Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Mellankrigstiden.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Mellankrigstiden."— Presentationens avskrift:

1 Mellankrigstiden

2 Utvecklingen i Ryssland
I slutet av 1800 talet styrde en Tsar (kejsare) I Ryssland. Han bestämde att det fattiga landet skulle industrialiseras. Bönderna flyttade in till Städerna för att arbeta i fabrikerna.

3 När ryssland gick med i 1a världskriget
slutade samhället att fungera. Det blev massvält. Människor kunde stå en hel dag i kö för att få tag på en liten bit bröd. Det blev uppror i landet, Kvinnorna krävde bröd och Tsaren avsattes. Revolution utbryter i landet 1917. Lenin tar makten och bildar världens Första kommunistiska stat= Sovjetunionen.

4 Kommunismen tar över Kommunisterna bestämmer att staten ska ta över all jord som ägdes av kyrkan och av de rika i landet (adeln). Staten tog även alla pengar som folk hade satt in på banker. Det blev förbjudet för folk att köpa och sälja Saker. Det fick endast staten göra. Ett inbördeskrig bryter ut mellan kommunister(de röda)och människorna som inte ville ge bort sin jord och sina pengar till dem (de vita). Kommunisterna vann.

5 När Lenin dör tar Josef Stalin över som ledare för kommunisterna.
Partiet bestämde nu över ekonomin i hela landet. De bestämde till exempel att man fick köpa max 1 par nya skor vart 3e år. All energi Skulle användas för att göra Sovjetunionen till ett av världens ledande industriländer. Lenin ville ha gratis arbetskraft. Därför skapade han Fång/arbetsläger (Gulag) dit alla som misstänktes vara emot honom skickades. Man tror att närmare 20 milj. människor dog i dessa arb.läger var Sovj. Världens näst största industriland efter USA men folket hade fått betala ett oerhört högt pris.

6 Frågor Vad var en Tsar? Vad fungerade inte i Ryssland när de gick med i första världskriget? Vilka gjorde uppror och varför? Vilka tog makten efter revolutionen? Varför blev det inbördeskrig i landet? Vad innebar kommuniststyret för människorna i landet?

7 På väg mot ett nytt världskrig
Tyskland fick skulden för första världskriget. Tyskland skulle betala ett stort skadestånd till vinnarna och de försökte därför trycka mer pengar. Resultatet blev att pengarna blev värdelösa (inflation). Ekonomisk kris i världen I Tyskland över 6 milj. arbetslösa. Fler började lyssna på Adolf Hitler som lovade bättre tider åt tyskarna.

8 Hitler tar makten Nazistpartiet tar makten i en kupp Och de tillät inga andra partier i Tyskland. Han gjorde sig själv till enväldig diktator Över landet. Hitler och hans parti sa bl a följande: *Judarna var farliga och de ville styra över hela världen *Den ariska rasen var bättre än alla andra *Tyskland behöver större utrymme Nya lagar infördes för Judarna *Judar inte ha vissa jobb *De fick inte vara medborgare i landet + hundratals andra lagar som försvårade för dem

9 Tyskland kräver ökat livsrum
Hitler tvingar Österrike att bli en del av tyskland. Och han tvingar Tjeckoslovakien att bli tyskt. Men… Han är fortfarande inte nöjd. Och nu drömmer han om att försöka tvinga till sig Polen. Storbritannien inser att Hitler är på väg att ta hela Europa. De lovar att hjälpa Polen om Tyskland försöker att ta dem.

10 Kriget börjar Den här gången fick han alltså inte bara ta Polen
Som han hade önskat. Nu måste de kriga för att ta Polen. Men innan han startar krig gör Hitler gör en pakt med Stalin i Sovjet. De lovar Att inte kriga mot varandra och de tänker dela på Polen. Hitler vill till varje pris undvika tvåfrontsKrig! Nu behövde inte tyskarna vara rädda för Sovjetunionen. Den 1 september 1939 anföll tyskarna Polen. Nu förklarade Storbritannien och Frankrike krig mot Tyskland. Andra Världskriget börjar…

11 Frågor Hur tror du det var att leva i tyskland runt 1930?
Vad var det nazist partiet förkunnade (sa)? Hur ökar Hitler tyskarnas livsrum? Varför sluter Hitler en pakt med Stalin? Hur och varför börjar världskriget? Hur tror du att det var möjligt för Hitler att ta makten i Tyskland?


Ladda ner ppt "Mellankrigstiden."

Liknande presentationer


Google-annonser