Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Övergången från medeltid till Renässans. Ca år

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Övergången från medeltid till Renässans. Ca år"— Presentationens avskrift:

1 Övergången från medeltid till Renässans. Ca år 1300 - 1500
Medeltiden. Övergången från medeltid till Renässans. Ca år

2 Hur styrdes europeiska länder år 1300?
Vad ska vi titta efter? Hur styrdes europeiska länder år 1300? Befolkningen. Kyrkan. Adeln. Feodalismen Städerna Kungamakten.

3 Feodalismen Den Världsliga makten. Kungamakten.
Adelsman – vasall – nr 1 Adelsman – vasall – nr 2 Adelsman – vasall – nr 100. Bonde Bonde Bonde Bonde Bonde Bonde Bonde

4 Feodalismen Den Andliga makten. Ärkebiskop Biskop Biskop Biskop Präst

5 Vad händer med 1300 – 1500. Befolkningen.
År 600 ca 20 miljoner i Europa. Jordbruk bättre: Treskiftet. Hjulplogen. Varför? År 1340 ca 80 miljoner i Europa. Varför? År 1360 ca 50 miljoner i Europa. Digerdöden.

6 Hur påverkar befolknings-storleken historien?
När befolkningen ökar så: Marknader kan växa. Jorden kan ta slut. Man levde ju av vad man kunde odla. Den som äger jorden bestämmer. Befolkningen. När befolkningen minskar så: Det kan bli brist på varor. Marknader försvinner. MEN DEN SOM HAR VAROR FÅR DET BÄTTRE Gott om jord. Den som äger jorden får mindre makt.

7 Varför har kyrkan så stor makt i det medeltida Europa?
GUD tror alla på Kloster är den tidens kunskapscentrum. Det är munkar som vet något om hur man odlar bäst. Det är munkar som kan skriva och läsa t ex. Kyrkan. Kyrkan är den enda organisationen i Europa som har förgreningar i hela Europa. Om du som Kung vill verka mäktig vad är bättre än att få hela den katolska kyrkan att stödja dig?

8 Vad är det som förändras under medeltiden?
Jag ger städerna och bönderna skydd mot adeln och får skatt av dem istället! Bajs! Bönderna behöver inte mig för skydd längre och städerna rår jag inte på! Kungamakten. 1500 tal. 1300 tal. Adelsman – vasall – nr 1 Städerna växer fram Adeln. Bonde Bonde Bonde Bonde Bonde Bonde Eftersom att det finns mycket jord så tappar Adeln makt. Bönderna blir självständigare. Städerna erbjuder nya skatteinkomster för Kungen.

9 Städernas framväxt är alltså jätteviktig.
Jordbruket kan ge mer mat till folket. Överskott på mat och andra jordbruksprodukter. Bonden odlar inte bara mat till sin familj längre. Om bonden är duktig på att baka bröd kan detta bytas mot skor eller mjöl. Men det behövs en marknadsplats. SPECIALISERING av jordbruket sker. Vi får alltså mjölnare, skomakare etc.

10 Men det behövs en marknadsplats.
By 4. Har bäst grisar och morötter. By 3. Har en skicklig skomakare Jag vill ha skor. By 1. Har vete och en mjölnare. By 2. Har kor skinn till skor

11 Men det behövs en marknadsplats.
By 4. Har bäst grisar och morötter. By 3. Har en skicklig skomakare Jag vill ha skor. By 1. Har vete och en mjölnare. By 2. Har kor skinn till skor

12 Men det behövs en marknadsplats.
By 4. Har bäst grisar och morötter. By 3. Har en skicklig skomakare Jag flyttar min kvarn hit!. MARKNADS-PLATS By 1. Har vete och en mjölnare. By 2. Har kor skinn till skor

13 Jag fixar det mot skatter.
Skydd? Adelsman – vasall – nr 1 STAD MARKNADS-PLATS Skit också. Mina tjänster behövs inte lika mycket nu. ”Stadsluft befriar”


Ladda ner ppt "Övergången från medeltid till Renässans. Ca år"

Liknande presentationer


Google-annonser