Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Katolska kyrkan Läs sidorna

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Katolska kyrkan Läs sidorna"— Presentationens avskrift:

1 Katolska kyrkan Läs sidorna 258-275
Efter Jesus död tar lärjungarna över och sprider Jesus budskap. De förföljs av romarna och många avrättas Flera församlingar flyr ut i grottor.

2 Katolska kyrkan Katolska kyrkan är den första kristna kyrkan.
Idag finns det cirka 1,2 miljarder katoliker i världen. Kyrkan leds av en påve som ska vara en ledare såsom Petrus (lärjunge till Jesus) var. Ordet katolsk betyder allmän. Det är den allmänna kyrkan

3 Katolska kyrkan Eftersom de kristna var få från början trodde många romare att de endast var en grupp inom judendomen. tals kristna förföljdes och dödades. Men de blev ändå fler och fler. På 300-talet var 15 % av romarna kristna.

4 Katolska kyrkan År 313 händer något mycket viktigt för katolicismen och den kristna kyrkan framtid År 313 bestämmer kejsare Konstantin att de kristna inte längre får förföljas. Det går till och med så långt att Konstantin själv blir kristen. Han börjar att bygga kyrkor överallt och gör så att kristendomen sprids mycket snabbt.

5 Katolska kyrkan Att det går så snabbt beror inte minst på att Romarriket är mycket stort. År 380 bestäms det att kristendomen skulle vara den enda tillåtna religionen i Romarriket. Då vänds förföljelserna och de kristna börjar jaga dem som inte tror på Jesus.

6 Påven – katolicismen ledare
Rom är världens huvudstad under den här tiden. Eftersom kejsaren bodde där tyckte de kristna att även deras ledare borde bo där. Ledaren kom att kallas för påve – som betyder fader. I Bibeln står det att Jesus gav Petrus uppdraget att ta över efter honom som ledare. Påven sägs vara Petrus efterträdare – alltså Jesus efterträdare.

7 Påven – katolicismens ledare
Påven bodde i mycket stort palats i Rom och levde mycket rikt. Folk så upp till påven och han hade mycket respekt. Kyrkan blev snabbt mycket, mycket rik och mäktig. Tillslut hade påvarna ofta större makt än de flesta kungar

8 Rom faller samman På 300-talet hade kejsar Konstantin lämnat rom och gjort Konstantinopel till huvudstad. Kejsare som kom efter återvände till Rom men folket i Konstantinopel ville inte låta Rom bestämma och det blev bråk. År 395 delas Romarriket i två delar Västromerska riket och Östromerska riket. Rom blev huvudstad i väst och Konstantinopel i öst.

9 Rom faller samman 476 faller Rom samman då det invaderas av främmade folk. Påven bodde kvar i Rom och styrde den katolska kyrkan därifrån. Katolska kyrkan växte hela tiden och därmed dess makt. I det Östromerska riket grundades en ny form av kristendom som kom att kallas den ortodoxa. Den ortodoxa ledaren kallas för patriark.

10 Kritiken växer Skillnaden mellan kyrkans ledare och folket växte sig allt större. De oerhört rika ledarna levde på ett helt annat sätt jämfört med folket i församlingarna. Allt fler tyckte att detta var helt fel.

11 Antonius och kättarna Antonius ville att de kristna skulle leva som Jesus lärt. Påven och hans biskopar levde som rika furstar med egna arméer och det hade inte Jesus sagt något om. Allt fler människor i Europa började att protestera och ville att kyrkan skulle gå tillbaka till rötterna.

12 Kättare De som var kritiska och ville leva ett enkelt och rent kristen liv kom att kallas katharer. Katharer betyder de rena. Av det ordet kommer ordet kättare som betyder att man har fel tro och är fördömd av kyrkan. Kättarna blev snabbt många i Frankrike och Italien. De började att bygga egna kyrkor och bröt med katolicismen.

13 Helgon Ett helgon är en person som varit särskilt from och märkvärdig i sitt liv. Då kan påven säga att han eller hon borde bli ett helgon. Man tror att helgonet lever hos Gud och därför kan människorna vända sig till helgonet med sina böner – man kan be om förbön. Jungfru Maria är det första och främsta helgonet.

14 Vad ville kättarna? Kyrkans ledare tänkte mer på pengar, makt och nöjen. De hade glömt bort att tjäna Gud och sina medmänniskor. Läran om helgon är bara prästernas påhitt det står inget i Bibeln om helgon. Tron på reliker har ingenting med verklig kristendom att göra. Det finns inga heliga föremål! Folk betalade för att se reliker och kyrkan tjänade mycket pengar på detta.

15 Vad ville kättarna Det finns ingen skärseld där du plågas och renas från dina syndar. Det är bara ett sätt att skrämma folket. Många kättare angrep prästerna och påven hårt. Påven kom att kallas för djävulen. Kättarna ansåg att alla skulle leva som dem. Kättarna kunde inte komma överrens och detta gjorde att de inte kunde bli tillräckligt starka.

16 Kättarna krossas Kättarrörelsen växte och blev tillslut ett hot mot den katolska kyrkan. Katolska kyrkan bestämde sig då för att utrota kättarna. Påven bestämde att kättarna fick dödas av vem som helst utan risk för straff. Byar brändes ner och tals män, kvinnor och barn dödades. På vissa ställen blev det nästan tomt på människor.


Ladda ner ppt "Katolska kyrkan Läs sidorna"

Liknande presentationer


Google-annonser