Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Välkommen!. Välkommen! Erika Ericsson, eHälsomyndigheten 25 april kl Nuläget för arbetet med gemensamma standarder – eHälsomyndighetens uppdrag.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Välkommen!. Välkommen! Erika Ericsson, eHälsomyndigheten 25 april kl Nuläget för arbetet med gemensamma standarder – eHälsomyndighetens uppdrag."— Presentationens avskrift:

1

2 Välkommen!

3 Erika Ericsson, eHälsomyndigheten 25 april kl. 13.10
Nuläget för arbetet med gemensamma standarder – eHälsomyndighetens uppdrag 2017 Erika Ericsson, eHälsomyndigheten 25 april kl

4 ”Vi håller på att skapa en spelplan för Sverige där alla har tydliga roller och ansvar med avseende på standardisering inom e-hälsa.”

5 Standarder som tillämpas på ett enhetligt och kvalitetssäkrat sätt
Spelplan? Interopera-bilitet Standarder som tillämpas på ett enhetligt och kvalitetssäkrat sätt Ur Socialstyrelsens rapport Långsiktig utveckling av strukturerad dokumentation – Regeringsuppdrag 2016

6 Spelregler? Som ett steg i genomförandet av initiativet kommer staten och SKL att etablera ett Nationellt forum för standardisering inom e-hälsa. etablera en nationell process där tillämpning och utveckling sker utifrån ett gemensamt ramverk av standarder för interoperabilitet stödja implementeringen av standarder och gemensamma nationella specifikationer säkra en långsiktig förvaltning av ett gemensamt ramverk av standarder för interoperabilitet

7 Spelregler? ”… etablera ett Nationellt forum för standardisering […] strategisk koordinering […] identifiera behov …” Som ett steg i genomförandet av initiativet kommer staten och SKL att etablera ett Nationellt forum för standardisering inom e-hälsa. arena för strategisk koordinering identifiera behov och skapa förutsättningar för samverkan etablera gemensamma processer och överenskommelser identifiera och peka på områden av betydelse för gemensamma satsningar.

8 Spelregler? ”… etablera en nationell process [för] tillämpning och utveckling utifrån […] standarder …” - etablera en nationell process där tillämpning och utveckling sker utifrån ett gemensamt ramverk av standarder för interoperabilitet

9 ”… säkra en långsiktig förvaltning av […] standarder …”
Spelregler? ”… säkra en långsiktig förvaltning av […] standarder …” - säkra en långsiktig förvaltning av ett gemensamt ramverk av standarder för interoperabilitet

10 ”… stödja implementeringen av standarder och […] specifikationer…”
Spelregler? ”… stödja implementeringen av standarder och […] specifikationer…” - stödja implementeringen av standarder och gemensamma nationella specifikationer

11 Spelare?

12

13 eHälsomyndighetens uppdrag 2017
eHälsomyndigheten har tillsammans med Vinnova fått ett regeringsuppdrag att titta på långsiktig förvaltning av standarder – tydlig koppling till Vision e-hälsa 2025. Uppdraget är en fortsättning på de tidigare uppdragen StandIn och 3H3R och löper parallellt med samverkansprojektet Interoperabilitet och standarder 2025. Tidplan: avrapportering 30 mars 2018.

14 Projektmål: Beskriva en långsiktig plan för förvaltning av standarder

15 Vad ska förvaltas? Standarder eller specifikationer för tillämpning – utpekade urval ur en eller flera standarder som ska användas i ett specifikt syfte eller sammanhang.

16 Vem ska förvalta? En aktör eller flera? Gemensamma processer? Virtuell samverkan? Kopplingar mellan internationella, nationella och regionala/lokala nivåer?

17 Hur ska samarbetet gå till?
Finns behov av gemensam ”samverkansyta”? Hur samarbetar olika grupper kring resultat? Hur tillgängliggörs resultat?

18 Förväntad leverans Plan med ett eller flera förslag på förvaltnings­organisation för gemensamma, nationella specifikationer som bygger på överenskomna standarder. Planen ska innehålla förslag på: hur förvaltningen kan organiseras – aktörer och roller processbeskrivning(ar) digitalt samverkansverktyg Förslaget ska utformas på ett sådant sätt att det kan användas som beslutsunderlag för initiering av eventuella efterföljande uppdrag.

19 Varför behövs en nationell förvaltning?
Göra det enklare för beställare Skapa förutsättningar för industrin Ge verksamhetsnytta och patient-/brukarnytta! patient-/rättssäkerhet jämlik vård och omsorg oavsett organisation Tydliggöra och tillgängliggöra!

20 Tack för att ni lyssnade!

21 Tid för frågor!


Ladda ner ppt "Välkommen!. Välkommen! Erika Ericsson, eHälsomyndigheten 25 april kl Nuläget för arbetet med gemensamma standarder – eHälsomyndighetens uppdrag."

Liknande presentationer


Google-annonser