Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Jag heter Carl X Gustav. Jag är kung i Sverige

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Jag heter Carl X Gustav. Jag är kung i Sverige"— Presentationens avskrift:

1 Jag heter Carl X Gustav. Jag är kung i Sverige
Jag heter Carl X Gustav. Jag är kung i Sverige. Det är år 1659 och jag bestämmer att Eskilstuna ska bli stad och den ska heta Carl Gustavs stad.

2 Vi behöver tillverka vapen och andra saker av metall
Vi behöver tillverka vapen och andra saker av metall. Därför ska jag bygga 120 smedjor. Här i Eskilstuna finns många smeder och det finns också vatten. Därför är Eskilstuna en bra plats att bygga smedjorna på.

3 Jag ska hämta Reinold Rademacher från Lettland så han kan bli chef för alla smedjor. Smederna ska tillverka saker av metall och de får bara sälja till honom.

4 I Eskilstuna bodde 300 personer på den här tiden.
Det blev aldrig 120 smedjor för kungen dog. Det blev bara 20.

5 Nu är det 1700-talet och det bor 1000 personer i Eskilstuna.
Nu finns en ny kung; Karl XII. Han krigar i Europa och min man har lånat ut alla pengar till kungen. Jag vill ha våra pengar tillbaka. Pengarna är slut. Kriget kostar mycket pengar men vi kan ge henne några av smedjorna i Eskilstuna. Nu är det 1700-talet och det bor 1000 personer i Eskilstuna.

6 Nej, jag trivs inte i Sverige längre
Nej, jag trivs inte i Sverige längre. Nu säljer jag smedjorna till Rothoff, den där mannen som har byggt ett hus i den där fina parken, och så flyttar jag hem till Polen.

7 Jag har en idé. Jag vill starta en fristad i centrum i Eskilstuna
Jag har en idé. Jag vill starta en fristad i centrum i Eskilstuna. I fristaden kan människor jobba och sälja till vem de vill. Och de ska inte betala skatt. Jag måste prata med min kompis Sven Rinman och min idé. Han kan säkert hjälpa mig. Det där med fristaden blev inte så bra. När alla fick göra som de ville fanns det många som inte ville göra något alls. Några arbetade inte utan ville bara dricka alkohol.

8 Nu är det 1800-talet. Det bor 3000 människor i Eskilstuna
Nu är det 1800-talet. Det bor 3000 människor i Eskilstuna. I fridstaden jobbar många människor. De kunde jobba och sälja till vem de ville. Människorna som bodde här, i Gamla Stan, var avundsjuka på de i Fristaden. Under den här tiden fick också Gamla Stan vara med i Fristaden.

9 Det här är personal på Gevärsfaktoriet. Här tillverkar de vapen.
Idag finns Eskilstuna Stadsmuseum i samma hus.

10 Jag heter Teofron Munktell
Jag heter Teofron Munktell. Jag är tekniker och bygger bl a traktorer och ångmaskiner. Jag har en egen verkstad. En dag i framtiden ska Volvo köpa min fabrik.

11 Det är början på 1900-talet. Man bygger många, nya fabriker i Eskilstuna. Många, många människor flyttar in från landet till stan eftersom det finns arbete i fabrikerna. I Eskilstuna bor det nu människor.

12 Jag heter Alva Myrdal. Jag flyttade med min familj till Eskilstuna här jag var 12 år. Jag ville studera så min pappa betalade pengar och jag fick gå i gymnasieskolan. Jag arbetade som politiker och minister. Jag arbetade i hela världen bland annat år FN (United Nations) Jag jobbade i många år mot atombomben och fick till slut Nobels Fredspris.

13 Eskilstuna växte jättesnabbt
Eskilstuna växte jättesnabbt. Männen arbetade på fabrikerna och kvinnorna putsade knivar hemma. Det var krig i Europa på 1940-talet och det fanns inte så mycket mat. Mjöl, socker, kaffe, margarin, ägg mm var ransonerade. Det betyder att du får ett kort som du måste ta med varje gång du går till affären.

14 I Europa hade Adolf Hitler tagit makten.
I Eskilstuna kuriren skrev J A Selander artiklar mot Hitler. Polisen sa att han måste sluta skriva men han fortsatte.

15 Det är 1945. Kriget i Europa är slut och alla människor går ut på gatorna för att festa.
Sen börjar en bra tid för Sverige. Hela Europa måste byggas upp igen och vi kunde sälja mycket till andra länder.

16 Svensk ekonomi är bra. Det är 1950/1960-tal och man börjar bygga nya, fina hus, Skiftinge, Årby, Lagersberg.

17 Många av de gamla fabrikerna är stängda idag, eller har flyttat utomlands.
I Munktells fabrik finns ett konstmuséum och en sporthall. I Öbergs fabrik finns idag Högskolan…… …..och sfi


Ladda ner ppt "Jag heter Carl X Gustav. Jag är kung i Sverige"

Liknande presentationer


Google-annonser