1 Vad innebär missbruksutredningen för Västra Götaland 2011 09 09 Sveriges Kommuner och Landsting

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Elisabeth Beijer, FoU i Väst/GR Karin Olsson, RFHL-Oberoende Göteborg
Advertisements

Region Värmland Kunskapsutveckling i Socialtjänsten REGIONALA STÖDSTRUKTURER i ett större sammanhang.
Kunskap till praktik – vad har åstadkommits och vad kommer att ske Linnéuniversitetet Sveriges Kommuner och Landsting
Vad är eHälsa? Nationell strategi för tillgänglig och säker information inom vård och omsorg sedan Sedan 2010 är socialtjänsten med fullt ut. Vision:
Nu sätter vi fokus på dem som utsätts för våld i nära relation Myndighetssamverkan mellan länets kommuner, Norrbottens läns landsting, Polismyndigheten.
Kunskap till praktik – vad är det, vad har åstadkommits och vad kommer att ske Katrineholm Sveriges Kommuner och Landsting
Psykisk ohälsa – överenskommelse 2014 mellan staten och SKL
Brukarnas medverkan i kunskapsprocessen – Från egen erfarenhet till inflytande – Delaktighet och kunskapsutveckling David Rosenberg.
ARTIKEL Svar till regeringens missbruksutredare: Intresset för missbruksvård större än någonsin Sveriges Kommuner och Landsting satsar stort på att utveckla.
Missbruksutredning SOU 2011:35 Gerhard Larsson.
Socialstyrelsens tillsyn
Brukarinflytande Skövde 16 april. Innehållet idag  Vad är brukarinflytande?  Hur kan vi göra? Skövde 16 april.
Grupparbete 2 Hur tar vi nästa steg vidare ?
Missbruksutredningens förslag
SKL:s återrapportering 6 december 2012 Överenskommelsen inom det sociala området Anna-Karin Berglund Avd. för ekonomi och styrning.
Regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting har kommit överens om samordnade och långsiktiga insatser som ska stödja en evidensbaserad praktik i socialtjänsten.
Samordnad individuell plan
Nu till mentometerfrågor
Nationell strategi för eHälsa och Socialstyrelsens roll
Nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården
Vårdsamverkan Fyrbodal Gränsöverskridande samverkan.
Norrköping 3 maj 2007
Kunskap till praktik Utveckling av missbruks- och beroendevården Sveriges Kommuner och Landsting
Missbruksutredningen Framtidens svenska missbruks- och beroendevård Hans Wiklund Fil. dr, Huvudsekreterare Missbruksutredningen
1 Vad sägs i Socialstyrelsens tillsynsutredningar om missbruks- och beroendevården och vad visar Kunskap till praktiks uppföljning? Remisskonferens 2011.
Kunskap till praktik – utveckling av missbruks- och beroendevården - lägesbeskrivning Regionförbunden
Exempel på analys och handlingsplan
Utvärdering av Kunskap till Praktik.
Nätverk för plattformsledare 17/ Anna Lilja Qvarlander
Överenskommelse 2013 Psykisk ohälsa
Länsgemensam ledning i samverkan
+ Aktiviteter inom projektet: Evidensbaserad praktik inom funktionshinderområdet Hanna Egard, följeforskare
19 november 2014 Varför SIP ? 19 november
1 Läns- regionförbunden 16 mars 2010 Plattform för evidensbaserad praktik inom socialtjänsten.
SIKTA Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård- ett samverkansprojekt mellan Region Skåne och Kommunförbundet.
Kvalificerat stöd för implementering av de nationella riktlinjerna inom missbruks- och beroendevården Växjö universitet Sveriges Kommuner.
Beroendecentrum Värmland
Känna till och ha provat metoder och verktyg för processledning
Loke Projekt Karlstad 2011 Värmland
Uppföljning av implementering av Handlingsplan ökad patient-/brukarmedverkan
Samtal om eventuell förhandling om överenskommelse för 2015
Ambition och ansvar SOU 2006:100
1 Välkommen! S ö r m l a n d. 2 Utvecklingsprojekt av missbruks- och beroendevården Nationellt - Regionalt - Lokalt Processledare i Sörmland Peter Lindqvist.
SIKTA- Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård- ett samverkansprojekt mellan Region Skåne och Kommunförbundet.
Landstinget Dalarnas beroendevård
Överenskommelse om samarbete mellan landstinget och länets kommuner när det gäller personer med psykiska funktionsnedsättningar Lagstadgad skyldighet –
Barn i Riskmiljö Nätverk Närvård CFL Söderhamn 22 februari 2013 Karin Gisselman Processledare Kunskap till praktik.
Ledamot i en beredning - vad innebär det? Anders Öberg.
SIKTA Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård- ett samverkansprojekt mellan Region Skåne och Kommunförbundet.
Värmland Missbruks- och beroendevård för Värmlänningen!
Regeringsuppdraget Länsstyrelsernas tillsyn: Granskning av handläggning och dokumentation Granskning av anmälningar Särskild tillsyn av alla HVB Tillsyn.
Överenskommelser 2014 Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten - Regional stödstruktur för kunskapsutveckling - Regionalt.
Primärvården VGR Riskbruk - Vad görs idag?
Utvecklingsledare Kunskap till praktik
Hälsa Sjukvård Tandvård 1 BRUKAINFLYTANDE Psykiatrin i Halland.
Överenskommelse mellan Regeringen och SKL Prioriterade grupper Barn och unga år som har, eller riskerar att utveckla, psykisk ohälsa Personer.
Långsiktighet samverkan dialog process relation insyn mångfald respekt medverkan utveckling ansvarsfördelning partnerskap tydlighet självständighet oberoende.
Remisskonferens om Missbruksutredningen
Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling kerstin wanhatalo – van rijn.
Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling inom socialtjänsten.
Ett steg vidare för evidensbaserad praktik till nytta för brukare och patienter Fjärde steget i reformen av myndigheter Samlad, effektiv och behovsanpassad.
Patient- och brukarmedverkan i Norrbottens län Politiska samverkansberedningen Strategi för Norrbottens län = kommuner + landsting Bygger på SKL’s arbete.
 Inledning Arbete inför den strategiska planen  Lunch  Ögonmottagningen - Gunilla Nordlander  Läkemedel.
Välkommen till Baskurs ”Riskbruk, missbruk och beroende”
Strategi för patient- och brukarmedverkan
Arbetsgrupper och VIP Februari 2018.
Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård
Överenskommelse Missbruks- och beroendevård - Bakgrund
Samordnad utveckling för god och nära vård
Överenskommelse inom området psykisk hälsa 2019
Presentationens avskrift:

1 Vad innebär missbruksutredningen för Västra Götaland Sveriges Kommuner och Landsting

2 Kunskap till praktiks uppföljningar visar Samverkan mellan hälso- och sjukvård och socialtjänst Överenskommelser på länsplanet finns i 12 län Överenskommelser på lokal nivå finns i ca 100 kommuner Mångbesökarmodellen implementeras av Kunskap till praktik i 5 län Det brister när det gäller implementring av gemensamma individuella planer * Green m.fl (2006) er

3 Kunskap till praktiks uppföljningar visar Dokumentation och uppföljning ASI implementerat i många kommuner Det finns ett stort intresse för uppföljning SKL träffat överenskommelser med tre FoU-verksamheter för att stödja dokumentation och uppföljning Mer kan göras för att stimulera formulering av tydliga mål för verksamheterna * Green m.fl (2006)

4 Kunskap till praktiks uppföljningar visar Delaktighet/Brukarmedverkan Brukarmedverkan på olika nivåer En del i utvecklingen av en evidensbaserad praktik Brukarråd har bildats i 14 län Dialog mellan brukarråd och beslutsfattare Utvecklat metod för brukarstyrd brukar- revision Överenskommelse med FoU Västernorrland om sammanställning av kunskapsläget – forskning och praktik

5 Kunskap till praktiks uppföljningar visar Utarbetat en nationell baskurs och sex fördjupningskurser personer har genomgått baskursen Sex fördjupningskurser framtagna – inspelade föreläsningar och studiematerial Utbildat 180 metodstödjare ASI, AUDIT/DUDIT, MI, ÅP, HAP De har i sin tur utbildat 8000 personer * Green m.fl (2006)

6 Hur har SKL berett missbruksutredningen? Två personer har suttit med i missbruksutredningens expertgrupp Presentationer för de politiska beredningarna har gjorts under hela utredningen Gerhard Larsson har presenterat sin idépromemoria för våra politiska beredningar SKL har lämnat ett remissvar Gerhard Larsson har besökt SKLs AU och presenterat sina ideer * Green m.fl (2006) er

7 Hur har SKL berett missbruksutredningen? SKL har lämnat synpunkter efter dragningen i AU Föredragning och diskussion i SKLs chefsnätverk Debattartikel tillsammans med fackliga organisationer och brukarorganisationer Remisskonferens Deltagit i debatt med Gerhard Larsson Diskuterat förslagen i Kunskap till praktiks brukarråd * Green m.fl (2006) er

8 Vilka huvudfrågor har diskuterats i de politiska beredningarna Leder huvudmannaskapsförändring till att det blir bättre för brukarna? Blir det bättre för brukarna om LVM integreras i LPT? Blir det bättre för brukarna med utredningens förslag när det gäller LOB-omhändertagande? SKL har inte tagit ställning till förslaget, remissvaret ska tas i styrelsen i oktober * Green m.fl (2006) er

9 SKLs remissvar på idépromemorian Delar i huvudsak problem- beskrivningen Efterlyser mer konsekvent brukar/patientperspektiv Bör även innefatta riskbruk Inte övertygande motiv för huvudmannaskapsförändring En fungerande missbruks- och beroendevård bygger på kompetens från både socialtjänst och hälso- och sjukvård * Green m.fl (2006) er

10 SKLs remissvar på idépromemorian Bra om ansvar kan tydliggöras Instämmer i någon form av vårdgaranti Anser att LVM och LPT bör vara kvar Tvångsvården bör utvecklas * Green m.fl (2006) er

11 Skrivelse efter besök i AU Psykosocial behandling bör inte enbart vara ett ansvar för landstinget Istället bredda behandlingsutbudet och stärka tvärprofessionell samverkan Vårdgaranti i socialtjänsten – redan idag finns krav på omedelbar utredning och omedelbar verkställighet Plusslag – översyn av HSL och SoL bör föregå * Green m.fl (2006) er

12 Debattartikel tillsammans med brukarorganisationer och fackliga organisationer Tydligare regler för brukarinflytande, starkare krav på samverkan och stärkt roll för primärvården Det behövs kompetens både inom hälso- och sjukvård och socialtjänst Brukarna kan ej överklaga beslut i Hälso- och sjukvården Det vore ett misstag att slå ihop LVM och LPT er

13 Remisskonferens Vad sägs i tillsynsutredningen när det gäller brister i vården? Erfarenheter från Kunskap till praktik Brukarreflektioner Förslag om ny ansvarsfördelning Förslag om ny tvångslag Förslag LOB * Green m.fl (2006) er

14 Kunskap till praktiks brukarråd Huvudmannaskapet Leder förslaget till en ökad medikalisering Vårdtvånget Vårdgarantin, bemötande Brukarinflytande * Green m.fl (2006) er

15 Resultaten av tillsynsutredningen Samverkan Mål, dokumentation och uppföljning Brister i delaktighet och brukarmedverkan Brister i LPT * Green m.fl (2006) er

16 Vill du följa utvecklingen?