Ladda ner ppt "SPF, PRO, Apoteket Farmaci"

Liknande presentationer


Google-annonser