Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Kyrkan Medeltiden åk 4 del 3.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Kyrkan Medeltiden åk 4 del 3."— Presentationens avskrift:

1 kyrkan Medeltiden åk 4 del 3

2 Kyrkor byggs Under 1000-talet börjar man bygga kyrkor i norden. I Varje by byggde bönderna först enkla träkyrkor och senare kyrkor av sten. Stenkyrkorna såg ut som små borgar och där kunde man söka skydd vid anfall. Bönderna valde själva sin präst och kallade honom ”fader”. Han skulle hålla gudstjänst, men också döpa, viga och begrava folket i byn. Han hjälpte även fattiga och sjuka.

3 Vackra kyrkor Kyrkan var Guds hus och skulle vara större och vackrare än alla hus i byn. En stenhuggare gjorde en dopfunt och klockgjutare gjorde kyrkklockan som hängde i klocktornet. Storbönderna skänkte vackra saker till kyrkan som ljusstakar i guld och silver, vackra dukar och fina kläder till prästen. Munkarna hängde upp ett träkrusifix i kyrkan och gjorde vackra målningar av olika bibelberättelser. Kyrkorna tog lång tid att färdigställa och bönderna var väldigt stolta över sina vackra kyrkor.

4 Gudstjänst Söndagen var vilodagen som det stod i tio gudsbud. Klockan ringde till gudstjänst. Först var det mässa när prästen pratade med Gud, den var på latin så inte många förstod vad han sa. Då kunde även nattvarden delas ut. Sen var det predikan. Då förstod alla. Prästen talade om berättelserna som står i bibeln. Han använde bilderna i kyrkan. De målade bilderna kallades ”de fattigas bibel”. Efter gudstjänsten vad det nyheter. Prästen meddelade viktiga saker när alla var samlade.

5 Himmel och helvete Vanligt folk trodde att jorden var platt. Ovan gjorden fanns himmelen och under jorden helvetet. Prästen lärde folk hur de skulle leva för att vara säkra på att komma till himmelen. Han varnade också för att om man syndade kunde man hamna hos djävulen i helvetet.

6 Den mäktiga kyrkan Under medeltiden tillhörde kyrkan i Norden den katolska kyrkan som styrdes av påven i Rom. Kungen och folket var tvungen att följa katolska kyrkans regler. Den som vägrade följa reglerna kallades kättare och dömdes av kyrkans domstol och lämnades över till kungen som straffade dem. Ett straff var att sitta fast i en skamstock och folk som gick förbi fick håna hen. Kyrkan var rik eftersom folk betalade skatt (tionde) och man kunde ge frivilliga gåvor för att vara säker på att komma till himmelen. Skatter och gåvor gjorde kyrkorna mycket rika och en del biskopar kunde bygga borgar och ha egna soldater.

7 Kloster Under medeltiden byggdes många kloster i Norden.
I kloster bodde män (munkar) eller kvinnor (nunnor) som lovat Gud att bara arbeta för honom. Reglerna var stränga. De skulle be flera gånger om dagen och fick inte gifta sig. En del munkar och nunnor skrev böcker, andra odlade medicinväxter eller höll på med jordbruk.

8 Kloster spred kunskap Munkarna och nunnorna var kunniga inom många olika områden och spred kunskapen utanför klostren om t.ex. jordbruk, medicin och hantverk. I klosterbiblioteket fanns olika böcker. De var väldigt dyra eftersom de skrevs för hand, så därför kedjades de ibland fast. Klostren hade skolor där rika kunde betala för att deras barn fick gå. När flickor blev vuxna vid år giftes de bort och om de inte fick gifta sig skickades de för att bo i kloster. Familjen skänkte pengar för att de skulle ta emot henne. Klostren fungerade också som hotell för resande som kanske hade råkat ut för oväder.

9 Heliga Birgitta ( ) Hon var dotter till en rik lagman och giftes bort när hon var 13 år. Sedan hon var liten hade hon sett syner och sa att Jesus talade till henne att hjälpa honom befria världen från fattigdom, orättvisor och krig. Birgitta ville starta ett kloster i Vadstena och Jesus sa till henne att gå till Rom. Hon reste dit, men när hon kom fram var påven i Frankrike. Birgitta väntade i 18år, tillslut fick hon träffa påven och fick klostret godkänt. Medan hon väntade på påven gjorde hon bland annat en resa till Jerusalem för att se alla heliga platser. Hon dog innan hon han hem och hennes dotter Katarina såg till att klostret i Vadstena blev färdigbyggt.

10 Skriv i din SO-bok Skriv upp något av det du lärt dig idag om. Kyrkan
Gudstjänst Kloster Heliga Birgitta


Ladda ner ppt "Kyrkan Medeltiden åk 4 del 3."

Liknande presentationer


Google-annonser