Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Jenny Nyström.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Jenny Nyström."— Presentationens avskrift:

1 Jenny Nyström

2 När Jenny var barn Jenny Nyström föddes 1854 i Kalmar.
Hennes pappa var lärare och hon hade fyra syskon. När Jenny var åtta år flyttade familjen till Göteborg. Hon längtade efter sina kamrater i Kalmar. Men när hon började skolan fick hon snart nya vänner.

3 Jenny ville bli konstnär
Konstakademin var en skola för dom som ville bli konstnärer. Den låg i Stockholm, och det var svårt att komma in på den skolan. Men Jenny Nyström var duktig och fick börja.

4 Till Paris På den här tiden ville alla målare åka till Paris.
Det ville Jenny Nyström också. År 1882 kunde hon äntligen åka dit. Hon hade fått 1000 kronor som stipendium av skolan. Jenny Nyström stannade i Paris i fyra år.

5 Inte bara tomtar Jenny Nyström har målat tomtar.
Hon har också målat hur hon tycker att julfirande ska gå till. Med barn och vuxna som dansar långdans.

6 En egen familj Redan innan Jenny for till Paris hade hon träffat Daniel Stoopendaal. Och när Jenny kom tillbacka till Sverige gifte de sig. Daniel skulle bli läkare, men han blev sjuk och kunde inte arbeta. Därför var det Jenny som arbetade så att familjen fick pengar.

7 Fina Jenny Nyström

8 Julkort med tomtar Det som har gjort Jenny Nyström mest känd är hennes tomtar. Hon har själv sagt att hon ritade av sin pappa när hon ritade tomtar

9 Det var många svenska konstnärer som var i Paris samtidigt med Jenny Nyström.
De brukade träffas och ha det trevligt ihop. Ibland lagade de svensk mat som ärtsoppa och plättar med sylt. När det var jul åkte de ut på landet och firade jul tillsammans. Ibland bodde de hemma hos konstnären Carl Larsson och hans fru Karin. Jenny hade varit klasskamrat med dem i Stockholm.

10 För att minnas Jenny Nyström, köp den här chokladasken.

11 Detta bildspel är gjort av David, Jonatan och Kamal!!!


Ladda ner ppt "Jenny Nyström."

Liknande presentationer


Google-annonser