Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Ryssland blir Sovjetunionen

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Ryssland blir Sovjetunionen"— Presentationens avskrift:

1 Ryssland blir Sovjetunionen
Under 1800-talet var Ryssland et jättestort rike. Ryssland sträckte sig från Stilla havet till Östersjön. Landet bestod av över 100 olika nationaliteter

2 Ryssland

3 Livegenskap och fattigdom
Jämfört med Tyskland och Frankrike var Ryssland ett outvecklat land. 90% av befolkningen bodde i byar på landet och var bönder. 75% av de vuxna var analfabeter och många dog av svält.

4 Livegenskap och fattigdom
Nästan all jord ägdes av kyrkan, staten och adeln. När en godsägare sålde sin jord följde bönderna med på köpet. Bönderna var alltså livegna. Många inom adeln räknade sin rikedom i antalet själar de ägde. En livegen fick inte flytta från byn där de var födda – då krävdes ett tillstånd.

5 Livegenskap och fattigdom
1861 avskaffades livegenskapen men det blev en besvikelse. Bönderna hade inte råd att köpa någon jord så deras liv förändrades inte mycket. De bodde som förr i sina kojor tillsammans med djuren. Adeln var 1% av befolkningen men ägde 50% av jorden.

6 Industrialisering I slutet av 1800-talet beslöt tsar Alexander III att Ryssland även skulle bli en stormakt industriellt och militärt. Landet skulle bli lika bra som Tyskland och Storbritannien. Det kostar stora pengar att industrialisera ett land – men tsaren vågade inte ta ut skatt från adeln. Det blev bönderna som fick betala.

7 Industrialisering Detta ledde till svält och hungriga bönder blev allt argare på makten. Det uppstod allt fler revolutionära grupper som vill förändra Ryssland från grunden. Grupperna hade det inte lätt för man fick inte vara kritisk mot tsaren.

8 Revolution

9 Revolutionen Omkring 1870 började de kommunistiska idéerna få fäste trots att Marx böcker var förbjudna. Socialisterna var övertygade om att Ryssland måste förändras genom revolution. 1903 hoppade Vladimir Lenin av det socialdemokratiska partiet och bildade en grupp som kallades bolsjeviker Nu börjar allt på allvar!

10 Ryssland och 1:a världskriget
Ryssland ville egentligen inte vara med i 1:a Vk men tvingades med p.g.a allianser. Det blev för mycket det försvagade tsarväldet och de ryska trupperna led mycket stora förluster. Vintern vägrade många ryska soldater att lyda order. Bondesoldater lämnade fronten och gick hem istället. I städerna utbröt stora protester och vilda strejker. Folket var mycket arga!

11 Revolutionen I mars 1917 utbröt revolutionen.
I Sankt Petersburg demonstrerade arbetarkvinnor och krävde bröd. Arbetarna i fabrikerna ställde upp på kvinnornas sida. Soldater sattes in men de sköt sina officerare och började demonstrera. Arbetare och soldater bildade sovjeter som betyder råd.

12 Revolutionen Tsaren tvingades avgå och en ny regering bildades som skulle förändra Ryssland men inte för mycket. Regeringen bestod mest av liberaler. En person var dock på väg hem… Lenin som hade flytt till Schweiz började genast planera hemresan när revolutionen bröt ut. Han fick hjälp av Tyskland att ta sig hem. Tyskarna trodde att om Lenin kom hem skulle Ryssland försvagas ännu mer.

13 Oktoberrevolutionen Lenin togs emot som en hjälte Ryssland när han kom hem i april 1917. Kring honom samlades bolsjevikerna och inte minst Leo Trotskij och Josef Stalin. De tog makten i Sankt Peterburg och tog regeringen till fånga – detta är oktoberrevolutionen. Sedan hölls det ett val i Ryssland.

14 Oktoberrevolutionen Valet blev en besvikelse för bolsjevikerna som endast fick 25% av rösterna. Parlamentet hann knappt börja sitt arbete innan Lenin satte in beväpnade arbetare som körde ut de folkvalda. Bolsjevikerna tog över makten och 1918 bytte de namn till det Ryska kommunistiska partiet. De kom att skapa en kommunistisk diktatur.

15 Den kommunistiska staten
Godsägarnas jord blev statens egendom. Bönderna fick bruka jorden om de levererade maten till städerna. Allt som kyrkan ägde tog staten över. Det skulle inte finnas någon kyrka. Alla pengar som fanns insatta på bankerna tog staten hand om. Bankerna och alla företag togs över av staten. All privat handel förbjöds.

16 Lenin

17 Sovjetunionen 1922 bildas Sovjetunionen.
Lenin hade lovat att olika folk inom unionens gränser skulle få bestämma över sig själva. Så blev det verkligen inte.

18 Josef Stalin 1922-1923 var Lenin mycket sjuk och nära döden.
Han skrev då till partiet och varnade dem för Stalin. Lenin ville avsätta honom som generalsekreterare och se till att Stalin inte tog över efter. Det var för sent – Stalin blev Sovjetunionens ledare 1924, efter Lenins död.

19 Josef Stalin

20 Josef Stalin Stalin skaffade sig snabbt total kontroll över partiet.
Först rensade han ut alla som varit hans motståndare. Främst de som stått på Trotskijs sida. De anklagades för förräderi och avrättades. uteslöts varje år 10% av partiets medlemmar – de anklagades för att inte ha gjort sin plikt.

21 Josef Stalin antogs inga nya medlemmar och var tredje medlem försvann eller avrättades. Mellan åren 1937 och 1938 arresterade säkerhetstjänsten NKVD personer. Av dessa dömdes av vilka avrättades. Nu hade Stalin bara jasägare runt sig.

22 Terror Livet i Sovjetunionen var ingen lek. Folk avlyssnades och det förekom utresningar inom alla yrkesgrupper. Många avrättades och miljoner hamnade i fångläger i Sibirien. Där fick de jobba i fabriker, gruvor och bygga vägar. Staten behövde massor av människor till allt detta.

23 Terror Det spelade ingen roll om du var skyldig eller inte – staten behövde arbetskraft. Cirka 2 miljoner människor avrättades och 20 miljoner dog i lägren eller under transport. Detta system med fångläger kallades för Gulag

24

25 Alexander Solzjenitsyn


Ladda ner ppt "Ryssland blir Sovjetunionen"

Liknande presentationer


Google-annonser