Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Medeltiden Svensk medeltid 1000-1500.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Medeltiden Svensk medeltid 1000-1500."— Presentationens avskrift:

1 Medeltiden Svensk medeltid

2 Inledning På vikingatiden, , trodde man på asagudarna t.ex. Oden, Tor och Frej. När vikingarna blivit kristna startar medeltiden. Medeltiden varade ungefär mellan år och 1500.

3 Sverige blir kristet Munken Ansgar kom till Norden och försökte göra nordborna kristna år 830. Några lät döpa sig och blev kristna. Men när Ansgar rest hem igen dröjde det inte länge förrän kristendomen var borta. På 1000-talet kom fler munkar och ville sprida kristendomen. När kungen, Olof Skötkonung, blev kristen ville fler döpa sig. Inte förrän år 1100 segrade de kristna.

4

5 Heliga Birgitta Heliga Birgitta helgonförklarades av påven flera år efter sin död (år 1391). Hon är mest känd för sina märkliga uppenbarelser där Jesus talade till henne. En gång gav Jesus henne uppdraget att resa till Rom för att be påven om lov att starta ett nunnekloster. Detta gjorde såklart Birgitta. När hon kom fram till Rom var inte påven hemma. Birgitta fick vänta i nästan 20 år tills påven kom. Då svarade han ja. På så vis grundades klostret i Vadstena.

6

7 Kloster Under medeltiden byggdes många kloster i Norden.
I klostren bodde människor som hade lovat Gud att bara arbeta för honom. Männen kallades för munkar och kvinnorna för nunnor. Männen och kvinnorna levde i olika kloster. Reglerna var stränga. De fick inte äga något och inte gifta sig. Flera gånger om dagen samlades de för att be. Munkarna och nunnorna var kunniga inom många områden. T.ex. jordbruk, hantverk och medicin

8

9 Adeln, präster, borgare och bönder
De fyra ständerna Adeln, präster, borgare och bönder

10

11 Adeln var rikast och hade störst makt.
Prästerna var lärda män och deras högsta ledare var inte kungen utan påven i Rom. Borgare kallades invånarna i staden. Bönderna hade minst att säga till om. De flesta människorna på medeltiden var bönder.

12 Staden under medeltiden
Staden var en handelsplats. Man handlade med varor och djur från hela världen. Man slängde sopor direkt ut på gatan. Därför var det smutsigt i städerna. Dassen bestod av en stång som man satt på och gjorde sina behov. I staden fanns många hantverkare. De höll ihop i olika skrån. Ett skrå är en slags förening.

13

14 Riddare Det var bara adelsmän som kunde bli riddare.
De tappraste krigarna blev dubbade till riddare av kungen. Riddarna lovade att försvara kyrka och tro, kvinnor och barn, kung och rike.

15

16 Lagar och straff Vad fanns det för olika straff och vad kunde man ha gjort för att få ett straff? Man kunde bli hängd, få öronen avskurna, bli tvingad att springa gatlopp, piskas, bli fredlös, sättas på skampåle eller få ett annat skamstraff. Man blev straffad för att t.ex. mördat, våldtagit, tjuvat, slagits, gjort inbrott eller för att ha tagit sig in i någons hem med våld.

17

18 Sjukdomar Exempel på hemska sjukdomar under medeltiden var:
Lepra (spetälska) Digerdöden (böldpest eller lungpest) Barnsängsfeber

19

20 Botemedel Exempel på botemedel:
De hade inga mediciner utan använde sig av växter t.ex. ljung, luktviol och sälg. Det fanns inga läkare utan istället gick man till en klok gumma eller gubbe som kunde tillverka medicin av växter eller ge goda råd.

21

22 Skrock och vidskeplighet
På medeltiden trodde man på mystiska makter i naturen. Man trodde på tomtar och troll, vättar och jättar. Man trodde också på Havsfrun, Näcken, Gengångare och Skogsrået.

23

24 Hur valde man kung i Sverige?
Valet skedde på tinget utanför Uppsala. Den nya kungen var ofta en släkting till den gamla kungen. Efter att kungen valts skulle han resa runt i riket och visa upp sig. Från 1200-talet brukade de svenska kungarna krönas också. Det vill säga att en biskop satte kungakronan på den nya kungen.

25

26 Birger Jarl Birger Jarl regerade i Sverige i mitten av 1200-talet.
Birger Jarl ansträngde sig för att skapa ordning och säkerhet i riket. Han införde de fyra fridslagarna som gällde i hela riket.

27

28 Magnus Ladulås Magnus Ladulås var son till Birger Jarl.
Han förbjöd stormännen att våldgästa byarna. Man brukar säga att kung Magnus satte lås på bondens lada. Därför kallades han Magnus Ladulås.

29

30 Drottning Margareta Drottning Margareta kallades också för kung byxlös. Hon styrde ett tag över tre riken; Sverig, Norge och Danmark. Hon var en stark kvinna som ville ha fred mellan de tre rikena. Därför skapade hon ett förbund mellan länderna som kallades för Kalmarunionen. Kalmarunionen varade i 100 år.

31 Drottning Margareta

32 Kristian II Sverige fick en dansk kung 1520.
Han hette Kristian II men kallades ofta för Kristian Tyrann. Strax efter att han blivit kung i Sverige lät han avrätta omkring 100 personer i Stockholm. Detta kallas Stockholms blodbad. Gustav befriade Sverige från tyrannen. Då slutar medeltiden!!!!

33

34 Slut


Ladda ner ppt "Medeltiden Svensk medeltid 1000-1500."

Liknande presentationer


Google-annonser