Renässansen.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Året var 2004, I en liten stad vid namn Laholm
Advertisements

Svenska trubadurer Trubadur: Kan översättas: den som hittar på.
Barocken!.
RENÄSSANSEN.
Elsa Beskow.
Hur det kom sig att vi började studera generna (arvet)
Kristendomen i Sverige
Mattias, Robert, Itay och Carl-Emil
Amerikanska revolutionen
Det medeltida styrelseskickets uppkomst och funktion.
Renässansen Under senmedeltiden utvecklades i hamnstäderna en kulturrörelse som senare kom att kallas för Renässansen Själva ordet renässansen betyder.
Musik arbete. År Johannes Brahms  Karin,Simon,Anders,Felicia
Flygplanets Historia Nutidens flygplan Leonardo Da Vincis.
Korstågen På 600-talet hade profeten Muhammed skapat en ny religion.
Anna Kesselfors, Sunnerbyskolan F-6, Sorunda –
Katolska kyrkan Läs sidorna
Övergången från medeltid till Renässans. Ca år
Barocken ca1750 Barock betyder onaturlig, förvriden, befängd. Nu blev musiken mer tung och dramatisk. Man ville skildra känslor, även mörka och.
Vad är meningen med kristendomen?
Judendomen.
- Förtydligande av olika nivåer i betygskriterierna för SO-ämnena
Sverige – en stormakt på 1600-talet
Barockmusik Begrepp: Sången blomstrade
Medeltiden.
Maktkamp mellan påve och kejsare
MEDELTIDENS MUSIK Musiken på medeltiden.
Romantiken 1760 – 1840.
Om Medeltiden Medeltiden är en period i Europas historia mellan antiken och renässansen från ungefär 500-talet till 1500-talet.
Kristendomens Historia
..den epok som följer Medeltiden
Klassicismen
Kompositör och violinist.
Frihetstiden
- Från tvång till religionsfrihet
Av Emelie, Svarre, Nathalie och Wiktor B
Reformationen i Sverige
Ledtråd: Världskänd Frihetskämpe Black and White
Hur har ny teknik påverkat det svenska språket de senaste tusen åren?
Renässansen
Protestantism, ortodoxi och katolicism
- Från tvång till religionsfrihet
Teleborgskyrkan Johannas prao. Teleborgskyrkan Tillhör Svenska kyrkan Tillhör Svenska kyrkan Flera olika yrken t.ex. präst, diakon, kyrkomusiker och församlingspedagog.

Barocken ca1750 Barock betyder onaturlig, förvriden, befängd. Nu blev musiken mer tung och dramatisk. Man ville skildra känslor, även mörka och.
Renässansen Betyder pånyttfödelse – av antikens ideal och filosofi
Reformationen Martin Luther
PESTEN.
Världens största religion
Kristendomen Rehab & Anna.
Ett kort möte med renässansen och 1600-tal.
Renässansen ca Renässansen kännetecknas av ett nyväckt intresse för Antiken och dess kultur Medeltidens slummer är borta, ond bråd död, mystik.
1800-talet.
Ämnesövergripande kunskapskontroller
Renässansen WILLIAM SHAKESPEARE MACBETHMYTEN LEONARDO DA VINCI
Religion, Kristendomen
Krinstendomen.
AV: JULIA WALLBERG, ALVIN ELGH, ANDRÉ COLLÉN OCH JESSICA ALEXANDERSSON
Av: Linus, Clara och Agnes!
Judendomen k.
Medeltiden Epok ca
Utkik Historia: s , Frihetstiden
Renässansen ca Renässans=pånyttfödelse Den grekiska antiken återkommer Startade på 1300-talet i Italien 200 år senare i Norden.
Den västerländska konstmusikens historia Några viktiga epoker.
Kyrkan Medeltiden åk 4 del 3.
Tankar om konsten och skönhetens väsen
RenäSsANSEN ReNässans = Pånyttfödelse
Renässansen, den Nya tiden
Den Nya tiden e. Kr.
Medeltiden –den mörka tiden?
Presentationens avskrift:

Renässansen

Renässans betyder pånyttfödelse Och man kallar denna tid för renässansen. Eftersom man har börjat syssla mer med vetenskap och konst efter de långa åren kristendomens förtryck mot vetenskap. Orsaken till renässansens börja är att makten gavs till kungar och hovet istället för påven och präster. Musikerna som hovmännen och kungarna hade fick dem att verka mer överlägsna. Man räknade ut att jorden var inte längre världens medelpunkt, och europerna upptäckte Amerika

Det viktigaste inom musik under renässansen var att musiken skulle låta vackert. Människorna tyckte att bland annat orglar och lutors musik lät vacker så det var ofta den sorts musiken man hörde under renässansen.

Gutenberg gjorde ett under när han skapade ett sätt att skriva böcker och texter i tusental genom boktryckarkonsten Detta var en viktig upptäckt för musiken eftersom noter blev mycket lätta att få tag på.

Josquin des prés (1440-1521) var som ung sångare i katedralen i Milano och senare kom han ända till den påvliga kören i Vatikanstaten. Men förutom sångare var han också kompositör. Han var känd för sina många kyrkomusikaliska som uppskattades mycket av martin luther. Dessutom målade Da Vinci porträtt av Despres som josquin också kallades

De musikstilar som förekom under renässansen var bl a Mässor och Borgerlig dansmusik. Mässor sätter musik till den katolska kyrkan. Man sjöng herrens ord. Man sjöng entonigt och det kallas accentus. En mässa kunde vara polyfonisk. (flerstämmig) Borgerlig dansmusik: Vid hoven och hos borgarna tyckte många människor att musiken blev för komplicerad och att det blev svårt att hänga med. Så då uppfanns det musik med lättförståelig populära melodier till ackompanjemang av instrumentet.

Typiskt för renässansen: Den vokala musiken utvecklades väldigt snabbt. En ny världsbild växte fram och européerna upptäckte Amerika. Många viktiga konstnärer levde under denna epok ex Leonardo Da Vinci!

Sammanhang (var och hur) Sakralt; i kyrkor och i kyrkliga sammanhang och högtider. Den sakrala musiken användes till att högtidliggöra och hedra olika helgon, högtider och andra kyrkliga företeelser. Sekulärt; i populära, festliga sammanhang såsom marknader, festivaler och annat. Dansmusik samt musik i samband med festivaler var vanligt. Även i samband med historieberättande. Viktigaste orden/begreppen kontrapunktik: är en teknik för polyfon musikalisk komposition, en uppsättning verktyg för att fläta ihop olika stämmor som är självständiga (var och en mer eller mindre sin egen melodi) polyfoni: kännetecknas av att flera stämmor än en har melodisk betydelse - det finns flera melodier samtidigt. A cappella: I kyrkor under medeltidens körsångsepok bannlystes alla instrument utom orgeln. När man sedan i andra sammanhang än i kyrkan sjöng i körer utan instrument så benämndes detta alla cappella (som i kyrkan).