SIKTA Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård- ett samverkansprojekt mellan Region Skåne och Kommunförbundet.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Region Värmland Kunskapsutveckling i Socialtjänsten REGIONALA STÖDSTRUKTURER i ett större sammanhang.
Advertisements

Prioriterad fråga 2010 Bättre stöd till utsatta barn.
Kunskap till praktik – vad har åstadkommits och vad kommer att ske Linnéuniversitetet Sveriges Kommuner och Landsting
Framtida överenskommelse om långsiktigt, hållbara strukturer som stödjer en evidensbaserad praktik inom socialtjänst och därtill hörande hälso- och sjukvård.
Göteborg Kvinnofrid Norra Bohuslän - Socialtjänstens arbete mot våld i nära relationer.
Kunskap till praktik – vad är det, vad har åstadkommits och vad kommer att ske Katrineholm Sveriges Kommuner och Landsting
ARTIKEL Svar till regeringens missbruksutredare: Intresset för missbruksvård större än någonsin Sveriges Kommuner och Landsting satsar stort på att utveckla.
Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre
Brukarinflytande Skövde 16 april. Innehållet idag  Vad är brukarinflytande?  Hur kan vi göra? Skövde 16 april.
Missbruksutredningens förslag
SKL:s återrapportering 6 december 2012 Överenskommelsen inom det sociala området Anna-Karin Berglund Avd. för ekonomi och styrning.
Samband missbruk/beroende och psykiatrisk vård
Regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting har kommit överens om samordnade och långsiktiga insatser som ska stödja en evidensbaserad praktik i socialtjänsten.
Lägesrapport Evidensbaserad praktik och ledning i samverkan 30 november 2011 Christer Neleryd November 2011.
Länets kommuner i samverkan
Samordnad individuell plan
Q2 Q3 Okt Nov Dec Jan Feb Mar Maj Jun Göteborgs universitet förnyas Apr Styrelsemöte 7 apr Styrelsemöte 12 okt Start ny organisation.
Nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården
Samband missbruk/beroende och psykiatrisk vård
EBP Barn o unga Kunskap till praktik Psykiatri Funktions hinder Bättre liv E-hälsa Regional stödstruktur Våld i nära relationer Koh I Noor Barn och unga.
Kunskap till praktik Utveckling av missbruks- och beroendevården Sveriges Kommuner och Landsting
Missbruksutredningen Framtidens svenska missbruks- och beroendevård Hans Wiklund Fil. dr, Huvudsekreterare Missbruksutredningen
Genomförandeplan för Dalarnas län inom området barn och vuxna med funktionsnedsättning (LSS) 2013 – april 2014.
1 Vad sägs i Socialstyrelsens tillsynsutredningar om missbruks- och beroendevården och vad visar Kunskap till praktiks uppföljning? Remisskonferens 2011.
Kunskap till praktik – utveckling av missbruks- och beroendevården - lägesbeskrivning Regionförbunden
Samordning för Psykisk (o)hälsa
Nätverk för plattformsledare 17/ Anna Lilja Qvarlander
Behov av habilitering och rehabilitering
Länsgemensam ledning i samverkan
+ Aktiviteter inom projektet: Evidensbaserad praktik inom funktionshinderområdet Hanna Egard, följeforskare
Evidensbaserade metoder och Evidensbaserad praktik
Tre angelägna områden för det nationella utvecklingsarbetet;
Projekt.
1 Läns- regionförbunden 16 mars 2010 Plattform för evidensbaserad praktik inom socialtjänsten.
Följeforskning EBP funktionshinderområdet
Kvalificerat stöd för implementering av de nationella riktlinjerna inom missbruks- och beroendevården Växjö universitet Sveriges Kommuner.
Socialtjänstens utrednings- och behandlingsinsatser
Missbruksuppdraget.
Ambition och ansvar SOU 2006:100
SIKTA- Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård- ett samverkansprojekt mellan Region Skåne och Kommunförbundet.
1 Vad innebär missbruksutredningen för Västra Götaland Sveriges Kommuner och Landsting
Barn i Riskmiljö Nätverk Närvård CFL Söderhamn 22 februari 2013 Karin Gisselman Processledare Kunskap till praktik.
SIKTA Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård- ett samverkansprojekt mellan Region Skåne och Kommunförbundet.
Värmland Missbruks- och beroendevård för Värmlänningen!
Regeringsuppdraget Länsstyrelsernas tillsyn: Granskning av handläggning och dokumentation Granskning av anmälningar Särskild tillsyn av alla HVB Tillsyn.
Primärvården VGR Riskbruk - Vad görs idag?
Utvecklingsledare Kunskap till praktik
Projektpresentation Nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård 2-årsprojekt för implementering av samverkansrutiner.
Läkarundersökning inför placering av barn och unga
Socialdepartementet En samlad strategi för ANDT- politiken Maria Renström Ämnesråd och gruppledare ANDT och Socialtjänst Socialdepartementet.
Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling inom socialtjänsten.
1 Implementering av nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård i Blekinge Processledare Sten Eklund och RosMarie Nilsson
Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016
Analysseminarium – ÖK maj
Välkommen till Baskurs ”Riskbruk, missbruk och beroende”
Välkommen!. Välkommen! Erika Ericsson, eHälsomyndigheten 25 april kl Nuläget för arbetet med gemensamma standarder – eHälsomyndighetens uppdrag.
Strategi för patient- och brukarmedverkan
Utveckla lönebildningen
Arbetsgrupper och VIP Februari 2018.
Delat beslutsfattande och SIP
Nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård
Regionalt utvecklingsarbete evidens- baserad praktik (EBP) inom verksamhetsområdet stöd till personer med funktionsnedsättning Förstärkt delaktighet och.
Vägledningsdokument för Vuxna Psykiatri Missbruk
Överenskommelse Missbruks- och beroendevård - Bakgrund
Kvalitetsberättelse 2017.
Det goda livet i Västra Götaland Handlingsplan för psykisk hälsa
Projektplaner maj 2018 för förstudie tidiga insatser på skolans arena vid, eller risk för, psykisk ohälsa.
Regionalt utvecklingsarbete EBP inom verksamhetsområdet stöd till individer med funktionsnedsättning
Socialstyrelsens arbete mot våld i nära relation
SKL:s uppdrag Intressebevakning och omvärldsanalys
Presentationens avskrift:

SIKTA Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård- ett samverkansprojekt mellan Region Skåne och Kommunförbundet Skåne Projektledare: Ann-Mari Ek, Region Skåne Anna von Reis, Kommunförbundet Skåne

RIKTLINJERNA Socialstyrelsen kom 2007 ut med Nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård De är ett initiativ för att utveckla och förbättra den svenska missbruks- och beroendevården Riktlinjerna gäller både för socialtjänsten och för hälso- och sjukvården Riktlinjerna ställer stora krav på samverkan och i vissa delar samorganisation.

Riktlinjerna ger vägledning inom områdena: Upptäckt och förebyggande verksamhet Narkotika - psykosocial behandling och läkemedelsbehandling Alkohol - psykosocial behandling och läkemedelsbehandling Gravida kvinnor Missbruk och beroende med samtidig psykiatrisk och/eller somatisk sjukdom

Vad är syftet med SIKTA? Socialstyrelsens riktlinjer för missbruks- och beroendevård ska vara vägledande för kommunerna i Skåne och i Region Skåne Kvaliteten på missbruks- och beroendevården ska höjas och den ska göras tillgänglig för alla med vårdbehov inom detta område

SIKTA Länsstyrelsen SKL Styrgrupp Referenspersoner Arbetsgrupper kommuner Lokala styrgrupper

Vad vill SKL uppnå? Förbättra den svenska missbruks- och beroendevården så att brukare får bästa möjliga vård genom att: Utveckla vårdkedjan Tydliggöra ansvarsfördelningen Förbättra samverkan mellan olika aktörer Fortbilda personalen Förstärka brukarinflytandet Utveckla en evidensbaserad praktik 7

Varför ”Kunskap till praktik”? Utveckla en evidensbaserad praktik Vetenskaplig kunskap Brukarens erfarenhet och önskemål Professionellas erfarenhet och yrkeskunskap Brukares erfarenhet och önskemål Bästa rådande evidens Evidensbaserad praktik Professionellas erfarenhet 8

På gång i Skåne 2009 För att underlätta samverkan mellan huvudmännen och för att utveckla den lokala missbruks- och beroendevården kommer följande aktiviteter att genomföras:

Skånegemensamma riktlinjer Projektledarna kommer att samordna arbetet med att tillskapa ett gemensamt länsdokument för missbruks- och beroendevården. Syftet med länsdokumentet är att tydliggöra de olika aktörernas ansvar och roller. Rekryteringen av en arbetsgrupp pågår och starten för arbetet är planerat till april/maj.

Fortbildning Under våren 2009 kommer en enkätundersökning genomföras avseende utbildningsbehovet inom socialtjänstens och hälso- och sjukvårdens missbruks- och beroendevård. Resultatet kommer att ligga till grund för vilka utbildningar som SIKTA kommer att erbjuda framöver.

SIKTA-kommuner

Lokalt utvecklingsarbete Kommunerna och hälso- och sjukvården ska tillsammans reflektera över vad som görs och inte görs i relation till riktlinjerna Verksamheterna ska utifrån lokala behov och förutsättningar utveckla samverkansrutiner och metoder för missbruks- och beroendevården

Lokalt utvecklingsarbete Tillsätta en styrgrupp på lokal nivå Utse en eller två samordnare för utvecklingsarbetet Utveckla former för brukarmedverkan/inflytande Utveckla former för samverkan med Kriminalvården

Genomförandeplan till SKL TIDPLAN Feb/mars 09 Dec 09 Lokal styrgrupp Utse samordnare Genomförandeplan 2009 senast den 30 april Genomförandeplan 2010 senast den 1 oktober Lokalt utvecklingsarbete SIKTA: Samordna arbetet med att tillskapa Skånegemensamma riktlinjer Identifiera fortbildningsbehov och erbjuda fortbildning Stödja lokalt utvecklingsarbete Genomförandeplan till SKL senast den 1 december

Följ vårt arbete: www.kfsk.se/sikta